Ahir a la nit, el Comitè d’Emergència de l’OMS, integrat per una vintena d’experts de quinze països, va deliberar durant cinc hores abans de prendre la decisió de declarar l’emergència internacional “de manera gairebé unànime”, va dir el seu president.
Tot i que la setmana passada no van arribar a un acord sobre la gravetat de l’epidèmia, la nova resolució permetrà interrompre la propagació del coronavirus 2019-nCoV. Això últim “és encara possible” si els països prenen les mesures adequades, va dir el francès Didier Houssin, president de Comitè, un òrgan consultiu que convoca el director general de l’OMS.
El canvi s’ha degut a l’augment considerable de casos a la Xina i la seva major dispersió a altres països, però també “perquè alguns països han pres mesures qüestionables relatives a les restriccions de viatges”, va dir Houssin, contundent en afirmar que en aquest moment aquestes limitacions no són recomanables.
“No hi ha raó per prendre mesures que interfereixin de manera innecessària amb el comerç i els desplaçaments internacionals. L’OMS no recomana limitar els viatges”, va dir també el director general de l’OMS, Tedros Adhanon. “Fem una crida a tots els països a implementar mesures basades en l’evidència “, per protegir la salut humana de manera “proporcionada”.
Després d’una declaració d’emergència, el Reglament Sanitari Internacional, que va entrar en vigor el 2007, obliga tots els països de l’OMS a -entre altres coses-compartir informació rellevant i “respondre apropiadament a les mesures recomanades per l’OMS”, informa aquest organisme.
Per això “declarar una emergència de salut pública d’importància internacional probablement facilita el paper de lideratge de l’OMS”, va dir Houssin, i “li dóna la possibilitat de demanar comptes” als països que imposin unilateralment restriccions de desplaçaments, quarantenes, denegació de visats…
Ràpid augment de casos
Ahir, 30 de gener, l’OMS confirmava més de 7800 casos a tot el món -un dia abans eren menys de 6.100, i 170 morts, unes 40 més que el dia anterior-. Hi ha 1370 casos greus. A més hi ha gairebé 12.200 casos sospitosos. Fins ara només s’han curat, i han abandonat l’hospital, 124 persones.
El 99% dels contagis s’han donat a la Xina, igual que els morts. I “la immensa majoria” dels casos en altres països són en persones “que han viatjat a Wuhan o que han estat en contacte amb algú que l’ha fet”, ha recordat Tedros. Però ja són almenys vuit els contagis entre persones que no compleixen aquesta condició, ahir a Alemanya, Vietnam i el Japó i avui ja als Estats Units.
El responsable de l’OMS va lloar una vegada més l’actuació de la Xina en les últimes setmanes: “Estaríem veient ara molts més casos fora de la Xina, i més morts, si no fos per l’esforç del govern xinès”.
Suport a països amb menys recursos
Un dels missatges més repetits va ser la necessitat de donar suport als països amb sistemes de salut més febles, on “no sabem els danys que podria provocar el virus”. Aquesta és “la nostra major preocupació”, va dir Tadros, i la Xina ha ofert la seva ajuda en aquest punt.
“La principal raó per declarar aquesta declaració no és el que està passant a la Xina, sinó el que està passant en altres països”, ha indicat Tadros. “Hem d’actuar junts per evitar una disseminació major de virus”.
“És hora de la ciència i de la solidaritat, no de la por i l’estigma”
El director general de l’OMS va resumir en set punts les recomanacions del Comitè d’Emergències a la comunitat internacional:
1) No hi ha raó per prendre mesures que interfereixin de manera innecessària amb el comerç i els desplaçaments internacionals. En clara al·lusió al tancament de fronteres de Rússia, Tadros va comminar tots els països “a implementar mesures basades en l’evidència”.
2) Donar suport a països amb sistemes de salut més febles
3) Accelerar el desenvolupament de vacunes, fàrmacs i kits diagnòstics
4) Combatre la difusió de rumors i desinformació
5) Destinar recursos a identificar, tenir cura i aïllar les persones contagiades, i prevenir la transmissió
6) Compartir coneixement i dades amb l’OMS i la resta del món
7) “L’única manera de vèncer aquest brot és que tots els països cooperin amb un esperit de solidaritat. És el moment dels fets, no de la por; de la ciència, no dels rumors; de la solidaritat, no de la por”.