En la gent gran, l’alta prevalença de malalties, especialment degeneratives, afecta directa i indirectament el seu estat nutricional. De fet, es calcula que un 4% de la població major de 65 anys pateix desnutrició i entre un 22 i un 25% està en perill de patir-ne.
Davant d’això, l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), juntament amb la Sociedad Española de Nutrición Parenteral y Enteral (SENPE) han elaborat una guia sobre la desnutrició en la gent gran i en pacients amb cronicitat.
Aquest grup de població presenta sovint malalties cròniques i problemes de masticació i deglució per la disminució de la secreció de saliva i per alteracions en la dentadura. La gent gran és majoritàriament visitada als domicilis per equips d’atenció primària, que fan el seguiment del seu estat de salut. En aquest sentit, les infermeres d’atenció primària tenen un important paper en l’atenció i cura d’aquests pacients.
La guia elaborada descriu aquests factors de risc associats a la desnutrició, com la disfàgia (que afecta entre el 30-40% de les persones grans), els problemes buco-dentals, el risc d’aïllament social, les malalties que cursen amb anorèxia o augment de les pèrdues de nutrients (vòmits, diarrees), la polimedicació o la depressió.
El document editat per l’AIFiCC i la SENPE també permet fer un cribratge i una avaluació a partir d’un test observacional i una breu enquesta. En funció dels punts obtinguts s’obté una valoració de l’estat nutricional del pacient.
Així mateix, la guia, que ha comptat amb el suport del Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat i el Pla Interdepartamental d’Atenció i Interacció Social i Sanitària del Departament de Salut, descriu un pla d’intervenció nutricional on es determina el tipus de textura de la dieta, així com els aliments que cal que la conformin.