La Unió Europea ha validat la primera de les vacunes contra la Covid-19, una de les grans esperances en la gestió de la pandèmia que va començar el març d’aquest mateix 2020. A través de l’organisme competent, l’Agència Europea del Medicament (AEM), els vint-i-set estats disposen ja de llum verda per començar a vacunar la seva població a partir del diumenge 27.
L’AEM ha aprovat una “autorització de comercialització condicional” en persones a partir de setze anys. L’avaluació, ha explicat la directora executiva de l’EMA Emer Cooke, “es basa en la força de l’evidència científica sobre la seguretat, la qualitat i l’eficàcia de la vacuna i res més”. Segons Cooke, “l’evidència demostra de manera convincent que els beneficis són superiors als riscos de la vacuna”.
El primer vaccí estudiat i validat per l’AEM ha estat el que produeixen la farmacèutica estatunidenca Pfizer i la biotecnològica alemanya BioNTech. El preparat va mostrar una efectivitat del 90% obtinguda una setmana després de rebre la segona de les dosis, que s’injecta quatre setmanes després de la primera. Dies més tard, Pfizer va matisar que, en ampliar la mostra, l’efectivitat va augmentar al 95%.
La farmacèutica va publicar els resultats de la tercera i darrera fase d’assajos a mitjan mes de novembre, quan va presentar les seves dades als diferents organismes reguladors per obtenir-ne la validació. Des de llavors alguns estats ja havien donat el vistiplau al vaccí, que s’ha convertit en el més estès arreu del món occidental. Després del Regne Unit, que va ser el primer a aprovar-la, han fet el mateix els Estats Units, el Canadà o Suïssa.
En plena tercera onada, la data que preveia l’AEM per pronunciar-se sobre la vacuna de Pfizer i BioNTech quedava lluny, i la pressió d’alguns dels estats de la Unió Europea va fer que s’avancés set dies. “Després de rebre dades addicionals sol·licitades a l’empresa, s’ha programat una reunió excepcional per al 21 de desembre”, va explicar en un comunicat l’AEM.
De la mateixa manera, l’Agència Europea del Medicament s’havia de pronunciar sobre el vaccí de Moderna, amb una efectivitat del 94,5%, el 12 de gener i finalment ha avançat la deliberació al dia 6.
Espanya vacunarà el primer dia
La vacuna de Pfizer i BioNTech, anomenada BNT162b2, presenta una dificultat notable en termes de distribució, donat que s’ha de mantenir a temperatures molt baixes de fins a 80 graus negatius. Per aquest motiu, els experts de la matèria reconeixen que aquest no serà el vaccí que s’aplicarà als països amb menys recursos, sinó que es restringirà al primer món.
La Unió Europea s’afegirà als estats que ja l’han validat i l’estan injectant a partir del mateix diumenge 27. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va anunciar que les dates d’inici als vint-i-set estats que conformen la UE serien entre el 27 i el 29 de desembre.
En concret, l’Estat espanyol ha manifestat la voluntat d’iniciar tan aviat com sigui possible, raó per la qual s’espera que el diumenge 27 ja s’apliquin alguns vaccins sobre la població espanyola. El protocol del ministeri de Sanitat, actualitzat divendres, estableix que durant la primera etapa de dosis limitades els grups que les rebran seran els residents i personal de residències per a gent gran i d’atenció a grans dependents, el personal sanitari i sociosanitari i persones amb gran dependència no institucionalitzades.
Pel que fa a Catalunya, la consellera de Salut Alba Vergés va anunciar que confiava a tenir 900.000 vaccins per immunitzar unes 450.000 persones durant el primer trimestre de l’any 2021. Per aconseguir-ho, Salut ja compta amb gairebé un miler d’infermeres que van respondre a la crida per a la campanya de vacunació extraordinària.