Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
En l’acte fundacional de El Diari de la Sanitat, celebrat en el recinte històric de l’hospital de Sant Pau, es van sentir les veus de metgesses, de metges, de professionals de la infermeria, de científics, d’acadèmics… Tots reclamaven més temps, més recursos, més implicació de la societat per poder afrontar el repte de garantir el dret universal a la salut.
Quatre anys després, aquelles paraules van cobrar més sentit que mai amb l’esclat de la Covid-19. La pandèmia i la lluita dels sanitaris per preservar la salut dels ciutadans van posar en evidència la justícia de les seves reivindicacions. En aquell moment, El Diari de la Sanitat recordava, en un editorial, que els sanitaris “han patit aquest oblit i malgrat tot, quan ha esclatat l’emergència més greu de les nostres vides, han donat un exemple de coratge i eficiència que no oblidarem mai”.
El 7 d’abril del 2016, en l’acte de Sant Pau, els representants de la Fundació Periodisme Plural van expressar “el compromís en un periodisme independent i lliure, que estigui al servei de la comunitat que lluita en primera línia per defensar un dret tan essencial com és l’assistència sanitària”. Nou anys després, l’hemeroteca dona fe de l’esforç realitzat, dia a dia, per portar a la pràctica aquest compromís. Amb el suport digital de El Diari de l’Educació i també amb l’edició de la Revista DS.
Una Fundació pel periodisme independent
La Fundació Periodisme Plural es va posar en marxa l’any 2012 i, des del primer dia, va centrar la seva atenció en la importància la sanitat pública, l’educació inclusiva i la dignitat en el treball. Tots els diaris que la Fundació ha creat en aquests anys (Catalunya Plural, El Diari de la Sanitat, El Diari de l’Educació, El Diari del Treball, El Diario de la Educación i la RevistaXQ) parteixen de la convicció que el periodisme també és un servei a la societat, i que té la responsabilitat cívica de contribuir a la defensa dels drets essencials.
L’entitat explica en un editorial “que tots aquests mitjans de comunicació constitueixen refugis per a la informació veraç, i, també, àgores, places públiques, on trobar-se les comunitats que estan en primera línia en la defensa dels drets essencials. On parlar, reflexionar i debatre amb esperit constructiu i crític, amb profunditat, enfront dels discursos simples i destructius que donen titulars d’impacte, però cap solució de present i futur”.
La Fundació Periodisme Plural recorda que “són refugis en obert, accessibles a tothom, sense murs de pagament. Considerem que un dels grans factors de segregació social estarà cada vegada més entre aquells que tinguin accés a una informació de qualitat i els qui no. Per això reivindiquem les entitats sense ànim de lucre com una bona fórmula per garantir un periodisme que expliqui els fets i el seu context al conjunt de la ciutadania. Que doni el perquè de les notícies, i que posi l’accent en realitats sovint oblidades o menystingudes. Que converteixi el periodisme en coneixement i en una potent eina pedagògica”.
I conclou: “Tot això només és possible amb el vostre suport. No podem fer-ho sols. Necessitem que els lectors que ens heu acompanyat durant aquests anys ens ajudeu a continuar. Una manera de fer-ho és subscriure’s a El Diari de la Sanitat; una altra opció és mitjançant donacions a la Fundació Periodisme Plural. Som una entitat sense ànim de lucre declarada d’interès social i, per tant, la legislació permet que la vostra aportació tingui un gran retorn fiscal. Per modesta que sigui l’ajuda, per nosaltres serà molt important”.
Cinc converses per commemorar el Dia Mundial de la Salut
El Diari de la Sanitat us proposem la lectura de cinc converses que hem mantingut recentment per celebrar El Dia Mundial de la Salut. Per reivindicar als i les professionals com a garants del dret universal a la salut. El seu compromís és essencial per preservar una de les grans conquestes de la humanitat.