La crisi del coronavirus està tenint un impacte global. Per a poder finançar les intervencions ja en marxa, Metges Sense Fronteres (MSF) llança el Fons Crisi Coronavirus. Les aportacions d’aquest fons es destinaran a la resposta directa a la pandèmia –entre altres estat, a Espanya– i a les conseqüències que està provocant en països que veuen la seva capacitat sanitària minvada i el personal sanitari de la qual està especialment exposat a la infecció. En el cas d’MSF, això significa garantir la continuïtat de l’atenció mèdica per a centenars de milers de pacients en els seus programes i per a les comunitats extremadament vulnerables a les quals assisteix a tot el món.
L’objectiu inicial del Fons a tot el món és aconseguir els 100 milions d’euros, encara que aquesta xifra pot variar d’acord amb les operacions que MSF duga a terme en resposta a la pandèmia.
“El Fons Crisi Coronavirus ens permetrà respondre a l’emergència de COVID-19 i a les seves conseqüències en les poblacions a les quals atenem. Esperem comptar per a començar amb l’ajuda dels nostres socis i col·laboradors a tot el món, a més de totes les persones, empreses o institucions que decideixin sumar-se a aquest esforç de manera solidària”, explica Marta Cañas, directora general de MSF a Espanya.
A data de 29 de març, l’Organització Mundial de la Salut reportava casos de COVID-19 en més de 200 països i territoris. MSF ja intervé i fa costat als sistemes de salut de països europeus en els quals l’impacte està sent molt profund. És el cas d’Espanya, Itàlia, França, Bèlgica i Suïssa, on MSF està fent costat als sistemes sanitaris i a poblacions especialment vulnerables, com a majors, persones sense llar i migrants. L’organització mèdic-humanitària es prepara a més per a la pròxima ona de la pandèmia, que arribarà els països d’Àfrica, Orient Mitjà i Amèrica Llatina.
Una part substancial del recaptat es destinarà a l’adquisició de subministraments com a equips de protecció individual per a personal i pacients i oxigen, la creació de zones d’aïllament, la formació del personal per al maneig i atenció de casos, i la implantació de mesures de control d’infeccions, triatge i referència de pacients, entre altres activitats.
Gran part de la resposta de MSF s’orienta a protegir al personal de la salut, tant perquè continuïn atenent els pacients com per a evitar que es converteixin en un efecte amplificador de la malaltia. Això està sent un desafiament en països desenvolupats com Espanya, on el 12% de les persones contagiades són professionals sanitaris, o Itàlia, on el percentatge és del 6%.
Els objectius de la resposta global de MSF davant la COVID-19 són reduir la velocitat i detenir la transmissió o retardar-la, proporcionar atenció als pacients (en particular als greument malalts), minimitzar l’impacte en els sistemes de salut i les comunitats, difondre informació sobre formes de prevenció i riscos, potenciar les activitats d’aigua, higiene i sanejament, i brindar cures pal·liatives per als pacients més greus en entorns amb recursos limitats.
Resposta a Espanya
MSF ha posat al servei de les autoritats sanitàries espanyoles tot el seu coneixement i experiència en la resposta a epidèmies i crisis sanitàries. L’organització està contribuint a descongestionar hospitals i centres de salut perquè aquests puguin concentrar-se a atendre els malalts més greus.
MSF ha col·laborat en la instal·lació de dos hospitals de campanya en dos pavellons d’Alcalá de Henares i Leganés (Madrid) i està assessorant en el disseny i creació d’aquesta mena d’estructures a Catalunya, com les obertes a Igualada o Vall d’Hebron. MSF està igualment brindant suport al Ministeri de Sanitat i les Conselleries de Salut amb la seva experiència en gestió de crisis sanitàries similars, per al desenvolupament de prototips d’unitats d’hospitalització temporals que ajudin a ampliar la capacitat hospitalària, i per a l’ordenació de fluxos de pacients. En el cas del col·lectiu de majors, MSF assessora el comitè directiu de residències en l’avaluació de riscos i implementació de mesures d’higiene i protecció per a reduir la transmissió dins d’aquestes institucions, així com per a millorar el maneig de casos. Un equip específic està visitant aquests centres i identificant les necessitats més apressants per a desenvolupar models d’assistència, eines i protocols, que estaran a la disposició de totes les residències del país en un portal en la xarxa.
“En els projectes de COVID-19 que hem obert a Europa, veiem als treballadors de la salut enfrontar-se avui a dilemes que ens són comuns en els entorns humanitaris on treballem. On posem els esforços? Qui rep atenció i qui no? Com prenem decisions amb recursos limitats?”, exposa Canyes.
Entorns molt fràgils
Les missions de Metges Sense Fronteres a tot el món s’estan preparant per a respondre a diferents escenaris, des de circumstàncies on es donin casos esporàdics a situacions de transmissió comunitària que derivin en grans brots que provoquin el col·lapse dels sistemes nacionals, com estem veient en països desenvolupats.
El virus ha paralitzat alguns dels sistemes de salut més avançats i colpeja a països que compten amb una xarxa de seguretat social on la majoria de la població té accés a aigua corrent i domicilis per a autoaillarse. Mesures tan bàsiques no estan a l’abast de molts dels països on treballa MSF.
“Són aquests entorns, amb sistemes de salut molt fràgils i amb població molt vulnerable, com República Centreafricana o República Democràtica del Congo, o afectats per conflictes, com Síria i Iemen, els que ens preocupen especialment i per als quals resulta vital la solidaritat internacional”, afirma Marta Cañas. “També vigilem l’impacte que la COVID-19 pot tenir en persones que viuen en condicions precàries, com els refugiats a Grècia i els rohingyes a Bangladesh, o col·lectius vulnerables com a persones sense llar, migrants i sol·licitants d’asil”, afegeix.
“Donada la magnitud de la pandèmia, la nostra capacitat de resposta s’ha vist afectada. El virus ens està imposant desafiaments excepcionals en les operacions, incloses les restriccions de viatge, l’escassetat d’equips de protecció personal i la càrrega cada vegada major sobre sistemes de salut vulnerables. Necessitem ajuda per a ampliar les nostres operacions en un entorn tan complicat; a aquest virus el parem entre tots i per a això necessitem el suport de la ciutadania”, recalca Canyes.
El Fons Crisi Coronavirus permet a MSF respondre a l’emergència generada per la pandèmia de COVID-19 i les seves conseqüències en les poblacions a les quals assisteix. Per participar-hi, trobareu la informació al seu web.