Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Durant les últimes setmanes, tant l’Organització Mundial de la Salut, com el Centre de Control de Malalties de la Unió Europea han alertat sobre l’augment del nombre de casos de xarampió en tota Europa i, dimarts passat, el Comissari de Salut i Seguretat Alimentària de la UE, Vytenis Andriukaitis, qualificava la situació com a inacceptable, “sobretot tenint en compte que existeix una vacuna eficaç contra la malaltia des dels anys seixanta”.
Encara que els majors brots s’han produït en països que tenen important bosses d’exclusió social i no existeix un accés adequat a les vacunes, en altres països de major poder adquisitiu, com França o Itàlia, la caiguda s’ha associat fonamentalment a una pèrdua de confiança respecte a les vacunes.
Parlem sobre la importància d’aquest tipus d’intervencions i la desconfiança que s’ha generat entorn d’elles en els últims anys amb Raquel Carnero, coautora -al costat del farmacèutic Luis Marcos i al dibuixant Íñigo Ansola- del llibre Vacunant Dos segles i sumant! (Edicions Universitat de Salamanca, 2019). Carnero treballa per a una consultora de serveis per a la indústria farmacèutica i és col·laboradora de l’ONG de cooperació al desenvolupament Farmacéuticos Mundi (Farmamundi), dedicada a la promoció de la salut i l’ajuda farmacèutica en països menys afavorits.
Què li sembla la situació que es viu ara a Europa amb el xarampió?
La propagació d’aquesta malaltia ha estat un efecte de la caiguda de les taxes de vacunació. S’ha perdut l’efecte ramat, amb el que aquelles poblacions que no es poden vacunar, com els nens menors d’un any, que no poden rebre la majoria d’aquestes vacunes, acaben exposats al virus. Al final, molts pediatres han hagut de tornar a aprendre a identificar un xarampió.
A què creu que es deu el problema?
Als països industrialitzats, on no hi ha una falta d’accés generalitzada, és per una pèrdua de confiança. D’una banda s’ha reduït la percepció del risc, perquè són malalties que han estat pràcticament erradicades. Ningú es recorda ja de les seqüeles que deixava la pòlio i gairebé ningú ha sofert la desgràcia de veure morir a un bebè per xarampió, amb el que s’ha abaixat la guàrdia. D’altra banda, està el corrent antivacunes, que és una altra part del problema.
No se li dóna massa importància als antivacunes?
En països com Espanya els antivacunes són un moviment residual, però hi ha uns altres com Itàlia o França en els quals s’han estès més i la cobertura de la triple vírica, que cobreix xarampió, rubèola i galteres, ha baixat moltíssim. Encara així, hi ha un altre terme que s’utilitza actualment en lloc d’antivacunes, que és el de vaccine hesitancy, que es refereix de forma genèrica als dubtes que poden sorgir a l’hora de vacunar. L’OMS acaba de publicar les 10 amenaces globals de salut i els dubtes o el rebuig a la vacunació és una d’elles.
Quins factors han influït en la pèrdua de confiança?
Els dubtes sobre les vacunes s’estenen per molts motius, per exemple, la falta d’unificació dels calendaris vacunals genera desconfiança, perquè la població no té clar per què en uns llocs es recomanen unes vacunes i en uns altres no. Afortunadament, a Espanya, des de gener ja tenim un calendari únic comú, la qual cosa servirà per a tenir una imatge més clara de què és el que es recomana. També estan els dubtes que es plantegen sobre la seva seguretat o eficàcia o els missatges del corrent antiglobalització, que culpen a les grans multinacionals del preu de les vacunes o del desproveïment. Moltes d’elles no han estat ben resoltes, la qual cosa ha acabat generant desconfiança.
És aquest l’objectiu del llibre, respondre als dubtes de la població?
El llibre tracta d’abordar la pregunta de per què hi ha tants dubtes si fa dos segles que vacunem. És cert que en els inicis van sorgir molts dubtes, perquè era una societat que no estava preparada per a comprendre aquest tipus d’intervenció sanitària, però que existeixin dubtes avui dia, més de 200 anys després, té molt menys sentit.
El que volem és llançar un missatge científicament rigorós, però que pugui arribar a tothom de forma senzilla, perquè tothom pugui tenir aquestes respostes. Fins ara pot ser que no hagin tingut fàcil respondre als seus dubtes de forma senzilla i per això molts pares han acabat recorrent a internet i xarxes socials, on pots trobar de tot.
Per això el projecte també té presència en xarxes socials?
No es pot lluitar contra els bulos i els mites si no entrem en el lloc on es generen i on es promouen. Hem de buscar diferents vies per a arribar a l’objectiu i no quedar-nos només en el missatge institucional de “vacuna’t”.
Un dels mites més freqüents és el de considerar que és millor que els nens s’immunitzin passant la malaltia què li sembla?
El problema és que no s’estan tenint en compte les possibles conseqüències. Cal no oblidar que el xarampió també pot provocar sordesa o una meningitis que pugui deixar greus seqüeles neurològiques. Encara que el nen no arribi a morir, se li està exposant a un risc massa alt. No crec que cap mare, amb tota aquesta informació, estigués disposada a assumir aquest risc.
Creu que els fiascos d’algunes vacunes modernes, com la del dengue, poden justificar els temors de part de la població?
Les vacunes per a malalties tropicals o malalties oblidades són relativament recents i moltes d’elles són experimentals. No és el mateix parlar d’una vacuna candidata per a l’Ebola, que de les quals s’utilitzen a Europa de forma sistemàtica des de fa més de 30 anys i la seguretat dels quals i eficàcia està fora de tot dubte. Hem de tenir en compte que ara mateix s’administren milions i milions de dosis de la triple vírica, amb la qual cosa tenim informació més que suficient sobre aquesta vacuna. A més, tenim un sistema de farmacovigilància mitjançant el qual es recullen tots els possibles efectes adversos que es puguin produir.
Creu que s’hauria de canviar la legislació perquè la vacunació sigui obligatòria?
No crec que sigui la millor manera. En una societat madura com la que tenim a Espanya, el que cal oferir és més informació accessible i clara i no pensar a fer obligatòria la vacunació. A més, a Espanya tenim un programa de vacunació molt complet, que és dels millors del món, i una taxa de vacunació elevada, amb el que introduir l’obligatorietat probablement generaria un rebuig encara major.
El llibre també dedica un capítol a les dones en la història de les vacunes per què?
Sí, hem volgut donar visibilitat a les dones que han contribuït al desenvolupament de les vacunes perquè no sempre han rebut el reconeixement que mereixien, perquè han estat a l’ombra d’altres investigadors o perquè han treballat en èpoques on les dones no tenien visibilitat. Moltes de les quals esmentem són americanes, però hi ha una espanyola que ha estat reconeguda per l’OMS com la primera infermera de la història en missió internacional. Isabel Zendal va participar, al costat del metge militar Xavier Balmis, en una expedició que va recórrer Llatinoamèrica per a expandir la vacuna de la verola. La missió es considera una fita a nivell internacional i és una cosa del que ens hauríem de sentir orgullosos.