Ja no cal passar fam en preparar-se per a una colonoscòpia

Investigadors de l'Hospital del Mar han dissenyat una dieta per a preparar-se per a una colonoscòpia que permet menjar una quantitat de calories normal, baixa en fibra i sense passar fam. El Barcelona Diet Plan ha demostrat obtenir millors resultats i ser més eficaç que el procediment que tradicionalment recomanen els professionals mèdics

Agència SINC
 
 
 
De dreta a esquerra, Marco Antonio Álvarez González, Juana Flores i Xavier Bessa. / Hospital del Mar

De dreta a esquerra, Marco Antonio Álvarez González, Juana Flores i Xavier Bessa. / Hospital del Mar

Afrontar de forma correcta l’intestí abans de la realització d’una colonoscòpia és vital per a l’èxit de la prova. Però per als pacients, un dels moments més desagradables és el de la preparació. Els dies previs se’ls recomana una dieta baixa en fibra, i, tradicionalment, ingerir sol líquids les 24 hores abans, juntament amb la presa d’un gran volum de laxant líquid. És a dir, passen fam i han de prendre una gran quantitat de líquids.

Però això pot canviar, ja que metges dels serveis d’Aparell Digestiu i d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital del Mar han dissenyat una nova dieta que permet menjar normal i arribar a la colonoscòpia millor preparats. És la Barcelona Diet Pla, que publica la revista Diseases of the Colon & Rectum. Es tracta de l’estudi més important realitzat en aquest camp fins al moment.

Juana Flores, cap del Servei d’Endocrinologia i Nutrició i signant de l’estudi, explica que “es tracta d’una dieta equilibrada baixa en fibra distribuïda en cinc menjars, que no restringeix l’aportació de calories”. Els menjars estan formats per pa, carn de pollastre, gall dindi, porc, vedella o peix, arròs, pasta o patates i combinada amb lactis. En total, garanteix una ingesta normal de calories (2.000 kcal/dia) i no tenir sensació de tenir l’estómac buit.

“Ha demostrat que no només millora l’experiència del pacient sobre la preparació, sinó també els resultats de la colonoscòpia. La creença generalitzada arrossegada durant anys, que és necessari no ingerir aliments sòlids el dia abans de la colonoscòpia, tenia molt poca evidència que els donés suport. Malgrat això, és una pràctica habitual en la majoria dels centres. Ara, el nostre estudi deixa ben clara l’escassa eficàcia d’aquesta estratègia”, afirma Flores.

Marco Antonio Álvarez González, metge adjunt del Servei d’Aparell Digestiu i primer signant de l’estudi, explica que “amb una dieta normocalòrica, sense passar fam, s’arriba més aviat preparat a la prova. Una de les barreres de la colonoscòpia és la preparació per a la prova, i una de les causes és la dieta”.

Millorar els resultats en la prevenció

El treball s’ha fet amb 276 pacients del Programa de Prevenció del Càncer de Còlon i Recte. A la meitat se’ls va donar la nova dieta i a l’altra meitat, la tradicional, estrictament líquida. El 96% dels pacients que van seguir la Barcelona Diet Pla van aconseguir una neteja del còlon eficaç, davant el 89% en els casos que havien seguit una dieta líquida. A més, van tenir menys sensació de fam i menys percepció de pressa excessiva de líquid.

Entre els possibles motius per a aquest èxit hi ha un millor compliment de la presa del laxant i el fet que, possiblement, ajuda a millorar la mobilitat de l’intestí, permetent l’evacuació del contingut intestinal. Aquesta dieta ja s’inclou en les recomanacions per a la preparació de la colonoscòpia a l’Hospital del Mar. Álvarez González assegura que “millorant l’eficàcia i la tolerància de la preparació per a la colonoscòpia, podem contribuir a millorar els resultats del Programa”.

El Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte de Barcelona compleix aquest any 10 anys del seu inici. Actualment cobreix tota la ciutat, amb una població diana de més de 400.000 persones. Convida a tots els homes i dones de 50 a 69 anys a fer-se una prova molt senzilla, que es recull en les farmàcies i es fa a casa, un test de sang oculta en femta. Només en cas que aquesta prova detecti sang en la femta (menys del 5% dels participants), està indicat fer una colonoscòpia. Aquestes proves permeten detectar precoçment càncers (molts són extirpats en la mateixa colonoscòpia), i també detectar i extirpar lesions premalignes: pòlips, que, amb els anys, podrien degenerar en càncer.

Aquest és un article original de l’Agència SINC

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*