Les residències de gent gran estan en el punt de mira per la crisi del coronavirus, ja que la gent gran que viu en aquests centres són un dels grups més vulnerables davant d’aquesta malaltia. Per això, des d’avui és el Departament de Salut qui assumeix les competències assistencials de les residències, que fins ara estaven sota la gestió del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.
Així ho ha anunciat en roda de premsa els consellers d’aquests departaments. «Som conscients que ara mateix el que ha de prevaldre és el criteri sanitari entorn dels nostres avis i àvies», ha dit Chakir el Homrani, conseller d’Afers Socials. «A aquestes persones grans els hi devem tot; es mereixen una màxima prioritat i atenció i això és el que hem estat fent», ha afegit Alba Vergés, consellera de Salut.
És Yolanda Lejardi, directora assistencial d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS), qui assumeix el rol d’única responsable per gestionar, des de l’àmbit sanitari, l’aplicació del pla a les residències per la COVID-19. Vergés ha recordat que és justament l’àmbit de l’atenció primària el que té «el paper clau en la cura de la comunitat, en aquesta epidèmia també i en les futures setmanes». En aquest sentit ha recordat que la seva responsabilitat va més enllà de les persones que s’adrecen als centres d’atenció i s’ocupa també de gestionar a les persones en els seus domicilis, i les residències «són el domicili avui per a moltes persones grans a Catalunya».
Aquest canvi de competències suposa que la Direcció General d’Autonomia Personal del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies passa a formar part del Departament de Salut i seran els seus equips qui prendran les decisions sobre com atendre els residents, com fer els aïllaments correctament, com fer els trasllats cap a altres espais lliures de Covid-19 i com tractar els brots dins de les residències, sota el lideratge del Servei Català de la Salut.
Afers Socials, per la seva banda, es continuarà fent càrrec de diversos aspectes de l’àmbit residencial, com són la reposició de personal i l’obtenció d’equips de protecció individual (EPIS). En aquest sentit, el conseller el Homrani ha explicat que la borsa de treball del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) ja ha rebut més de 1.000 persones interessades a treballar en les residències i ha recordat que encara està oberta a incorporar més personal en tots els àmbits, des de l’assistència fins a la neteja i la cuina.
Més de 1.000 morts a les residències
El pas anunciat avui pels consellers vol fer front a una emergència creixent en les residències de gent gran. Des del 15 de març i fins ahir havien mort 1.123 residents per coronavirus, segons dades del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. A més, hi ha 1.906 residents amb diagnòstic de coronavirus i 448 residents estan hospitalitzats.
Això també vol dir que hi ha 239 residències amb persones diagnosticades de coronavirus i 335 amb persones amb simptomatologia, de les 1.073 que formen el sistema català. En total, hi ha 64.093 persones grans que viuen en residències públiques i privades a Catalunya. «Són persones amb una edat mitjana de 84 anys i un 90% tenen patologies o pluripatologies prèvies», ha dit el Homrani. Pel que fa als i les professionals, 4.191 estan aïllats o tenen simptomatologia, d’un total de més de 75.000.
Salut comença a repartir els tests ràpids enviats per l’estat a CAPs i residències
A partir d’avui, el Servei Català de la Salut distribueix 180.000 testos per la detecció de la Covid-19 als centres d’atenció primària. Es tracta dels testos de tipus serològic que diumenge va anunciar el Ministre de Sanitat, Salvador Illa, que es farien arribar a Catalunya.
Aquests testos permetran fer proves diagnòstiques a dos dels col·lectius més afectats. Segons ha explicat en declaracions amb els periodistes el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, es destinaran als professionals sanitaris, perquè puguin estar disponibles per tornar a l’atenció com més aviat millor. També, sota la coordinació de l’atenció primària, s’utilitzaran a les residències de gent gran per discriminar tan aviat com es pugui les persones que estan infectades i oferir-los tractament.
Els testos serològics són un tipus de test no tan fiable com les PCR, perquè tot i que identifiquen amb precisió els positius de Covid-19, no permeten descartar els casos negatius. Aquesta prova, que també és coneguda com el test d’anticossos, permet conèixer si una persona ha estat exposada prèviament al virus, es realitza de forma senzilla i ofereix resultats en 10 o 15 minuts.