El 70% dels afectats per esclerosis múltiple són dones

Cada anys es diagnostiquen 1.800 nous casos d'esclerosi múltiple. En el Dia Nacional de l'Esclerosis Múltiple, des de la Societat Espanyola de Neurologia adverteixen que la malaltia s'ha duplicat en els últims 20 anys i "ha passat de ser considerada gairebé una malaltia rara a convertir-se en una de les malalties neurològiques més comunes entre la població jove"

Redacció
 
 
 
L'esclerosi múltiple és una malaltia neurodegenerativa que afecta a 47.000 persones / IStock

L'esclerosi múltiple és una malaltia neurodegenerativa que afecta a 47.000 persones / IStock

La Societat Espanyola de Neurologia (SEN) calcula que actualment a l’estat espanyol existeixen unes 47.000 persones afectades per esclerosis múltiple, de les quals el 70% són dones. En el Dia Nacional de l’Esclerosi Múltiple es vol donar a conèixer la realitat d’aquesta malaltia que s’ha duplicat en els últims 20 anys. A més, aquesta malaltia crònica, autoimmune, inflamatòria, desmielinitzant i neurodegenerativa està augmentant molt entre els joves. Cada any es diagnostiquen 1.800 nous casos i d’aquests el 70% de pacients tindrien entre 20 i 40 anys.

En aquest sentit,  la Dra. Ester Moral Torres, coordinadora del Grup d’Estudi de Malalties Desmielinitzants de la Societat Espanyola de Neurologia apunta donat aquest repunt que “l’esclerosi múltiple ha passat de ser considerada gairebé una malaltia rara a convertir-se en una de les malalties neurològiques més comunes entre la població jove”.

Des de la SEN creuen que aquest augment, tant en prevalença com en incidència, pot estar influït per la creació d’unitats especialitzades i pel millor coneixement de la malaltia, que han millorat la capacitat de diagnòstic, així com l’avanç que s’ha produït en els tractaments, que han fet que el seu efecte sobre l’esperança de vida sigui petit. Tot i això, Moral afegeix que “també es creu que aquestes xifres s’han vist influïdes per factors ambientals i d’estil de vida que podrien tant intervenir en l’aparició de la malaltia com relacionar-se amb el pronòstic”. “Estem parlant d’aspectes com canvis en la dieta, tabaquisme, dèficit de vitamina D, nivell d’exposició a la llum solar, etc. i les dones semblen tenir una major susceptibilitat cap a aquests”, explica Moral. Per aquesta raó, a mesura que s’incrementen els casos d’esclerosi múltiple, també sembla augmentar la proporció de dones que la pateixen i, per tant, la probabilitat que una dona arribi a patir la malaltia, ha passat del 1,4 dels primers estudis, a l’3,2 actual.

La malaltia cursa de forma molt variada. La seva forma més freqüent és la forma en brots o esclerosi múltiple recidivant (EMR) (afecta aproximadament al 85% dels pacients amb esclerosi múltiple). Els símptomes variaran depenent de la part del sistema nerviós en el qual aparegui la lesió. En tot cas, fatiga, símptomes sensitius i falta d’equilibri, solen ser els principals símptomes. “És una malaltia que sol provocar trastorns sensitius, de la mobilitat i de l’equilibri als qui la pateixen. I encara que gràcies als nous fàrmacs s’ha aconseguit reduir la freqüència i la gravetat dels atacs a la majoria dels pacients, sens dubte afecta a la qualitat de vida del pacient i els seus familiars i comporta un gran impacte socioeconòmic”, comenta la Dra. Ester Moral.

I és que la càrrega econòmica del maneig de l’esclerosi múltiple és molt elevada. S’estima que a Espanya el cost total per pacient a Espanya és de 30.000 euros, fet que suposa un cost total anual d’uns 1.410 milions d’euros. Un 80% d’aquesta despesa, tot i que directament relacionat amb la progressió de la discapacitat de cada pacient, es deu a costos no sanitaris que són assumits majoritàriament pels familiars del pacient.

Cal tenir en compte a més, que l’edat mitjana de començament dels símptomes és al voltant dels 28 anys. Per tant és una malaltia que afecta les persones al principi de la seva vida laboral i quan estan iniciant els seus projectes vitals. Un estudi que s’acaba de presentar a la Reunió Anual de la SEN assenyala que més del 65% dels pacients amb formes remitents segueix sent població activa. No obstant això menys del 18,5% dels pacients amb formes progressives ho és. A més, el 72% dels afectats per esclerosi múltiple veuen afectada la seva productivitat laboral a causa de la seva malaltia, principalment per fatiga (92%).

“Actualment el gran repte és aconseguir tractaments que frenin completament l’avanç d’aquesta malaltia i que reverteixin la discapacitat sent això especialment important en les formes progressives, les més complexes de tractar i les que sovint acumulen major discapacitat. Confiem que en un futur, investigacions que actualment estan en marxa sobre biomarcadors, cèl·lules mare, així com amb fàrmacs neuroprotectors i neurorreparadores donin fruit i marquin noves línies d’abordatge per a aquesta malaltia “, conclou la Dra. Ester Moral.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*