Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
L’Institut de Salut Mental i Psiquiatria de l’Hospital Gregorio Marañón ja ha implantat un protocol d’atenció psicològica, a més de per a pacients i familiars de persones afectades pel coronavirus, per als professionals de l’hospital que duen a terme la seva tasca assistencial en les zones més sensibles de centre, com Urgències, l’UCI i les plantes d’aïllament. Aquest matí, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha informat que ja hi ha 455 sanitaris afectats, la majoria amb quadre benigne. Aquestes són algunes peticions realitzades des dels sindicats mèdics per cuidar als que estan treballant en primera línia i impedir que el coronavirus, al seu torn, impedeixi treballar als que estan cuidant als pacients en els hospitals.
Augment de les plantilles i organització
Des de la Confederació Estatal de Sindicats Metges de Madrid, proposen principalment augmentar les plantilles i la dotació econòmica que sigui necessària. “La Confederació exigeix que es doti els sanitaris de les mesures necessàries de protecció per evitar els possibles contagis entre ells i recordem la seva necessitat d’aïllament, el que comporta la minva del nombre de professionals en un moment que ja parteix d’una situació d’efectius insuficient, la mala planificació ha suposat que no es pugui augmentar la contractació dels efectius que fan falta. Ara exigim que es contracti el personal necessari perquè l’atenció sanitària es pugui dur a terme en les millors condicions possibles, ja que la situació és crítica i s’han de posar tots els recursos econòmics necessaris sobre la taula”, sostenen. La Confederació Estatal de Sindicats Mèdics a Galícia considera que és més operatiu subdividir les plantilles de cada especialitat en diferents períodes d’activitat per minimitzar contagis, mentre la resta de la plantilla hauria de romandre en el seu domicili en els períodes d’inactivitat.
“La situació excepcional que vivim no pot justificar que cap professional realitzi un treball no remunerat. Alguns professionals estan veient obligats a ampliar les seves jornades de treball o romandre localitzats per fer front a augments puntuals de la demanda assistencial”, denuncia el Sindicat Mèdic Andalús, que exigeix que qualsevol augment de l’activitat laboral sigui degudament remunerat. “En la mesura del possible -continua- s’ha d’afavorir la conciliació de la vida familiar i laboral respectant les reduccions de jornada per motius familiars i permetent la flexibilitat horària”.
I, encara que resulti una obvietat, la protecció ha d’estar assegurada: “En el moment actual, tot i que no hi ha una escassetat greu, les mesures de protecció són insuficients en centres i serveis concrets, cosa que no només posa en risc als professionals, sinó també al sistema sanitari de què aquests són una peça clau”, denuncia el sindicat.
Tancament de menjadors comuns
La Confederació Estatal de Sindicats Mèdics a Galícia, que insisteix també en la urgència de comptar amb un nombre major d’equips adequats de protecció individual, proposa el tancament de menjadors comuns de professionals sanitaris, per tal de minimitzar el contacte evitable entre aquests, i que el menjar sigui distribuïda en les àrees específiques de descans de cada servei.
Suspensió de consultes que puguin demorar-se
Des de la Comunitat Valenciana, els sindicats metges recomanen, a més de no acudir als centres de salut ni punts d’atenció d’urgències sense una causa prou important, suspendre tota l’activitat programada en consultes externes i en els centres de salut que pugui ser diferida en el temps, com ara seguiment de pacients crònics estables, programa nen sa, odontopediatria, preparació al part o qualsevol altra activitat que pugui ser demorada. “L’objecte és evitar la circulació innecessària de pacients pel centre i alleugerir la pressió en els professionals davant les previsibles necessitats”, expliquen.
A més, demanen disponibilitat d’equips específics per a la de presa de mostres en domicili que eviti que els metges d’UHD o Centres de Salut a què se’ls encomani siguin sotmesos a risc de contagi amb les conseqüències que això tindria des del punt de vista assistencial. Els sindicats metges de Castella i Lleó també insisteixen a acordar amb els hospitals i centres sanitaris de la xarxa privada per poder derivar pacients crítics que puguin no tenir espai a la xarxa sanitària pública si aquesta se satura com està passant en altres comunitats.
Aïllament de les sanitàries embarassades
Què passa amb les embarassades? El Sindicat d’Infermeria, SATSE, ha reclamat als serveis de salut de les comunitats autònomes que dictin les instruccions pertinents perquè les professionals sanitàries embarassades o en període de lactància deixin de treballar i passin a una situació d’aïllament en les seves respectives llars, per evitar així riscos per a la salut i la dels seus fills o filles. A Màlaga, recorda SATSE, una infermera embarassada ha donat positiu. “El pas a la situació de suspensió de la seva activitat per risc durant l’embaràs està recollit en la Llei 31/1995 de Prevenció de Riscos Laborals, percebent una prestació econòmica de l’Institut Nacional de la Seguretat Social”, recorda el sindicat.
Des del Sindicat Mèdic Andalús sol·liciten també que es doti adequadament a les unitats de prevenció de risc laboral per evitar retards en l’emissió dels informes preceptius per a cursar l’esmentada baixa.