Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
L’any 2015 les Nacions Unides van proclamar el dia 11 de febrer com el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència amb la finalitat de denunciar el biaix de gènere en aquest àmbit i donar visibilitat a l’activitat científica liderada per les dones; també per aconseguir l’accés i la participació plena de les dones i les nenes en la recerca. Perquè, tot i els avenços en determinats àmbits, en moltes àrees de coneixement –des de les enginyeries fins a la medicina– la dimensió de gènere no és, ni de bon tros, equitativa ni prou considerada: els estereotips sovint afecten a la participació de les dones i les nenes en la ciència, i moltes dones encara afronten nombroses barreres per accedir i progressar en carreres científiques…
Segons dades de l’enquesta Estadística de Professionals Sanitaris Col·legiats, de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), un 53% dels professionals sanitaris col·legiats l’any 2023 eren dones. Però les dades també reflecteixen que no hi ha paritat quan es tracta de llocs de responsabilitat. Les xifres de l’estudi WOMEDS –promogut per la Federació d’Associacions Científic Mèdiques Espanyoles (FACME) i publicat el 2023 a la revista BMC Human Resources for Health— ressalten que, tot i que les plantilles mèdiques als hospitals públics espanyols estan formades per dones en un 61%, aquestes només ocupen un 27% de les direccions i llocs de responsabilitat. Aquesta notable desigualtat també s’evidencia en Col·legis Oficials de Metges i en societats mèdiques. En aquest sentit, dels 52 Col·legis Oficials de Metges que hi ha a l’Estat espanyol, només deu (un 19 %) els presideix una dona.
El desequilibri de gènere en l’àmbit sanitari impacta també societats i entitats del sector, així com la recerca sobre determinades malalties. En aquest sentit, ACE Alzheimer Center Barcelona aprofita l’efemèride del Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència per reivindicar una major perspectiva de gènere en les investigacions científiques, especialment en l’àmbit de la malaltia d’Alzheimer. Segons l’entitat, la prevalença de l’Alzheimer en dones és gairebé el doble que en homes, amb diferències clares en factors de risc associats al sexe. Malgrat aquestes dades, les dones continuen estant subrepresentades en els assajos clínics, cosa que genera un biaix important en els resultats obtinguts i en el desenvolupament de teràpies que, en no considerar adequadament les característiques de les dones, limiten l’efectivitat dels tractaments. Diferents estudis realitzats per l’entitat apunten que les dones tenen un 26% menys de probabilitats de ser seleccionades per participar en assajos clínics, degut en part, a criteris com el nivell educatiu. Aquest desequilibri és encara més pronunciat en dones grans, que solen tenir un nivell educatiu més baix que els homes, fet que les priva de participar en estudis clau per al seu tractament.
La reivindicació d’una major presència de dones en l’àmbit científic és recolzada unànimament pel sector educatiu, i diverses universitats catalanes organitzen avui diversos actes que reflexionen sobre la manca de representativitat de les dones en àrees relatives a la ciència i la recerca i reivindiquen la necessitat de promoure la igualtat de gènere en aquest àmbit.
Així, l’edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB), acolllirà avui un taller presencial (de 12:00 a 14:00h) durant el qual s’editaran articles de la Viquipèdia sobre dones científiques. Per la tarda, de 18:30 a 20:00, també tindrà lloc una conferència sobre Gènere i Ciència a càrrec de Miriam Comet, professora associada del departament de Mètodes d’Investigació i Diagnòstic en Educació de la UB i titulada en Biomedicina i Neurociència.
![](https://diarisanitat.cat/wp-content/uploads/2025/02/Dia-de-la-nena-i-la-dona-ciencia-BCC-CC-1024x576.jpg)
Per la seva banda, a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), es duran a terme un conjunt d’activitats a l’Escola d’Enginyeria, la Facultat de Biociències i la Facultat de Ciències, juntament amb la Biblioteca de Ciència i Tecnologia de la UAB que s’allargaran fins al 8M, Dia Internacional de la Dona. Entre d’altres, un debat sobre les honoris causa dels àmbits de Ciències, Biociències i Enginyeria – de 115 guardonats a la UAB, només 17 són dones i cap d’elles de l’àmbit de l’enginyeria– que tindrà lloc avui a les 13:00 hores, o la projecció del documental Picture a Scientist, seleccionat pel Festival de Tribeca (2020), que explica les barreres que van trobar diverses investigadores destacades per desenvolupar la seva carrera.