El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) i la Societat Catalana de Medicina d’Urgències i Emergències (SOCMUE) han manifestat la seva satisfacció davant l’aprovació, la setmana passada, del Reial Decret (publicat al BOE del 3 de juliol) pel qual es crea l’especialitat de Medicina d’Urgències i Emergències (MUE) a l’Estat espanyol. Es tracta d’una reivindicació històrica dels professionals, i la seva materialització reconeix la singularitat d’aquest àmbit d’exercici professional i equipara l’Estat espanyol a la majoria d’Estats europeus, on ja existeix aquesta especialitat.
A més, el decret inclou una via extraordinària d’accés al títol d’especialista en MUE per als professionals d’altres especialitats que fins ara han estat al capdavant de les urgències i les emergències, la qual cosa suposa un reconeixement a l’experiència i expertesa acumulades. D’una banda, la norma estableix un accés directe per a aquells facultatius especialistes o llicenciats abans de l’any 1995 que acreditin almenys quatre anys de prestació de serveis a Urgències, dins dels set immediatament anteriors a l’entrada en vigor del reial decret. I de l’altra, els especialistes que acreditin un exercici professional d’entre dos i quatre anys, en els quatre anys immediatament anteriors a l’entrada en vigor de la norma, també podran accedir al nou títol, prèvia superació d’una prova pràctica.
Els residents actuals, i els futurs que finalitzin el MIR abans que surti la primera promoció d’especialistes en Medicina d’Urgències i Emergències, també hauran de superar la prova en cas que vulguin obtenir el nou títol.
Segons el Ministeri de Sanitat, prop de 9.000 metges podran assolir l’especialitat d’urgències per alguna d’aquestes vies. De fet, el mateix decret determina el calendari en què es podrà sol·licitar el reconeixement del títol, presentant l’acreditació homologada per la conselleria o departament de sanitat de les comunitats autònomes. La presentació de les sol·licituds es farà de manera esglaonada, segons el mes de naixement dels interessats. Així, els nascuts el mes de gener, els primers que poden demanar-ho, disposen de tres mesos des de la data de publicació del decret (2 de juliol de 2024) per presentar les sol·licituds.
És per això que el sindicat Metges de Catalunya ja ha demanat al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya que es coordini amb el ministeri per activar “amb agilitat” els mecanismes necessaris perquè les persones interessades puguin obtenir el certificat acreditatiu de l’experiència professional que permetrà sol·licitar l’accés extraordinari al títol d’especialista en Medicina d’Urgències i Emergències.
La decisió del Govern posa fi a una situació gairebé inèdita a Europa que provocava des de fa anys disfuncions al conjunt del sistema sanitari. Com que no hi havia una formació específica, els serveis d’urgències i emergències s’havien de nodrir de professionals formats en altres especialitats. A la pràctica, la gran majoria provenien de l’especialitat Medicina Familiar i Comunitària, agreujant així la crisi que viu aquesta especialitat. Les comunitats autònomes han registrat en els últims anys un problema creixent per completar les plantilles que necessiten als centres de salut d’atenció primària a causa, entre altres raons, de la fugida a l’estranger d’aquests especialistes.
La Societat Espanyola de Medicina d’Urgències i Emergències (SEMES), que representa més de 13.000 professionals d’Urgències, destaca en un comunicat que amb la creació de l’especialitat, “el Govern d’Espanya fa possible que tots els pacients espanyols puguin ser atesos per especialistes amb una formació reglada, homogènia i reconeguda, tal com es mereixen els ciutadans del nostre país, independentment d’on resideixin”.
Sempre hi ha un “però”
El CCMC va contribuir en el seu moment en l’elaboració del Reial Decret que finalment va aprovar la setmana passada el Consell de Ministres; entre d’altres aportacions, va realizar també un seguit d’al·legacions per tal d’aprofitar l’oportunitat per posar en valor i retenir tot el talent existent. Una d’aquestes reivindicacions formulades pel CCMC va ser que el període formatiu de l’especialitat havia de ser de cinc anys i no de quatre, per tal d’equiparar-lo al marc europeu i de facilitar, per tant, el reconeixement de la titulació fora de l’Estat espanyol. També es proposava que la via extraordinària d’accés al nou títol, amb avaluació específica, s’oferís a tots els metges que tenen coneixements i una dilatada experiència als serveis d’urgències i emergències. Finalment, aquestes al·legacions no han estat incorporades al text definitiu del Reial Decret.