Les entitats del Raval organitzades al voltant de la Plataforma CAP Raval Nord digne celebra el que descriuen com una victòria veïnal. I és que s’ha fet públic l’acord que permet que es construeixi al nou CAP del Raval Nord a l’antiga Capella de la Misericòrdia. Aquesta ha estat la reivindicació de treballadors i veïns durant mesos com a “única opció respectuosa per al barri”.
En un comunicat publicat després de donar-se a conèixer oficialment la notícia, la Plataforma per un CAP Raval Nord Digne deia: “Ha estat un triomf dels “de baix” contra els “de dalt”, de la justícia enfront de l’abús i l’arrogància. No ha estat una victòria fàcil, però estableix un precedent que esperem doni ànims a tantes lluites per ajuntar-se i aconseguir els seus objectius. És un triomf per a la gent davant de les retallades en llibertats i drets. Des de fa anys, la lluita per Barcelona es lliura al Raval i avui podem dir que, en aquesta lluita, les veïnes hem guanyat una important batalla tant simbòlica com tangible. Per primera vegada des de la construcció del MACBA, la salut, la vida de les veïnes, pesa més que la col·lecció privada d’una Fundació”.
Des de l’Ajuntament de Barcelona la regidora de Salut, Envelliment i Cures ha estat una de les primeres a manifestar-se:
Ha estat difícil i molt més llarg del que hauríem desitjat, però finalment tenim el #CAPalaMisericordiaJA. Un agraïment a la lluita conjunta de veïnes i professionals. Avui és un gran dia on hem pogut fer compatible salut i cultura pic.twitter.com/pkkYKHKS1y
— Gemma Tarafa (@GemmaTarafa) November 20, 2019
També ho ha fet Gala Pin. La què va ser regidora de Ciutat Vella ha piulat que “mai no va ser un enfrontament entre salut i cultura, sinó un conflicte sobre què passa i qui perd privilegis quan poses el benestar del veïnat al centre i les veïnes lluiten pels seus drets” juntament amb la frase Mario Benedetti “Lo imposible sólo tarda un poco más en llegar”
#ElCAPaLaMisericòrdia
Finalment el CAP va a la Misericòrdia.
El Macba s’ampliarà per la capella del Macba.
Batalla simbòlica i tangible que guanyen les veïnes del Raval.
De justícia, necessari (i obvi)
Enhorabona @NordRaval!!! I felicitats a tothom q ho ha fet possible! pic.twitter.com/1PkAqdc55t— Gala Pin (@galapita) November 20, 2019
Els escenaris que han situat finalment el CAP a la Capella
Ens despertàvem amb una notícia publicada a El País on s’avançava que el CAP Raval Nord es situaria finalment a la Capella de la Misericòrdia i que pel MACBA es construirà un edifici nou al costat del Convent dels Àngels. Membres de la Plataforma per un CAP Raval Nord digne asseguraven no saber res més que allò que havien llegit a premsa i que, com la resta de moviments socials en defensa d’una sanitat pública i de qualitat, estaven pendents de com s’acabaria resolent la disjuntiva.
La situació a la qual s’enfrontava l’Ajuntament enfrontava a diversos agents: Departament de Salut, Departament de Cultura, Diputació de Barcelona, el MACBA, el mateix CAP Raval Nord i l’espai de la Capella de la Misericòrdia.
La capella estava destinada a l’ampliació del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) però just al mes de maig de 2018 el conveni de cessió gratuïta d’aquest espai caducava després de cinc anys. Després de diverses discussions entre octubre i novembre de 2018, l’Ajuntament i el CatSalut oferien un possible intercanvi d’espais físics entre l’edifici actual del Sert i la capella de la Misericòrida. El MACBA ho rebutjava al·legant “falta d’idoneïtat” per les seves necessites expositives.
La Plataforma per un CAP Raval Nord Digne va guanyar els suports de múltiples entitats i organitzacions i es va erigir com un agent fort al barri. Pocs mesos després de l’inici de les discussions públiques, la xarxa que s’havia creat va ocupar la Capella de la Misericòrdia on a dia d’avui encara hi segueixen.
La disjuntiva des d’un inici, defensen des de la Plataforma, no era si s’havia de triar cultura o salut. De fet, en boca d’Anna Romagosa, directora del CAP Raval Nord, durant un debat realitzat el febrer de 2019: “a dia d’avui el que cal fer és prioritzar. No és decidir entre Salut i Cultura perquè entenc que la cultura és essencial per la mateixa salut de les persones”. Així, el que plantejaven ja aleshores des de la Plataforma en defensa del CAP Raval Nord era trencar aquesta dicotomia i qüestionar el model de ciutat pel qual s’estava apostant en no prioritzar recursos per al CAP Raval. Els fets que van conduir cap aquí el debat els vam explicar en un article que vam definir com “la cronologia de la modernització cultural però no veïnal del Raval“. I és que el Raval disposa de 9 equipaments culturals enfront l’únic CAP que hi ha per salut.
Amb la Capella de la Misericòrdia ja ocupada per part de la xarxa veïnal per fer pressió, els grups municipals de Barcelona en Comú i la Candidatura d’Unitat Popular van defensar en els diversos plens on es va intentar parlar sobre el CAP allò que els veïns deien als carrers. No obstant això, les discussions entre grups municipals van esborrar repetidament el punt de l’ordre del dia i van relegar el futur del CAP a l’acord de Generalitat i Diputació. Elles, per la seva part, després d’entregar informes tècnics i oferir nous espais, rebotaven les responsabilitats a Barcelona.
La Plataforma demana ara als responsables “que es posin les piles”, que ja fa 13 anys que esperen. A més, en aquest sentit, si bé agraeixen tot el suport rebut i la xarxa creada, destaquen que no tot és positiu. “Sempre hi ha els seus peròs”, diuen. I és què lamenten que “l’ampliació del MACBA, una ampliació qüestionada per la infrautilització de molts dels espais dels quals ja disposa, elimina una mica més d’espai públic, tan necessitat al Raval”. Afegeixen que no entenen la necessitat d’aquesta ampliació i que continuaran “lluitant per vigilar que es compleixin els terminis per a la construcció del nou CAP, així com per replantejar la Plaça dels Àngels en funció de les necessitats veïnals”.