Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Aquesta darrera setmana hem tingut coneixement de la creació d’un Comitè d’experts que treballarà per reformar el sistema sanitari segons Decret publicat al DOGC. Segons el publicat la creació del comitè té com a objectiu “reforçar el sistema nacional de salut i garantir el caràcter universal, equitatiu, la sostenibilitat i la capacitat de resposta davant emergències com la pandèmia de la Covid-19. Adscrit al Departament de la Presidència, estarà format per persones de reconegut prestigi en l’àmbit del sistema sanitari, de l’economia de la salut i de l’administració pública, que seran nomenades pel president de la Generalitat. Les seves funcions principals seran, per un costat, l’elaboració d’un document sobre les actuacions de reforma del sistema sanitari que puguin ser incorporades a les polítiques sanitàries. Aquest document l’hauran de presentar en un termini màxim de dos mesos. Posteriorment una Comissió interdepartamental, adscrita al Departament de Salut, elaborarà, en el termini de tres mesos des de la data de publicació d’aquest Acord en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, l’Agenda de transformació del sistema públic de salut d’acord amb el document del Comitè d’experts.”
Darrerament han estat diversos els col·lectius que han fet propostes en relació als canvis que s’han de realitzar en el nostre Sistema Sanitari aprofitant la circumstància excepcional de la Covid-19. Tenim el Decàleg per la reforma del Sistema de salut de Catalunya al que donen suport els Col·legis professionals d’infermeres i metges i la Societat Catalana de Gestió Sanitària; el Decàleg per un Sistema Nacional de Salut de Catalunya de la FOCAP; el Nou model d’atenció de llarga durada i residencial de la Societat Catalana de Geriatria, la Federació de Gent Gran de Catalunya i la Fundació Social i finalment les Propostes de millora del Sistema Públic de Salut resultat del debat d’un Grup de 22 professionals de la Salut (presentada la primera part el 14 octubre 2019). Així doncs, i sense desmerèixer la expertesa i el coneixement dels participants al Comitè, sembla que experts de diferents àmbits han fet reflexions i han aportat propostes per al redisseny del sistema.
Adjudicar als experts una pàtina d’asèpsia ideològica parlant d’experts independents, a banda de fals, és un intent de fer veure les seves propostes com a merament tècniques i per tant objectives i no qüestionables. Plantejar la transformació del sistema com una tasca automàtica a partir del document que aquests experts elaborin, sense que sigui fruit del debat i del pacte en el marc del Parlament és absolutament inacceptable.
Sembla que el president, enganxat amb la crisi sanitària, ara vol fer volar coloms. La política sanitària, que si demana una millora radical urgent, es una qüestió d’acord del Parlament de Catalunya (recordem que la llei general de sanitat, ara fa 34 anys, va ser aprovada per unanimitat en el Parlament espanyol). El passat dia 9 de juliol al Parlament es va aprovar amb un alt grau de consens la Moció 175/XII del Parlament de Catalunya, sobre les prioritats polítiques del Departament de Salut i les reformes necessàries del sistema sanitari, una moció del grup parlamentari Catalunya en Comú Podem que va assolir un alt grau de consens i que incloïa demandes que trobem a tots els Decàlegs d’experts presentats fins ara, com el reforç de l’atenció primària, la salut pública i la salut mental; fixar una inversió per a la sanitat del 7% del producte interior brut; revisar el model i la governança del sistema sanitari, la coordinació i la integració dels sistemes social i sanitari o avançar en la transparència i la governança participativa, amb més participació dels equips professionals i dels ciutadans en la planificació i en les decisions de gestió, especialment en l’atenció primària i comunitària, desplegant els consells territorials de salut i millorant la coordinació amb el món local. La diputada Assumpta Escarp del grup parlamentari Socialistes destacava que es tractava d’una “moció de propostes de gestió i millora de l’etapa post-Covid…., però que apunta a bases d’una governança de futur del sistema sanitari” o el diputat Lluís Guinó del grup parlamentari Junts per Catalunya celebrava el consens.
Nosaltres creiem que és un bon punt de partida per a la elaboració d’un nou pacte de Salut a Catalunya, posant el sistema públic al nivell que demanda la societat. Nosaltres proposem superar la Llei d’ordenació sanitària de Catalunya (LOSC) amb una nova llei del Sistema Nacional de Salut de Catalunya (SNSC), que estableixi organització, competències, ordenació territorial, governança, avaluació independent i participació. Per que, no ho oblidem, el model d’atenció de salut que té un país respon als principis filosòfics i polítics en els que es basa el govern del poble en qüestió.
No hi ha comentaris
Com sempre cap representant d’una part del sistema sanitari com som els professionals de la gestió de pacients i atenció al ciutada (administratius de la sanitat) En fi…”la resta” tampoc estarem en aquest comitè com no vam estar al forum de diàleg professional promogut pel departament de salut. Ara si, els metges, infermers, economistes, etc que participaran ens diran que ens hem d’empoderar, que hem de fer això o allò altre, que som una peça clau del sistema sanitari…
En fi, tot pel poble sense el poble