Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
L’atenció primària, al centre del nostre sistema sanitari. Aquest va ser un dels principals compromisos que vaig entomar en agafar la responsabilitat al capdavant de la conselleria. Feia anys que parlàvem que la primària havia d’esdevenir el veritable eix del sistema, estava escrit i en boca de tothom. Ara tocava compromís i feina per fer-ho possible.
En l’últim any i mig hem fet un gran esforç perquè els nostres professionals tornin a tenir les condicions laborals perdudes durant la crisi. També hem incorporat més professionals per així adequar la càrrega de treball dels equips, una situació que beneficia els usuaris millorant la qualitat de l’atenció.
Però amb això no n’hi ha prou. Hem d’aconseguir adaptar el sistema sanitari als nous temps, amb una primària molt més present a tots nivells. I què vol dir això? Que la mateixa primària, per exemple, pugui resoldre el major nombre de necessitats que té la nostra població. És en aquest context en què s’emmarca el pla de millora d’equipaments i resolució, pressupostat en 30 milions en 3 anys, que servirà per posar al dia els CAPs: fer petites inversions i reformes als centres i també per dotar-los de nous aparells sanitaris, com ecògrafs o ecocardiògrafs. Això permet resoldre més diagnòstics des de l’atenció primària i estalviar a les persones haver de desplaçar-se per fer-se una prova.
Aquest enfortiment de la primària passa també per canviar la relació amb els altres nivells assistencials. Per exemple, els sociosanitaris estaven concebuts per treure pressió als centres hospitalaris, però ara també han de mirar cap a una primària més resolutiva i que sigui un suport d’atenció als pacients crònics sense haver de recórrer a cap recurs hospitalari.
Sense oblidar que l’atenció primària s’ha de vincular cada dia més amb la societat que atén, el que anomenem orientar-se a la comunitat. Recordem que el 80% dels factors que determinen la salut d’una persona no depenen del sistema sanitari. Així ho contempla l’Estratègia Nacional d’Atenció Primària i Salut Comunitària (ENAPISC), treballada durant els últims anys amb una àmplia participació que ha consensuat models d’atenció basats en poder potenciar el rol de tots els professionals de la primària i els nous que s’hauran d’incorporar.
Estem davant d’un repte immens i apassionant i per encarar-lo amb garanties hem creat la nova figura del director estratègic d’atenció primària, un càrrec que ocuparà Rafa Ruiz, i que ha de pilotar tota aquesta transformació. Ruiz, que fins fa poc era el gerent territorial d’atenció primària de Barcelona de l’ICS, acumula una llarga experiència en aquest àmbit i durant els darrers quatre anys ha apoderat l’atenció primària a la ciutat i, en conseqüència, a tot el país. És la persona idònia per donar l’impuls necessari a l’atenció primària i garantir un sistema de salut fort, equitatiu i de qualitat.
3 comentaris
Però no existia una responsable de la estratègia nacional , Enapisc ?? Però si el problema es que no n’hi han professionals per cobrir les necessitats en els equips . Volem fer mes resolutiva a la primaria sense el seu recurs mes preuat: professionals i temps.
Alba Vergés no se entera de que en Terrassa algunos Caps están dando 40 días para atención primaria. Rafa Diaz? Caradiología de Mutua de Terrassa desde julio ha perdido dos cardiólogos esto es un drama para los enfermos del corazón. Estos demagogos no se enteran de que tenemos pacientes esperando 3 años para una operación de cataratas. Estamos ante una vergonzosa demagogia electoralista.
Portem més de 2 hores esperant a ser atesos al CAP El Clot, de la gerencia territorial d’atenció primària de Barcelona de l’ICS, amb visites programades de fa 2 setmanes! Por em fa aquest impuls necessari per garantir un sistema de salut fort, equitatiu i de qualitat….