Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El càncer d’ovari no és el tipus de tumor més freqüent en les dones, però sí que causa més morts que altres càncers del sistema reproductiu femení. Com més aviat és tractat, millors són les probabilitats de recuperació. No obstant això, és difícil detectar-ho de forma primerenca ja que els símptomes normalment apareixen quan la malaltia ja està molt avançada. A més, no existeix fins ara un mètode eficaç de diagnòstic precoç.
Segons les dades de l’Associació Espanyola contra el Càncer, el 2020 es van diagnosticar 313.959 casos nous al món (3.543 casos nous al nostre país) i 207.252 dones van morir a causa d’aquesta malaltia (1.993 a Espanya).
Ara, un equip d’experts del Centre Mèdic Cedars-Sinaí (Los Angeles, EUA) ha revelat els orígens d’aquest tipus de càncer mitjançant la creació de models de teixits de les trompes de Fal·lopi, cosa que els ha permès caracteritzar com una mutació genètica al gen BRCA-1 posa les dones en alt risc de patir aquest càncer.
Aquest estudi té el potencial de donar a les dones la capacitat de predir quan pot aparèixer el càncer d’ovari, la gravetat i quins fàrmacs poden tractar-lo. – Clive Svendsen, coautor
Els teixits creats, coneguts com a organoides, tenen el potencial de predir quins individus desenvoluparan càncer d’ovari amb anys, i fins i tot amb dècades d’antelació. Per als especialistes, això permetria desenvolupar estratègies de detecció primerenca i prevenció.
“Aquest estudi té el potencial de donar a les dones la capacitat de predir quan pot aparèixer el càncer d’ovari, la gravetat i quins fàrmacs poden tractar-lo”, explica a SINC Clive Svendsen, un dels autors de l’estudi publicat a Cell Reports i director executiu de l’Institut de Medicina Regenerativa al centre californià.
“Els resultats ens donen una millor idea sobre quan es pot produir el càncer, cosa que alhora pot portar a canviar les decisions crítiques sobre quan realitzar una ovariectomia”, afegeix. “Com que tenim el càncer de la dona al plat, podem provar alternatives de medicaments abans de donar-los a la pacient”.
I com pot impactar aquesta troballa en la prevenció del càncer d’ovari? “Aquest model permet als científics reproduir-ne la progressió, des del teixit normal fins a la seva formació. Si es comprèn millor aquest pas, serà possible dissenyar nous fàrmacs per intervenir abans que el tumor es posi en marxa. Fins i tot aquests podrien administrar-se durant tota la vida per evitar-ho”, afirma Svendsen.
Basant-se en la mateixa tecnologia, els investigadors també treballen en la creació d’organoides de mama per predir la gravetat i l’aparició d’aquest tumor en dones amb mutacions al gen BRCA1.
Una ajuda per als oncòlegs
D’acord amb les dades de la Societat Americana del Càncer, mentre que el risc de desenvolupar càncer d’ovari al llarg de la vida és inferior al 2% per a la població femenina en general, el risc estimat per a les portadores d’una mutació al gen BRCA-1 és d’entre el 35 i el 70%.
Mentre que el risc de desenvolupar càncer d’ovari al llarg de la vida és inferior al 2% per a les dones en general, el risc estimat per a les portadores d’una mutació al gen BRCA-1 és entre el 35 i el 70%.
Davant d’aquesta possibilitat, algunes dones amb mutacions al gen BRCA-1 opten per l’extirpació quirúrgica de les mames o dels ovaris i les trompes de Fal·lopi, encara que és possible que mai arribessin a desenvolupar tumors en aquests teixits.
D’aquesta manera, els resultats del nou estudi podrien ajudar els metges a determinar quines dones tenen més probabilitats de desenvolupar càncer d’ovari en el futur i buscar noves maneres de bloquejar el procés o tractar el càncer.
“Les nostres dades donen suport a investigacions recents que mostren com el tumor comença realment amb lesions canceroses en el revestiment de les trompes de Fal·lopi. Si podem detectar aquestes anormalitats al principi, és possible que puguem ‘curtocircuitar’ el càncer d’ovari”, indica Svendsen.
Estratègies eficaces i individualitzades
Per fer els seus descobriments, l’equip va generar cèl·lules mare pluripotents induïdes (IPSC), que poden produir qualsevol tipus de cèl·lula. Van començar amb mostres de sang preses de dos grups de dones: pacients joves amb càncer d’ovari que tenien la mutació BRCA-1 i un grup de control de dones sanes. A continuació, els investigadors van utilitzar les IPSC per produir organoides que modelessin el revestiment de les trompes de Fal·lopi i van comparar ambdós grups.
Aquest estudi ens pot permetre algun dia oferir una detecció primerenca del càncer d’ovari que salvi la vida de les dones portadores de la mutació BRCA-1 i crear estratègies de prevenció i tractament. – Jeffrey Golden
“Ens va sorprendre trobar múltiples patologies cel·lulars consistents amb el desenvolupament del càncer només als organoides de les pacients amb BRCA-1”, apunta Nur Yucer, primera autora de l’estudi de Cell Reports. “Els organoides derivats de les dones amb el càncer d’ovari més agressiu van mostrar la patologia organoide més greu”.
Per a Jeffrey Golden, director de l’Institut de Recerca Burns i Allen al Cedars-Sinaí, aquest estudi representa un ús apassionant de les IPSC. “Basar-nos-hi ens pot permetre algun dia oferir una detecció primerenca del càncer d’ovari que salvi la vida de les dones portadores de la mutació BRCA-1 i crear estratègies eficaces i individualitzades de prevenció i, en cas necessari, de tractament”, conclou.
Referència:
‘Human iPSC-Derived Fallopian Tube Organoids Recapitulate early-stage carcinogenesis in BRCA1 mutation carriers’. Cell Reports DOI 10.1016/j.celrep.2021.110146
No hi ha comentaris
Hola a todos. Lo primero que quiero hacer es mandar todo mi ánimo a todas parejas que quieren tener hijos y no pueden por problemas de salud. Yo he sido mama gracia al método de la ovodonacion y soy muy feliz . Conseguí serlo con una clínica ucraniana (de Feskov) u se que ahora mismo están ofreciendo programas muy variados y nuevas técnicas para conseguir lo que todo buscamos -el bebé sano . Estoy feliz con todo lo que tengo, con lo que me ayudaron a conseguir y se lo debo a ellos ! Todo camino que hay que hacer para tener el bebé sano merece la pena y más …!
Buenas tardes, estás hablando de este centro https://maternidad-subrogada-centro.es?