L’oncòleg català Joan Massagué i el seu grup de científics han descobert que la capacitat dels càncers per fer metàstasi depèn de la seva capacitat per cooptar les vies naturals de reparació de ferides, el que obre una via per a la seva possible tractament. Ho han treballat des de l’Institut Sloan Kettering de Nova York i ho han publicat a la revista Nature Cancer.
L’article on s’explica l’avançament científic planteja noves opcions sobre com pensar i tractar la metàstasi, la propagació de cèl·lules cancerígenes i del càncer cap a altres parts del cos més enllà del seu origen. El 90% de les morts per càncer, a més, són conseqüència de desenvolupar metàstasi.
“Ara entenem la metàstasi com la regeneració del teixit equivocat -el tumor- en el lloc equivocat, els òrgans vitals diferents”, diu Joan Massagué, director de l’Institut Sloan Kettering i el director de la investigació. Massagué fa 30 anys que es dedica a l’estudi de la metàstasi. Altres avenços que havia constatat ja indicaven que els càncers podien utilitzar altres vies de curació de ferides per donar suport al seu creixement.
Ara han vist que les metàstasis no es deriven de mutacions genètiques sinó per una reprogramació de les cèl·lules que els permet regenerar creant metàstasi.
Crear metàstasi no és una cosa fàcil però. Per arribar a propagar-se, les cèl·lules cancerígenes primer han d’aconseguir separar-se de les cèl·lules sanes, creuar els teixits i circular cap a una nova localització del cos a través de la sang o del líquid limfàtic. Després han d’aconseguir sortir d’aquesta circulació, creuar de nou cap a una nova ubicació, establir-se i començar a crèixer. Pel camí, la majoria de les cèl·lules moren soles. De fet, asseguren que menys de l’1% de totes les cèl·lules canceroses que es desprenen d’un tumor finalment formaran metàstasis mesurables.