Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La menstruació és un procés natural pel qual passen la majoria de les dones. No obstant això, a causa del estigma i els tabús que envolten a aquest procés biològic, moltes dones i nenes s’han d’enfrontar a serioses complicacions a l’hora de gestionar els seus períodes, especialment aquelles que viuen en regions empobrides.
En molts països del Tercer Món o en situació de conflicte hi ha un bon nombre de nenes i dones que no es poden permetre un adequada gestió de la seva menstruació i recorren a solucions menys eficaces com la utilització de draps de tela per bregar amb els seus períodes. Però la utilització d’aquest tipus de recursos requereix aigua, temps i privacitat, una mica del que no sempre disposen.
Aquesta situació que es veu agreujada quan aquestes dones es veuen obligades a viatjar a altres països o es troben en camps de refugiats. Segons han denunciat diverses organitzacions, sovint aquestes instal·lacions no tenen unes condicions de neteja mínimes que permetin a les dones gestionar els seus períodes de forma higiènica i segura, el que augmenta el risc de contraure malalties infeccioses o de patir agressions.
Una investigació realitzada el 2014 sobre 452 refugiades sirianes al Líban, amb edats compreses entre els 18 i els 45 anys, va determinar que el 53,5% havien tingut irregularitats menstruals, el 51,6% van patir dolor pèlvic sever i el 53,3 % es van veure afectades per infeccions del tracte reproductiu. En una altra investigació similar, portada a terme en camps de desplaçats a Uganda, es van observar resultats similars, a causa de la manca de recursos per a una adequada higiene menstrual.
Conscients d’aquesta realitat, el Comitè Internacional de Rescat (IRC, per les sigles en anglès) i la Universitat de Columbia han iniciat un programa d’investigació per analitzar les necessitats menstruals que poden sorgir en cas d’emergència humanitària, ja que “fins a la data, cap agència humanitària ha desenvolupat i provat un programa per a la gestió d’higiene menstrual “, van assegurar en la presentació del projecte.
Aigua potable, educació i privacitat
L’objectiu principal del programa és el de desenvolupar uns kits d’higiene menstrual que siguin acceptats com un element d’ajuda humanitària estàndard i que s’incloguin en els catàlegs d’emergències de les principals organitzacions que presten atenció a emergències humanitàries, com la Creu Roja i la mitja Lluna Roja.
Els investigadors també destaquen que cal tenir unes “infraestructures de sanejament sensibles al gènere”, el que inclouria latrines privades, netes i segures, amb un subministrament d’aigua a prop per poder rentar-se les mans i banyar-se. En alguns camps, per exemple, els contenidors per tirar les compreses són lluny dels banys i a la vista de tot el campament. Així que moltes dones recorren a alternatives menys higièniques o opten per netejar-se a altes hores de la nit.
Des del programa de l’IRC i la xarxa d’investigació humanitària Elrha insisteixen que no cal oblidar que la menstruació és un tema tabú en moltes cultures i ha de ser tractat amb sensibilitat. “Les percepcions culturals de la menstruació i les seves implicacions en les intervencions no han de ser ignorades, sinó enteses i ateses adequadament”. Per exemple, moltes dones consideren inacceptable utilitzar les copes menstruals, amb la qual cosa cal plantejar alternatives que siguin més fàcilment acceptades.
L’educació menstrual és fonamental
Per tant, els programes de salut menstrual no han de consistir únicament en oferir kits d’higiene personal i en adequar les infraestructures, sinó que han de ser complementats amb una millora en l’educació sexual i reproductiva dins dels camps.
L’educació sobre la menstruació és essencial perquè les dones i les nenes aconsegueixin una millor higiene i sàpiguen quan han de buscar ajuda mèdica. A més, des del programa de l’IRC s’insisteix que “els nens no han de ser exclosos de l’educació menstrual, ja que un augment en la seva comprensió ajudaria a reduir la vergonya i l’exclusió de les nenes i les dones durant el període”.