El BOE d’avui recull una ordre del Ministeri de Sanitat que estableix regles per a les residències de gent gran durant la crisi del coronavirus. Ho fa després que es registressin desenes de morts en aquests centres, en els quals conviu població de risc.
El text mana a totes les residències, en el termini d’un dia, a classificar als seus residents en quatre grups: casos confirmats, persones amb símptomes compatibles amb la malaltia provocada pel Covid-19, persones asimptomàtiques amb contacte estret amb contagiats i la resta.
Els treballadors d’aquests centres s’assignaran a un dels grups, i evitaran les rotacions. Han de reduir el nombre d’aquests en contacte amb els casos positius al màxim i extremar la protecció i neteja. Aquells empleats en contacte amb contagiats seguiran treballant si no presenten símptomes, tot i que vigilaran el seu estat de salut.
La separació per grups és més rellevant en els casos d’infecció respiratòria lleu, estiguin o no confirmats, que hauran de ser aïllats (sols o en grup amb altres malalts). Si pot ser, aquest aïllament es farà en diferents plantes. En cas de persones amb trastorns neurocognitiu i que acostumin a anar errants per la residència, la vigilància es limita a impedir que surtin de les zones aïllades però no es poden utilitzar subjeccions mecàniques o químiques, és a dir, no se’ls pot lligar al llit ni proporcionar medicines per mantenir-los quiets.
En els casos d’infecció respiratòria greu s’avisarà al Centre d’Atenció Primària de la zona perquè avaluï el cas. I, sempre que sigui possible, se’ls farà el test. Si, segons el seu criteri i els protocols en vigor, cal traslladar el malalt als centres hospitalaris, es farà. Si no, seguirà el seu tractament en la mateixa residència.
Cada comunitat autònoma podrà modificar el nombre i tipus de treballadors de les residències, encara que aquestes siguin privades, per adaptar-les a les necessitats de la gent gran.
Sanitat amplia l’obligació de remetre informació de casos i recursos
Fa una setmana, Sanitat va publicar una ordre en la qual establia els criteris perquè les comunitats autònomes trametin informació sobre nombre de casos i recursos disponibles al Ministeri per fer seguiment centralitzat de la crisi i la seva gestió. Avui, modifica aquesta ordre amb una de nova que amplia la informació que s’ha de comunicar (per exemple, amb dades d’altres professionals sanitaris a més de metges intensivistes i anestesistes) i modifica el sistema per millorar la coordinació.
Així, en dos dies, les comunitats autònomes han de remetre nom i dades de contacte de tots els centres hospitalaris públics i privats, així com el de la persona que serveixi de punt de contacte general en cadascuna d’elles.
A més, qualsevol contractació o canvi de relació laboral de professional sanitari s’ha de comunicar al Ministeri. La informació sobre casos se seguirà enviant cada dia entre les 20-21 hores i la de recursos, tots els divendres.
En paral·lel, una altra ordre de Sanitat flexibilitza les condicions per adquirir receptes, també en farmàcies hospitalàries, per als funcionaris.