Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Gaceta Sanitària, la revista científica que, a més, és l’òrgan d’expressió de la Sociedad Española de Salud Pública y Administración Sanitaria (SESPAS) acaba de publicar –en anglès, però fàcilment traduïble al català— un interessant treball sobre la soledat a Catalunya, a partir de les dades de l’enquesta de salut que periòdicament s’adreça a una mostra representativa de la població[i].
La relació entre la soledat no desitjada o, millor dit, l’aïllament social i la salut és ben coneguda, una soledat que entre les persones grans molt sovint s’incrementa per la coincidència amb la jubilació amb les pèrdues que això comporta, sense menystenir els òbits dels familiars i amics contemporanis.
L’article esmentat proporciona una informació potencialment útil en precisar la relació entre la soledat, l’envelliment i la utilització dels serveis sanitaris a Catalunya, del 2010 al 2019. I, tot i que ja han passat sis anys, malgrat l’accelerada dinàmica demogràfica, és versemblant suposar que les tendències observades s’hagin mantingut.
La soledat en la població adulta catalana s’associa amb una pitjor salut autopercebuda, una major probabilitat de multimorbiditats, alt risc de malalties cardiovasculars i depressió i/o ansietat. La probabilitat de patir més problemes de salut és un 22,1% més elevada entre els adults solitaris probablement perquè la soledat augmenta la vulnerabilitat a les malalties cròniques. Les persones grans socialment aïllades prenen més medicaments i també van més a urgències, probablement per la manca de xarxes d’atenció informal.
Més enllà de l’edat avançada, més freqüent entre les dones supervivents, situacions que empitjoren la soledat, com ser emigrant, viure sol i en unes condicions d’habitabilitat deficients son els factors més determinants de la soledat no desitjada i, en conseqüència, dels perjudicis sobre la salut i la més elevada utilització dels serveis sanitaris. Demanda que repercuteix en el consum de recursos sanitaris, que els autors, coneguts economistes, consideren que caldria investigar.
Però també convindria conèixer el grau de pertinença i d’adequació dels recursos esmerçats en l’atenció sanitària a la solitud i a l’envelliment. Per dues raons. Una és que les característiques de l’atenció que la sanitat proporciona a les persones afectades de solitud no desitjada, és a dir, d’aïllament social, accentuen la medicalització –i la dependència– sovint fins a l’obsessió terapèutica amb un risc elevat de iatrogènia, la qual cosa genera un cercle viciós d’increment de la demanda, sense garanties de millora efectiva de la salut.
D’aquí la necessitat de regenerar la sanitat des d’una perspectiva més integral, que contribueixi a millorar la qualitat de vida associada a la salut, dins d’un marc global com el que suggereix el moviment “One Health” però sense la pretensió abusiva d’usurpar ni de suplantar aquelles polítiques públiques que tenen una influència favorable sobre la salut, en aquest cas les que tenen a veure amb els determinants de l’aïllament social; l’urbanisme, l’educació o l’habitatge, entre d’altres; les característiques dels quals depenen en definitiva de l’hegemonia cultural de l’individualisme i de les deficiències en benestar social de les societats humanes, on les organitzacions polítiques que les estructuren no tenen entre les seves prioritats la cohesió social.
Factors aliens a les possibilitats de la sanitat i que requereixen l’adopció de polítiques públiques saludables que no vol dir només ni principalment sanitàries. Ens convé doncs una reflexió intersectorial i interprofessional que, assumint el creixement sociològic irreversible de l’aïllament social i de la soledat no desitjada, promogui iniciatives polítiques que fomentin la cohesió social.
[i] Hernández-Pizarroa H, Prades-Colomé A, Guillem López-Casasnovas G. Loneliness as a determinant of health: evidence from the Health Survey of Catalonia. Gac. Sanit 2025. Accesible a
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0213911125000457?via%3Dihub