El president del Gobern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat el matí de diumenge als presidents de les diferents comunitats autònomes que preté allargar l’estat d’alarma dies més. Aquesta pròrroga ha de ser aprovada pel Congrés dels Diputats i, segons sembla, l’executiu compta amb els suficients suports com per a assolir-la. El ple està programat, de manera telemàtica, per a dimecres 25.
Aquest comunicat està en línia del discurs de Sànchez en la roda de premsa de dissabte al vespre, després de la reunió del president espanyol amb el comitè científic, en la que va advertir que “el pitjor està per arribar”. L’anunci de l’allargament del confinament s’ha fet amb motiu de la reunió telemàtica que ha mantingut amb les autonomies i a la que també han assistit els ministres de Sanitat, Salvador Illa; de Defensa, Margarita Robles; d’Interior, Fernando Grande-Marlaska; i de Transports, José Luis Ábalos.
La conclusió d’aquesta reunió, pel president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, és que, tot i mostrar-se d’acord amb l’allargament de l’estat d’alarma, totes les mesures que s’estan prenent segueixen sent insuficients. Juntament a tres comunitats autònomes més, Catalunya ha demanat durant aquesta trobada el confinament total que només exceptuï els treballs essencials. “Quina mena de sentit té que aquest cap de setmana milers de persones s’hagin quedat a casa i demà es desplacin per cobrir treballs no essencials?”, s’ha exclamat Torra. I en aquest sentit ha argumentat que “no es tracta de banderes, sinó de reaccionar davant una situació de risc”. Així, ha afegit que ha estat el ple consens de la comunitat científica el que porta al Govern de la Generalitat de Catalunya a demanar aquestes mesures. “Hem de triar vida o economia. Si encarem les actuacions cap a la vida, tot anirà bé. Apel·lo a la responsabilitat de cadascun de nosaltres”, ha demanat enfadat.
Així, durant la seva intervenció des de la Casa de les Canonges també ha transmés que “no es tracta de fer sortir militars” i que “si ens cal ja els demanarem ajuda com vam fer amb l’incendi de Ribera d’Ebre” però no cal que ho facin “si no serveix per res”.
Torra ha demanat perdó pel seu to crític i greu però l’ha justificat perquè “ens trobem en una situació molt greu”.
Durant la intervenció també ha explicat la demanda que ha dirigit al president Pedro Sánchez: que s’implementi un sistema transparent i equitatiu pel que fa al material. “En una situació de normalitat cadascú es proveïria però en l’estat d’alarma s’han donat unes facultats a la autoritat competent que no tenim les comunitats autònomes. Cal que l’estat espanyol posi els recursos en mans dels sistemes que no necessitin”, ha exigit Torra, ja que enten que “sense aquest material no podrem aturar el contagi i l’expansió del coronavirus”.
Els hotels de Barcelona comencen a acollir pacients lleus amb la COVID-19
Aquest matí s’ha posat en marxa el projecte Hotels Salut per començar a acollir en establiments hotelers els primers pacients lleus amb la COVID-19 a Catalunya. Un total de 15 persones provinents de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona s’aniran allotjant al llarg del dia d’avui en un hotel de Barcelona que té una setantena de places.
Aquesta mesura permetrà alleugerir la càrrega assistencial dels centres hospitalaris i va destinada a pacients que no poden fer l’aïllament a casa seva per dificultats del seu entorn (ja sigui perquè no tenen un habitatge adequat, perquè conviuen amb persones fràgils a les quals podrien contagiar fàcilment, etcètera), pacients autònoms i pacients amb simptomalogia lleu o asimptomàtic. En els establiments hotelers hi haurà professionals sanitaris i treballadors socials sanitaris per vetllar pels pacients i també tindran el suport de l’atenció primària de cada zona.
Està previst que la mesura es vagi ampliant progressivament a Barcelona (en una primera fase hi ha una capacitat de 500 llits en diferents hotels) i també en altres ciutats de Catalunya a mesura que sigui necessari.
180 llits per a pacients de la Conca d’Òdena
El Departament de Salut va anunciar dissabte que destinaria 180 llits de l’Hospital General de Catalunya per a pacients de la Conca d’Òdena. Segons el Govern, aquesta mesura servirà per “alleugerir la càrrega dels professionals sanitaris de l’Hospital d’Igualada”, una zona que pateix de manera especialment intensa les conseqüències del Covid-19.
El trasllat de pacients de l’Anoia cap a l’Hospital General de Catalunya va començar el dijous dia 19 de març. Des de llavors i fins dissabte, se n’han traslladat 36. D’aquesta manera, segons el portaveu del SEM, Josep Maria Soto, també es podrà “guanyar temps per anar incorporant personal sanitari que actualment està aïllat o que ha donat positiu de Coronavirus”.
Les reincorporacions del personal sanitari, actualment confinat, a l’Hospital d’Igualada se sumen a les 24 contractacions a aquest centre: 11 infermeres, 7 auxiliars d’infermeria i 5 metges. De la mateixa manera, el Departament de Salut ha anunciat que els CAP de la Conca d’Òdena s’han reordenat per “optimitzar els recursos i garantir una bona atenció”.
Així, els Centres d’Atenció Primària de la zona es centralitzaran al CAP Anoia d’Igualada, on “s’hi concentraran els esforços, personal i recursos per casos més lleus o de menys complexitat”. Alhora, davant aquest CAP s’ha instal·lat una carpa mèdica per a fer derivacions i triatge per a “garantir un recurs assistencial les 24 hores”, segons ha afirmat la gerent de l’ICS, Anna Forcada.