Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Poques hores abans que s’inauguri el congrés anual de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica –ESMO (per les seves sigles en anglès), el congrés de medecina oncològica més important del món, que aquest any té lloc a la Fira de Barcelona del 13 al 17 de setembre– l’empresa de recerca oncològica MEDSIR va organitzar a la Cambra de Comerç de Barcelona una trobada entre els diferents actors que participen en la recerca (investigadors, experts, pacients, farmacèutiques) per abordar els diferents avenços en els diagnòstics i tractaments dels càncers de pit i de pulmó i reflexionar sobre els reptes que afronten de cara als propers anys.
En un context on la incidència del càncer va a més, el doctor Antonio Llombart, cap del Departament d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Arnau de Vilanova (Lleida), va considerar que “el càncer és un repte en totes les seves etapes; des del diagnòstic fins al tractament i en les taxes de supervivència” i creu que “a mig termini els esforços mèdics es concentraran en l’evolució del diagnòstic precoç i en la prevenció”. També va apuntar cap a la incorporació de noves tecnologies en etapes inicials de la malaltia i a les biòpsies líquides com a grans col·laboradors per a disminuir la incidència del càncer a la societat. En aquesta línia, Alfonso Aguarón, portaveu de l’Associació de Pacients Lung Cancer Europe (LuCE) –la plataforma europea d’afectats per càncer de pulmó–, va afegir que “és molt important el diagnòstic no només precoç, sinó també precís” i va destacar que “la intel·ligència artificial ofereix l’oportunitat de desenvolupar nous tractaments més precisos gràcies a la seva gran capacitat d’anàlisi global de dades, que garanteixen als pacients viure més i millor”.
Més i millor
El temps i la qualitat de vida són dos factors claus per a Pilar Fernández, presidenta de l’Associació Espanyola de Càncer de Mama Metastàtic (AECMM) i pacient oncològica desde fa anys. Fernández considera que “l’enemic nº 1 del càncer és el poc temps que tenim”. Tot i reconèixer que les taxes de supervivència i la qualitat de vida de les persones amb càncer ha millorat moltíssim en els darrers anys, Pilar Fernández assegura que “la metàstasis de pit és la gran oblidada; som l’altra realitat del càncer de mama: la que s’està morint”. El càncer de pit metastàtic és actualment la primera causa de mort entre les dones d’entre 35 i 50 anys. I reivindica “avançar l’edat dels cribratges, més recursos per a la recerca i més celeritat en la incorporació dels fàrmacs aprovats en el sistema sanitari”, perquè “estem molt per sota de la mitjana europea”. En aquesta línia, Fernández demana que no deixin que els pacients perdin la seva oportunitat per la poca rapidesa amb què es duen a terme les negociacions el ministeri de sanitat i les empreses farmacèutiques, i titlla de manca d’equitat el fet que no tots els medicaments que s’aproven i s’autoritzen a l’estat espanyol arribin a totes les comunitats: “considerem espantós que un pacient pugui viure o morir en funció de la comunitat autònoma on viu o de l’hospital on l’estiguin tractant”.
Els factors i els estudis del càncer
El càncer s’ha convertit en un problema de salut pública. A l’estat espanyol es registren entre 32.000 y 34.000 nous casos de càncer de mama anuals, i la mortalitat per aquesta causa se situa en unes 6.000 dones cada any. El càncer de pit segueix essent la primera causa de mort entre les dones d’entre 35 i 70 anys, essent la segona causa el càncer de pulmó. Aquestes xifres indiquen que el càncer, a Espanya, suposa més del 70% de les morts de dones en el seu període més actiu.
Segons alguns estudis, hi ha factors de risc que fan que creixin els casos de càncer entre la població jove. Aquests factors tenen a veure amb determinades exposicions ambientals (nivells de pol·lució alts, canvis de clima etc…), exposició a tòxics, el consum d’alguns productes concrets, estil de vida poc saludable, el tabac etc.. Davant d’aquest context, Alfonso Aguarón, considera que caldria fer campanyes de prevenció en aquest sentit i impulsar polítiques que treballin en aquesta direcció.
La prevenció i les necessitats dels pacients oncològics també van centrar la intervenció de Maria José Martínez, responsable del departament de tumors sòlids de Novartis. Segons Martínez, “la prevenció és bàsica i l’hem d’exigir com a societat”. “És responsabilitat nostra escurçar els tempos per arribar el més aviat possible als pacients, però per a poder-los donar respostes necessitem que ens expliquin quines són les seves necessitats, necessitem la veu dels pacients”, va afegir.
Malgrat les xifres i el llarg camí que queda per córrer en la recerca oncològica, els experts van concloure la trobada científica amb un missatge d’optimisme realista: és cert que els casos de càncer creixen en molts països, però també ho és que augmenten les opcions de futur i les taxes de supervivència a la malaltia.