Ahir a les 22h va entrar en vigor el toc de queda a tot Catalunya, mesura que prohibeix la mobilitat general arreu del territori entre les 22h i les 06h. Dins d’aquest horari es permetrà la mobilitat per causes excepcionals, per exemple, per permetre la mobilitat de treballadors i treballadores. S’imita, doncs, una estratègia que va iniciar França, i que té com a objectiu intentar reduir els contagis sense provocar una afectació greu a l’economia apuntant a un segment concret de la població: els joves. S’espera així reduir les reunions nocturnes de la població entre 20 i 30 anys i famosos “botellots”, assenyalats com la principal activitat de risc.
El Govern català es suma a la proposta de Pedro Sánchez alhora que l’amplia lleugerament, ja que l’hora prevista per iniciar el toc de queda per l’executiu socialista era les 23h i no les 22h. En motiu del toc de queda, tots els comerços hauran de tancar com a molt tard a les 21h per poder tenir marge de recollir i tornar a casa.
Segons va anunciar el sotsdirector de Protecció Civil Sergio Delgado, tots els ciutadans que s’hagin de moure en horari no previst hauran d’omplir un certificat d’autoresponsabilitat similar al que ja es va facilitar durant els mesos de confinament, on hauran d’especificar els motius del desplaçament.
Aquesta mesura entra dins d’un marc legal excepcional, ja que per a que el Govern hagi pogut aplicar el toc de queda ha estat necessari habilitar prèviament l’estat d’alarma a tot l’estat. Però si durant la primera onada l’executiu de Sánchez va centralitzar totes les operacions relacionades amb la gestió de la crisi sanitària, ara aquesta responsabilitat queda en mans de cada comunitat autònoma.
L’aplicació del toc de queda no sembla que sigui la única nova mesura que s’apliqui al curt termini: el Conseller d’Interior Miquel Sàmper comunicava en una entrevista recent que “el toc de queda no és definitiu i s’haurà de complementar” i que “quan tinguem dades del confinament nocturn, hem d’analitzar si és necessari un confinament diürn. I si aquest confinament ha de ser total o només parcial”.
A hores d’ara, hi ha un consens generalitzat en intentar evitar un confinament domiciliari total, però també s’admet que de continuar amb la tendència segurament no hi hagi cap altra alternativa.
El que se sap, de moment, és que el tancament dels bars i restaurants s’allargarà, com a mínim, dues setmanes més. Per a compensar les pèrdues econòmiques del sector de la restauració – un dels sectors més colpejats per la crisi de la Covid19 –, Pere Aragonès va explicar a TV3 que el Govern ja va aplicar un paquet de 40 milions en ajudar i que si és insuficient –com sembla previsible– s’invertirà, “el que calgui” per a dotar d’ajudes als empresaris i autònoms.
Les dues properes setmanes seran determinants, i marcaran el rumb amb el que s’encararà el final d’any. Si arriben males noticies, el confinament domiciliari podria estar més a prop del que tothom s’esperava.