Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) i l’Ajuntament de Mollet del Vallès investiguen l’origen de tres casos de legionel·losi declarats aquest mes d’octubre a Mollet. Un dels afectats, un home de 89 anys ha mort mentre que els altres dos ja han rebut l’alta mèdica. La víctima patia una patologia de base que va complicar la pneumònia per legionel·losi. Segons Salut, no es descarten nous casos durant els pròxims dies ja que el període màxim d’incubació de la malaltia és de 14 dies. La legionel·losi es transmet per inhalació d’aigua polvoritzada o aerosols i no de persona a persona.
Segons han informat des de l’ASPCAT, en el moment de la declaració del brot es va iniciar la investigació epidemiològica i ambiental amb la recollida de mostres per a la pràctica de les analítiques. Mentre s’esperen els resultats de les anàlisis, s’han ordenat tractaments de xoc de neteja i desinfecció de les instal·lacions investigades com a mesura preventiva. De moment S’han pres mostres de 10 instal·lacions inspeccionades i per la seva part, l’Ajuntament de Mollet investiga elements de baix risc, com fonts ornamentals o recs d’aspersió. El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha explicat que els brots comunitaris com aquest són “més freqüents” entre finals d’estiu i principis de tardor per qüestió de temperatura i d’humitat.
Pel que fa al brot de legionel·losi detectat a Salou al setembre la xifra d’afectats s’eleva a 11 -un dels quals va morir- segons dades actualitzades de Salut. Sobre aquest brot, Guix ha assegurat que ja està “controlat” i ha informat també que les mostres recollides a l’hotel on s’havien allotjat tots els afectats han donat positiu de legionel·la. Amb tot, falta creuar aquestes mostres ambientals amb les clíniques per assegurar que aquest és el focus causant del brot. Finalment, i en relació al brot de legionel·losi declarat aquest mes d’octubre a Vilafranca del Penedès, ha explicat que els quatre afectats han evolucionat satisfactòriament, si bé l’origen encara és desconegut i el període d’incubació encara està latent.