La farmacèutica estatunidenca Moderna, que està fabricant una de les onze vacunes que es troben a l’última fase d’assajos previs a la comercialització, ha notificat que el seu vaccí proporciona una eficàcia del 94,5%.
L’empresa assegura que “l’assaig ha complert els criteris estadístics especificats en el protocol d’estudi per a l’eficàcia” amb un resultat d’efectivitat del 94,5%. Dels 30.000 participants de l’estudi, 95 han contret la malaltia fins al moment. D’aquests, 90 havien rebut un placebo i només cinc el projecte de vacuna. D’entre els onze casos més greus, cap d’ells havia rebut el vaccí contra la Covid-19.
L’empresa assegura que “l’anàlisi suggereix un perfil de seguretat i eficàcia àmpliament coherent en tots els subgrups avaluats”. Es refereixen al fet que d’entre els 95 infectats hi havia una quinzena de persones d’edat avançada i una vintena d’origen ètnic no blanc, incloent-hi llatins, negres o asiàtics.
Amb tot, “l’assaig continuarà acumulant dades addicionals rellevants per a la seguretat i l’eficàcia, fins i tot després de presentar una autorització d’ús d’emergència”. Tot plegat fins que s’arribi als 151 casos de positius de Covid-19 i “un seguiment mitjà de més de dos mesos”. “Moderna també té previst presentar sol·licituds d’autoritzacions a les agències reguladores mundials”, afegeix al comunicat.
Quant a la distribució de la vacuna, que requereix dues injeccions en un període de temps d’un mes, “a finals de 2020 la companyia espera tenir 20 milions de dosis per als EUA”. Preveu fabricar-ne entre 500 milions i un bilió a nivell mundial durant l’any 2021.
La tercera en set dies
L’anunci de Moderna és el tercer en la darrera setmana, després que dilluns passat el projecte estatunidenc i alemany de Pfizer i BioNTech fos el primer a avançar una part dels resultats de la fase 3. El 90% d’efectivitat que garantien va ser superat poques hores després per Rússia, que va assegurar que la vacuna Sputnik V mostra una eficàcia del 92% vers el placebo.
Amb tot, les dades russes són a partir de només vint participants de l’estudi que van contraure la malaltia, enfront dels gairebé cent de Pfizer-BioNTech i de Moderna. Sigui com sigui, cap dels tres avenços ha estat publicat en una revista científica i es tracten únicament de comunicats empresarials o estatals tenint en compte els resultats parcials de la darrera fase d’anàlisi clínica.
Una distribució més senzilla
Un factor diferencial de la vacuna que prepara Moderna, i molt beneficiós en comparació amb la de Pfizer i BioNTech, és que la primera vacuna requereix un mecanisme de conservació relativament senzill.
“Es manté estable” entre temperatures de 2 a 8 graus centígrads, “la temperatura d’una nevera estàndard o mèdica, durant trenta dies”, assegura la companyia. Al comunicat explica que per tal que la validesa es mantingui durant mig any cal conservar-la a -20ºC. El director d’operacions tècniques i qualitat de Moderna, l’espanyol Juan Andrés, assegura que són unes condicions “que es troben habitualment en els congeladors i refrigeradors farmacèutics fàcilment disponibles”.
Andrés afegeix que “és un desenvolupament important i permetria una distribució més senzilla i una major flexibilitat per facilitar la vacunació”. En efecte, suposa un avenç respecte de les condicions que, en un principi, demana la vacuna de Pfizer i BioNTech, que ha d’emmagatzemar-se entre setanta i vuitanta graus negatius.