La Plataforma CAP Raval Nord Digne ocupa la capella de la Misericòrdia

Una cinquantena de persones es troben dins l'espai i asseguren que la intenció és aguantar dins fins la celebració del proper ple de l'Ajuntament, en el que s'ha de decidir el futur del dispensari, divendres vinent

Carla Benito i Sandra Vicente
 
 
Les veïnes del Raval ocupen la capella de la Misericòrdia | Carla Benito

Les veïnes del Raval ocupen la capella de la Misericòrdia | Carla Benito

Després que diversos grups de l’oposició de l’Ajuntament de Barcelona paressin l’opció d’emplaçar el CAP del Raval Nord a la Capella de la Misericòrdia en la votació del dimarts passat (únics vots a favor de Barcelona en Comú i la CUP), les veïnes del barri, i diversos col·lectius agrupats a la Plataforma CAP Raval Nord Digne han decidit ocupar el matí de dijous la Capella de la Misericòrdia.

Aquest espai és el que desitgen que sigui destinat a l’ampliació del dispensari, però l’espai també és desitjat pel complex cultural MACBA. Aquesta disputa es tradueix en un CAP que no reuneix les condicions per atendre un dels barris amb la densitat de població més alta de Barcelona (tal com expliquem en aquest article). Per això, per a fer pressió a l’administració i als grups de l’oposició per a acabar amb una situació de precarietat que dura ja 17 anys, les veïnes han entrat, a quarts d’11 del matí a la capella.

S’hi han agrupat, durant els primers moments, unes 50 persones, que es troben netejant l’espai, actualment en desús. Degut a la presència de gent gran, les tasques de manteniment, pel moment, es basen en portar cadires i fer l’espai el més còmode possible, ja que la intenció és “aguantar fins el ple de l’Ajuntament de divendres que ve -en el que s’ha de decidir el destí del CAP-“, segons la Plataforma.

Conscients que el proper ple es troba a més d’una setmana vista, els presents han afirmat que l’aposta de mínims és aguantar, al menys, tot el cap de setmana. En aquest període de temps, es contempla fer servir la Misericòrdia com un espai per a la difusió de la lluita de la Plataforma CAP Raval Nord i la celebració d’alguns actes culturals. “Volem fer pressió de cara al ple”, han assegurat.

Iñaki Garcia, membre de la Plataforma, ha declarat als mitjans que “no acceptarem res que passi per sobre de les treballadores del CAP, les veïnes o el sentit comú”, en referència a la decisió que es pugui prendre des del consistori. En aquesta línea, ha destacat que “ningú no pot entendre com a prioritària l’ampliació del MACBA” en un barri que, ha dit, “té unes condicions de vida per sota de la mitjana de Barcelona”.

Però aquesta reivindicació de la Plataforma no s’emmarca, reitera, en una lluita entre salut i cultura (recorda que es van recollir 6500 signatures per demanar el CAP a la Misericòrdia, entre les que es trobaven noms d’artistes i persones del món cultural). “Fartes d’aquesta situació i veient que no ens ho donaven en una votació, ho hem pres”.

Per la seva banda, Núria Villanueva, infermera del CAP Raval Nord, assegura que l’estat del dispensari “afecta a la nostra funció, perquè no podem garantir una qualitat assistencial per l’estat del centre”, motiu pel qual l’emplaçament a la Misericòrdia “no és un caprici”, segons ha afegit Antònia Raya, també infermera del centre: “és una qüestió de drets bàsics i justícia social”.
Tots els presents han reiterat que no es tracta d’una guerra contra el MACBA. “Necessitem un CAP nou i haguéssim acceptat qualsevol espai avalat pels tècnics del Cat Salut, però ara els MACBA ha passat per sobre del barri”, ha dit Garcia. “Ens han tocat la dignitat i això ja no pot ser: ara el CAP ha de venir aquí i qualsevol dels altres dos espais que es proposaven, per l’ampliació del museu”, ha afegit.

1 Comentari en La Plataforma CAP Raval Nord Digne ocupa la capella de la Misericòrdia

  1. Aitzgorri // 22/03/2019 en 11:21 // Respon

    No seria mejor El nuevo CAP en la Plaza Castilla donde esta el Colegio Castilla tirandolo todo abajo (el colegio) y haciendo un nuevo CAP.?

    Y el Colegio cambiarlo al actual CAP pasando a tener el colegio orientado al solo, con mas espacio y justo delante el campo de basquet muchas veces utilizado por el colegio como patio.

    y dejar la capilla tal como esta previsto para ampliacion del MACCBA

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*