Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Davant la previsible saturació del Sistema Sanitari per la Pandèmia per SARS-CoV2, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) i l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) proposen en un document conjunt 12 línies d’actuació preferents. Tanmateix i com han fet fins avui, ambdues organitzacions es posen a disposició de l’Administració per aquelles accions que permetin l’atenció a les persones i als professionals dins les seves competències.
Entre d’altres qüestions, també exposen que els professionals de l’Atenció Primària disposen del coneixement, habilitats, actituds i experiència com per fer front tant a l’atenció com a les grans adaptacions i reptes que es tenen per davant. Així, especifiquen que cal reiterar amb intensitat a la població la importància de les mesures higièniques i de confinament a casa, i sancionar a qui no segueixi aquest confinament.
Els Centres d’Atenció Primària ja han desenvolupat plans de contingència propis i reorganitzat horaris i recursos físics i humans. Consideren a més que també han de dur plans per atendre aquells dispositius que el Departament de Salut habiliti (hotels o altres tipus d’espais temporals). Per poder-ho fer amb eficiència demanen que l’administració pública els alliberi de tasques administratives i es faciliti la gestió telemàtica i el teletreball dels professionals quan es pugui.
Entre les línies, reivindiquen que, davant el col·lapse viscut per altres telèfons centralitzats (061, 112), cal aconsellar a la població el contacte telefònic amb el seu centre d’Atenció Primària. A més, també es sumen a la crida per a disposar de mascaretes i Equips de Protecció Individual “perquè és imprescindible protegir els professionals”.
També demanen una atenció especial als pacients més vulnerables i aquells que no disposin de les condicions domiciliàries necessàries per fer front a la malaltia. Treball social i serveis d’atenció domiciliària. Així mateix, consideren que la coordinació entre centres residencials i sociosanitaris i els Centres d’Atenció Primària és ara més que mai essencial. Assenyalen també ambdues societats que es tracta de propostes solidàries que també cal coordinar. I anuncien que ofereixen una plataforma creada per compartir experiències i sumar positivament les millors pràctiques.