Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El 30% dels joves de 15 a 29 anys de l’estat espanyol, el que suposa un total de 2 milions de persones, han tingut símptomes de problemes de salut mental en l’últim any, segons el Baròmetre Juvenil de Vida i Salut de la Fundació Ajuda contra la Drogoaddicció (FAD). D’elles, tan sol la meitat va sol·licitar ajuda. A més, els problemes de salut mental es desenvolupen d’hora en les persones, ja que el 50% dels problemes de salut mental en adults comencen abans dels 15 anys i el 75% abans dels 18. Davant aquest context de xifres tan elevades, la Federació Mundial per a la Salut Mental (WFMH) ha centrat el Dia Mundial de la Salut Mental 2018 en la salut mental dels joves.
En aquest sentit, la Confederació Salut Mental Espanya va celebrar una jornada de debat i anàlisi sobre salut mental i joves en la qual han participat diverses persones afectades per problemes de salut mental, familiars i professionals de diferents àmbits (educació, sanitat, tercer sector i comunicació). La van titular “Educació inclusiva, salut mental positiva” i va tractar diferents aspectes que perjudiquen la salut mental dels joves, alguns d’ells de recent aparició, com el abús de les noves tecnologies, a més d’uns altres molt rellevants com la violència i abusos sexuals, discriminació, addiccions o l’assetjament escolar. També es van abordar aspectes com la importància d’implantar l’educació inclusiva a la universitat, l’atenció específica a menors i campanyes sobre salut mental a les aules.
La Confederació Salut Mental Espanya és una entitat sense ànim de lucre i d’interés social que integra a 19 federacions i associacions i a més de 300 entitats i compta amb 47.000 socis arreu de l’estat. El seu president, Nel A. González Zapico va assegurar que, ja que “l’educació transcorre en aquestes etapes de canvi fonamentals per a les persones, és necessari fomentar un sistema educatiu inclusiu que potenciï les habilitats de cada nen o nena, que faciliti la participació de tot l’alumnat, que lluiti contra l’exclusió i que permeti a totes i tots els joves accedir a un aprenentatge de qualitat”. També va afegir que “una educació inclusiva d’aquest tipus repercutirà de forma positiva en la salut mental de les noves generacions i contribuirà a la prevenció de futurs problemes de salut mental”.
A Catalunya es reclamen més recursos i suports comunitaris per una millor salut mental a la comunitat i a la feina
Els problemes de salut mental segueixen sent un obstacle per trobar feina. Malgrat la feina és un element clau en la recuperació i la inclusió social de les persones amb un problema de salut mental, perquè permet que gaudeixin d’autonomia, participin activament en la societat i puguin desenvolupar el seu projecte de vida, aquestes han de sortejar nombrosos obstacles per assolir un lloc de treball.
Així ho apunten dades com les de l’estudi ‘El empleo de las personas con discapacidad’, de l’Institut Nacional de Estadística (INE), segons el qual l’any 2016 només un 14,3% de persones amb certificat de discapacitat per raó de salut mental va treballar. Aquesta xifra representa la taxa d’ocupació més baixa de tots els grups de població amb discapacitat i el situa com l’únic que va experimentar una baixada de l’ocupació respecte de l’any anterior (-1,7%).
També hi ha un greuge pel que fa a la retribució econòmica d’aquestes persones. El salari anual brut dels professionals amb discapacitat és de 19.596 euros, un 15% inferior al que perceben les persones sense discapacitat, que cobren 23.308 euros. I el de les persones amb discapacitat per raó de salut mental, està un 20% per sota de la mitjana dels col·lectius amb discapacitat (15.699 euros).
En un acte celebrat a Girona prèviament al Dia Mundial de la Salut Mental, s’ha posat l’accent en l’atenció i els suports comunitaris vers la recuperació i l’apoderament, i la inserció laboral de les persones amb trastorn mental, en el marc d’una societat més inclusiva que deixi enrere l’estigma cap al col·lectiu i el trastorn mental. A l’acte, on s’ha comptat amb la presència de Quim Torra, Roger Torrent i Chakir el Homrani , han assistit més d’un miler de persones del moviment social de persones amb problemes de salut mental i les seves famílies, juntament amb els professionals socials i sanitaris del sector. Aquest acte s’ha celebrat per primera vegada a Girona, per ser model de referència en l’atenció a la salut mental a Catalunya i Europa.