Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Aconseguir una regularització administrativa a partir d’una millora en el món laboral és l’objectiu del nou programa que presenta la Fundació Surt. ‘Essencials per les cures’ és l’itinerari formatiu que capacitarà dones que actualment es troben en situació administrativa irregular o que ho poden estar per treballar en el món de les cures.
“El principal objectiu és laboral: que estiguin en condicions de trobar feina. Ens centrarem en dones que, un cop fet el curs, puguin millorar la seva situació administrativa, que va en paral·lel a la situació laboral”, explica Mercè Garau, cap de l’àmbit d’Empoderament Econòmic de l’organització.
El contingut del programa es basa en l’adquisició de competències en tres grans àrees: comunicació, cerca de feina i coneixements tècnics. En el primer les dones aprendran el català perquè “és un facilitador d’inserció laboral i els facilitarà el contacte amb l’entorn”. A més, recorda Garau, la comunicació és un aspecte molt necessari i ben valorat en l’àmbit laboral de les cures.
Són “unes millores molt útils per a la seva inserció que enfortiran les possibilitats d’ocupació”
Pel que fa a la competència de cerca de feina, faran un mòdul de coneixements de la societat catalana i el seu marc jurídic, i aprendran sobre el funcionament del mercat laboral sociosanitari i de les cures i en aspectes com la capacitació digital, clau en el context de pandèmia.
Per tal de dirigir-se laboralment a l’àmbit de les cures, l’apartat teòric tanca amb cinquanta hores de formació tècnica en aquest aspecte. Per últim, les dones que actualment estan en situació administrativa regularitzada faran “unes pràctiques no laborals del sector”. Les que estan en situació irregular “les faran en un entorn simulat que reprodueixi de forma realista les cures perquè també tinguin l’aprenentatge pràctic necessari per a la professió”, assegura Garau.
Són, segons la cap de l’àmbit d’Empoderament Econòmic, “unes millores molt útils per a la seva inserció que enfortiran les possibilitats d’ocupació”. No en va, després dels tres mesos de formació obtindran el certificat d’acollida, necessari per al posterior permís de residència.
A més, tindran el bagatge de la formació tècnica i professionalitzadora les deixarà “en condicions de presentar serveis professionals com a cuidadores de persones amb diferents graus de dependència”.
Gran demanda inicial
Per poder formar part de l’itinerari és necessari que la dona es trobi en una situació administrativa irregular però amb tres anys o més de residència efectiva a Catalunya. L’altra possibilitat és que tingui regularitzada la seva estança però tingui un risc d’esdevenir irregular aviat.
Fonts de l’organització expliquen que cada edició pot acollir una quinzena de dones i les primeres ja estan completes. S’ha habilitat una llista d’espera que ja és “nombrosa”. “Som una entitat coneguda i el boca-orella funciona”, explica Mercè Garau, qui matisa que també arriben dones derivades d’altres entitats del teixit associatiu o dels serveis socials públics.
El nou itinerari forma part del Servei d’Atenció a les Dones Migrades (SADI) de la Fundació Surt, que començarà el 26 de gener i durarà fins al 28 de maig. Els cursos seran presencials, de 9.30 a 12.30 hores, de dilluns a dijous laborables.