Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Menjar de manera saludable pot arribar a protegir davant la depressió. Aquesta conclusió es desprèn d’un estudi liderat per l’Institut de Recerca de l’Hospital del Mar i publicat a la revista European Journal of Nutrition. “Com més greixosa i menys saludable és la dieta es produeix un procés d’inflamació en tot el cos que té efectes al cervell. Són hipòtesis orgàniques, però s’està veient que hi ha una relació; per tant, com més saludable és la dieta, més protectora és”, afegeix Gabriela Lugon, investigadora de l’Hospital del Mar, metge resident de la Unitat Docent de Medicina Preventiva i Salut Pública de l’Hospital del Mar, la Universitat Pompeu Fabra i l’Agència de Salut Pública de Barcelona i una de les autores de l’estudi.
El treball inclou les dades i el seguiment de quatre tipus de dietes saludables –mediterrània, vegetariana, dieta per prevenir la hipertensió i una última dieta recomanada per l’Organització Mundial de la Salut– d’unes tres mil persones registrades al Registre Gironí del Cor (REGICOR), a les quals se’ls va fer un seguiment durant sis anys. També se’ls va realitzar un qüestionari valorant molt exhaustivament el tipus d’alimentació i la dieta i un altre test de nou preguntes amb quatre opcions de resposta amb l’objectiu de definir si la persona presentava o no símptomes d’alt risc de depressió. Segons explica Gabriela Lugón, per fer l’estudi es van excloure aquelles persones que ja patien depressió o que prenien algun tipus de medicació per a l’ansietat o la depressió. Per tant, la mostra partia de participants “sans”. Les dades de l’estudi constaten que una bona adherència a qualsevol de les dietes analitzades és un factor protector davant la depressió. I d’entre les quatre dietes analitzades, la mediterrània és la que millors registres va obtenir; l’estudi conclou que seguir una dieta mediterrània redueix en un 16% el risc de patir símptomes de depressió. Posteriorment, una segona anàlisi amb dades creuades de prop de 5.000 persones del Programa d’analítica de dades per a la recerca i la innovació en salut (PADRIS) de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) ha permès associar directament dieta i diagnòstic de depressió. En aquesta ocasió, el risc era un 19% més baix si es tenia en compte la dieta saludable proposada per l’OMS.
A grans trets, més fruita, verdura, llegums, oli d’oliva, nous i limitar i reduir al màxim el consum de carn vermella i de processats es tradueix amb més benestar físic i emocional. “Podem dir que la persona que no menja massa saludablement té més risc de desenvolupar depressió en un futur, perquè la dieta saludable fa d’efecte protector”, assegura Lugon.
Factors modificables i no modificables
La depressió és un trastorn que afecta a una de cada deu persones a Catalunya. Per a Gabriela Lugon, “la depressió en sí és una patología molt complexa”, perquè hi ha una càrrega genética i hi ha situacions estressants al llarg de la vida que fan que una persona pugui tenir algun episodi depressiu en determinats moments. Aquests factors no són modificables. Però, hi ha d’altres factors que sí que ho són, de modificables, com ara l’exercici físic, el dormir bé i la dieta, “que poden funcionar de manera protectora en cas que siguin saludable, o que poden suposar un risc en el cas que no ho siguin, com el tabac”. En aquest sentit, “modificar la dieta no acabarà amb una depressió, però pot ser un factor d’intervenció important”, destaca Lugon.
L’efecte antidepressiu de la dieta mediterrània fa que les autores de l’estudi reclamin més polítiques públiques que facilitin l’accés a una alimentació saludable i equilibrada. Gabriela Lugon considera que “menjar saludablement hauria de ser fàcil, i creiem que ara mateix no ho és”. Segons la investigadora, la nutrició i una dieta saludable és un punt bàsic del dia a dia de les persones i no tothom sap com fer-ho ni disposa de gaire temps ni diners per anar a comprar i cuinar i menjar de manera equilibrada; en aquest aspecte, Lugon considera que “les fruites, les verdures i les nous, que tenen un alt factor de protecció demostrat, són cares” i reclama que les polítiques de salut públiques “ho tinguin en compte per tal d’ajudar a la prevenció de determinades patologies”.