Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El biòleg Julio Vázquez, investigador que ha dirigit fins al 30 de juny el Centre Nacional de Microbiologia (CNM), ha rebut més de 50.000 euros en honoraris de la farmacèutica GSK mentre coordinava aquest organisme públic implicat en l’avaluació tècnica de la vacunació enfront de la meningitis B. GSK fabrica una vacuna contra aquesta infecció, Bexsero.
Vázquez, a càrrec d’aquest centre de l’Instituto de Salud Carlos III (ISCIII) des de 2015, va percebre 18.880 euros el 2016, 21.400 el 2017 i altres 11.731 el 2018, segons els informes de transferències de valor de la farmacèutica, quan ja havia estat nomenat director del Centre i GSK comercialitzava en les farmàcies la seva vacuna contra la meningitis B. La companyia no ha contestat a eldiario.es a les preguntes sobre aquest assumpte.
L’Institut ha destituït a Vázquez del seu càrrec “a causa de la pèrdua de confiança derivada del coneixement de les transferències de valor relacionades amb la indústria farmacèutica”, ha contestat un portaveu. El científic va deixar de dirigir el centre de microbiologia el 30 de juny i assegura a eldiario.es que “ja estava previst un relleu en el centre per a 2019. Aquest assumpte l’ha accelerat”. I després afegeix que “en aquests anys m’he dedicat a qualsevol cosa excepte al meningo [el patogen de la meningitis]”.
Durant els anys en què Vázquez ha ingressat diners de GSK al mateix temps que coordinava el CNM, Bexsero ha estat protagonitzant un procés conflictiu per a ser o no inclòs en el calendari oficial de vacunes, la qual cosa implicaria el seu finançament públic.
El Consell Interterritorial de Salut va rebutjar aquesta mesura l’abril passat. Considerava que perquè tingués una relació cost-benefici adequada, GSK hauria de vendre cada dosi a una mitjana de 3 euros. Actualment es paga a més de 100 euros. Davant la negativa, els governs autonòmics de Canàries i Castella i Lleó van anunciar que les seves administracions sí que sufragarien el Bexsero.
Els pagaments de GSK –que es coneixen des que Farmaindustria va accedir a autoregular-se i publicar diverses dades– apareixen sota l’epígraf general de “serveis prestats”. Aquí s’inclouen els “honoraris” directes i les despeses derivades d’aquests serveis. No s’especifiquen quines tasques va desenvolupar Vázquez per a GSK que mereixessin aquestes quantitats. L’Institut de Salut Carles III assegura que “no tenia coneixement d’aquestes transferències”. Julio Vázquez ha contestat que “bàsicament s’ha tractat de cursos de formació per a l’equip mèdic intern de vacunes de GSK”.
El ja exdirector és un expert en meningitis. De fet, el seu lloc abans de dirigir el Centre estava al capdavant del Laboratori de Referència Nacional de Meningococs. El Centre Nacional de Microbiologia ha participat en les recomanacions tècniques sobre la vacuna Bexsero i la seva possible inclusió en el calendari oficial. Vázquez “mai va participar en les deliberacions de la ponència de vacunes. Van acudir altres experts, pertanyents als Centres Nacionals d’Epidemiologia i Microbiologia”, han volgut aclarir a l’ISCII. El biòleg reitera que no ha estat implicat en la matèria i que, de fet, dóna suport “totalment el criteri que es va aplicar per a no incloure encara Bexsero en el calendari”.
Supervendes
Bexsero és un supervendes. Ha disparat els ingressos de GSK. Però inicialment no va ser un projecte desenvolupat per aquesta farmacèutica. La britànica es va fer amb la línia de vacunes de la suïssa Novartis per uns 7.000 milions d’euros mitjançant un acord de 2014 fet efectiu el 2015. A canvi, Novartis es quedava amb els productes oncològics de GSK per 14.000 milions. En el lot adquirit estava la vacuna Bexsero per a la meningitis B que havia estat aprovada per al seu ús únicament hospitalari per l’Agència Espanyola del Medicament el 2013.
El 2015 va passar a la cartera de GSK. A l’octubre d’aquest any, l’Agència va modificar “les condicions de prescripció” del sèrum: podia dispensar-se en qualsevol farmàcia amb recepta mèdica. Les vendes de Bexsero es van disparar. El 2018, GSK va facturar 675 milions d’euros. 359 d’ells a Europa. En el primer trimestre d’aquest any, la vacuna ha venut per valor de 178 milions d’euros (un 12% més que l’any anterior), gairebé la meitat d’ells a Europa, segons l’anunci de resultats de la companyia.
“Mai vaig pensar que fos millor no acceptar aquestes activitats” proposades per la farmacèutica, argtumenta a eldiario.es el doctor Vázquez una vegada destituït. Tampoc va informar la institució científica en la qual treballava de les seves activitats. “No hi ha obligació de fer-ho i com els pagaments apareixen en els llistats de l’empresa i en la meva declaració, no vaig sentir la necessitat”. L’Institut explica ara que ha sol·licitat “un informe per a iniciar les actuacions pertinents i consultat al Comiè d’Integritat Científica de l’ISCIII”. L’investigador torna al seu lloc de professor en recerca de l’organisme.