Un 25 % de la població mundial no tindrà accés a una vacuna contra la Covid fins l’any 2022. Així ho indica un estudi de la Universitat Johns Hopkins publicat a la revista mèdica British Medical Journal (BMJ). L’estudi analitza els compromisos de compra abans de la comercialització de les vacunes i proporciona una visió general de com els països amb ingressos elevats s’han assegurat el subministrament futur de vacunes contra la Covid-19, però com l’accés de la resta del món resulta “incert”. Segons els autors, “diversos països han prioritzat assegurar dosis de vacuna per cobrir les seves pròpies poblacions, fins i tot quan la necessitat de respondre a la Covid-19 podria ser major en altres territoris”.
Amb més de 54 milions de casos i més d’un milió de morts per malaltia del coronavirus a tot el món, els esforços mundials per produir vacunes contra la Covid-19 han guanyat força. A més de les ja autoritzades, es troben en fase d’investigació i desenvolupament 48 vacunes candidates que, actualment, estan sotmeses a proves clíniques i, almenys, altres 164 candidats es troben en fases preclíniques. “Fins i tot amb els nivells de finançament públic sense precedents i el ritme accelerat de comercialització d’aquestes vacunes, la demanda mundial superarà enormement l’oferta disponible durant aquest període”, escriuen els autors de l’estudi.
Per aquest motiu, en les darreres setmanes, diversos països han agafat compromisos de compra de dosi de diverses vacunes contra la Covid-19. En data de 15 de novembre, una minoria de països havia reservat 7,48 mil milions de dosis de 13 fabricants de 48 candidats a vacunes Covid-19 que es trobaven en la fase d’assajos clínics.
La meitat de dosis pel 14% de la població mundial
Si es compleixen aquests acords de contravenda de dosis entre governs i farmacèutiques, poc més de la meitat de les dosis ja reservades (un 51%) es destinaran a països amb ingressos elevats, que representen tan sols el 14% de la població mundial. Els països de rendes baixes i mitjanes obtindran la resta de dosis (l’altra 49%), tot i que representen el 85% de la població mundial.
Així, per exemple, els Estats Units han reservat 800 milions de dosis, però representen una cinquena part de tots els casos de Covid-19 a escala mundial (11,02 milions de casos), mentre que el Japó, Austràlia i el Canadà han reservat col·lectivament més de mil milions de dosis, però no representen ni l’1% de Covid-19 casos globals (0,45 milions de casos).
Més del 40% d’aquests compromisos de compra de vacuna abans del mercat per als països amb ingressos elevats depenen de l’èxit d’un candidat, la vacuna AstraZeneca / Universitat d’Oxford. Aquesta candidata de vacuna no només té el preu més baix, sinó que amb una refrigeració tradicional es pot fer el seu transport i emmagatzematge. En tot cas, amb l’ajut d’iniciatives internacionals, països d’ingresos baixos i mitjans també han pogut assumir compromisos de compra de la vacuna AstraZeneca / Oxford University. Per contra, només els països d’ingressos mitjans i alts han estat capaços d’adquirir vacunes contra l’ARNm, sobretot de Pfizer / BioNTech i Moderna.
Aliances i transparència per un repartiment equitatiu
L’Aliança Gavi per a les Vacunes (Gavi), la Coalició per a la Promoció d’Innovacions en pro de la Preparació davant Epidèmies (CEPI) i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) van llançar ja fa uns mesos la iniciativa COVAX. Aquesta proposta treballa per a la col·laboració entre països per garantir un accés equitatiu mundial a les vacunes contra la Covid-19. Els Estats Units i Rússia van decidir no participar a COVAX, tot i que en aquests dos països es troben les companyies responsables de diverses vacunes contra la Covid-19.
Tot i que està obert a tots els països, COVAX ofereix essencialment un instrument important per finançar dosis de vacuna Covid-19 per a 92 països de renda baixa i mitjana amb el suport de la comunitat internacional. L’objectiu de COVAX és subministrar almenys dos mil milions de dosis de vacunes Covid-19 a finals de 2021 i, fins al moment, s’han mobilitzat 1,65 mil milions d’euros per donar suport a aquest compromís.
En total, segons assenyala l’estudi, al món hi ha uns 3.700 milions d’adults disposats a rebre la vacuna contra la Covid-19. Aquesta xifra subratlla la importància d’un repartiment equitatiu i de dissenyar estratègies justes perquè la vacuna pugui arribar a tothom. En aquest sentit, els autors de l’estudi publicat a BMJ assenyalen que l’accés dels països de rendes baixes a les vacunes dependrà, en part, “de com els països rics comparteixen les seves adquisicions i de si els Estats Units i Rússia participen en esforços coordinats globalment”.
Els experts assenyalen que és necessari que tant governs com fabricants garanteixin “una assignació equitativa de les vacunes Covid-19 a través d’una major transparència i responsabilitat sobre aquests acords”. Demanen, concretament, una “major transparència sobre els acords dels fabricants, així com sobre els costos subjacents en recerca i desenvolupament, el finançament del sector públic per als candidats a la vacuna Covid-19 i els acords de preus”.