Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Des del 2010, el Consell General de Col·legis Oficials de Metges d’Espanya (CGCOM) impulsa l’Observatori contra les Agressions a l’àmbit sanitari. La pandèmia va ser un punt d’inflexió, i és que tal com expliquen des del mateix òrgan, l’any 2019 es va assentar la xifra més alta d’agressions dels darrers deu anys, amb un total de 677. Segons va dir el Dr. José María Rodríguez Vicente, aquestes xifres podrien tenir la seva explicació a la situació viscuda durant el primer estat d’alarma i el confinament entre març i juny del 2020.
L’ any 2019 es va assentar la xifra més alta d’agressions dels darrers deu anys
Tot i que les xifres posteriors van anar baixant conforme la crispació de la pandèmia i la seva escalada s’anaven estabilitzant, el CGCOM a l’informe d’aquest any ha datat un nou augment: el 2022 han incrementat un 38% les agressions a metges respecte a l’any anterior.
El masclisme també s’acarnissa en aquest àmbit, i és que el 61% d’aquestes agressions han estat comeses contra dones. L’Atenció Primària és especialment vulnerable, ja que gairebé la meitat de la violència va cap a aquest sector (43%), els insults són la principal problemàtica a què es veu sotmesa el personal sanitari, comptant que aquesta tipologia d’agressió en constitueix el 47% del total. Dins d’aquestes, són novament les dones les més afectades, ja que el 64% de les vexacions van contra elles.
Promoure una legislació específica en l’àmbit europeu
A la darrera reunió del Consell Europeu d’Ordres Mèdiques (CEOM) a Brussel·les, s’ha acordat que el CGCOM i el Col·legi de Metges de França treballin en un formulari únic per registrar les agressions mèdiques a tot Europa. De moment, només Espanya, França, Itàlia, Portugal i Bèlgica demanen dades d’aquest tipus, l’objectiu del formulari seria generar un registre únic per tal de promoure una legislació específica en l’àmbit europeu. La idea és tenir el projecte del formulari llest per presentar a la següent reunió del CEOM, que serà a París.
S’ha acordat que el CGCOM i el Col·legi de Metges de França treballin en un formulari únic per registrar les agressions mèdiques a tot Europa
A la reunió de Brussel·les, el Dr. José Mª Rodríguez Vicente va animar tots els països que encara no recullen les dades d’agressions a facultatius que ho facin “per poder elaborar una petició multinacional al Parlament Europeu que generi lleis específiques de protecció al personal sanitari. Aquesta xacra no és un problema nacional, és internacional, i per això és important la unió i el treball en equip”.
Des de la creació de l’observatori el 2010, la CGOM reivindica que s’ha aconseguit la modificació de l’article 550 del Codi Penal pel qual es consideraran actes d’atemptat les comeses contra els funcionaris docents o sanitaris que es trobin en l’exercici de les funcions pròpies del seu càrrec, o en ocasió”. Des de l’Observatori també parlen d’haver assolit la publicació de la Instrucció 3/2017 del Ministeri d’Interior que dona origen a la creació de la figura de l’Interlocutor policial nacional sanitari contra les agressions en col·laboració amb el Ministeri de Sanitat, més conscienciació de les Conselleries de Salut i dels professionals sanitaris a l’hora de denunciar les agressions”.
A finals del 2022 el Congrés dels Diputats tombava una proposta de llei sobre la violència al personal sanitari presentada pel Partit Popular. Els grups parlamentaris la van rebutjar sota la premissa que els riscos laborals ja contemplen i garanteixen aquest marc normatiu.