L’Agència Europea de Medicaments (EMA), reguladora i encarregada d’avaluar la comercialització dels vaccins, ha validat la vacuna ARNm-127 de l’empresa farmacèutica estatunidenca Moderna. Ho fa dues setmanes després d’haver-ne aprovat la primera, de Pfizer i BioNTech, amb què ha arrencat la campanya de vacunació a la Unió Europea.
L’aprovació del vaccí de Moderna arriba a les portes de la tercera onada de la pandèmia de Covid-19, en bona part influenciada per les festes nadalenques i el relaxament de les mesures per part del govern català. En els últims dies ha incrementat el nombre de casos, la positivitat dels tests, el d’ingressos, incloent-hi el d’UCI.
A més, l’inici de la campanya de vacunació no ha estat tan profitosa com s’esperava. El Departament de Salut ha reconegut un retard que ha atribuït a problemes logístics, com ara la manca de neveres per transportar les vacunes o una dolenta coordinació i planificació amb els equips d’infermeria que les han d’administrar.
Efectivitat més alta i conservació més fàcil
D’acord amb les dades de la farmacèutica de la tercera i última fase d’assajos clínics, el seu vaccí mostra una efectivitat contra la Covid-19 del 94%. A més, i a diferència dels 80 graus negatius que necessita el de Pfizer, el segon medicament aprovat per l’EMA es conserva a 20 graus negatius però pot aguantar a una nevera normal, entre dos i vuit positius, durant un mes.
“El comitè ha avaluat a fons les dades sobre la qualitat, la seguretat i l’eficàcia de la vacuna” i considera que compleix els requisits perquè la Unió Europea la reparteixi entre la seva ciutadania. “La vacuna compleix els estàndards de la UE i estableix les salvaguardes, controls i obligacions per sustentar les campanyes de vacunació a tota la UE”, diu el comunicat de l’EMA.
Emer Cooke, director executiu de l’organisme avaluador, ha declarat que la vacuna “ens proporciona una altra eina per superar l’actual emergència” i ha recordat que “el nostre treball sempre estarà guiat per l’evidència científica i el nostre compromís per salvaguardar la salut dels ciutadans de la UE”.
La combinació amb l’altra vacuna, una incògnita
La incorporació d’aquest nou preparat pot suposar un canvi important en la campanya de vacunació que tot just ha arrencat al territori comunitari europeu. Fa poc més d’una setmana, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va refusar pronunciar-se respecte a com canviarien els plans quan l’EMA aprovés la medicina de Moderna.
“No sabem, finalment, quantes dosis es lliuraran i a quin ritme. La incertesa forma part del gran repte logístic”, va dir Argimón. En efecte, encara no ha transcendit el nombre de vacunes que ha comprat la Unió Europea a la farmacèutica estatunidenca ni quantes correspondran a l’Estat espanyol i, després, a Catalunya.
Amb tot, una filtració involuntària d’una ministra belga, és conegut que el vaccí de Moderna és, amb diferència, el més car de tots els que té comprats o aparaulats la UE. Mentre que el preu per dosi del vaccí de Pfizer és de 12€ o el de Oxfod-AstraZeneca és de 1,78€, el de Moderna és de 18 dòlars estatunidencs.
Per aquest motiu, i perquè a la filtració es va saber que era l’empresa a la qual Bèlgica havia comprat menys dosis, tot fa pensar que el nombre de vaccins de Moderna que s’aplicaran a Catalunya serà molt inferior al de Pfizer o al d’altres farmacèutiques que s’aprovaran en el futur.