Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
“Cistelles” és un projecte d’alimentació saludable que neix en el marc del pla de xoc contra la crisi per la Covid-19 a Zona Nord, Roquetes i Trinitat Nova. El pla pilot, impulsat el juliol de 2020 per Pla de Barris de l’Ajuntament de Barcelona, es posa en marxa per cobrir una necessitat alimentària bàsica, però també pretén solucionar una segona qüestió: la manca d’una xarxa de suport per a moltes persones.
El lliurament de la cistella serveix per crear i consolidar estructures comunitàries entre els veïns i veïnes dels barris implicats i treballar aspectes com l’accés a una alimentació de qualitat, l’intercanvi de receptes i el sentiment de pertinença a un grup. Dotze veïns del barri de Torre Baró, a Zona Nord de Barcelona, es reuneixen els divendres i, amb l’excusa de recollir la fruita, verdura, làctics i ous que contenen les cistelles, aquests han establert noves relacions socials que els han ajudat a passar millor algunes situacions complexes. Mentre esperen que les seves companyes arribin, la Isabel Guzmán i la Míriam Berdejo, dues de les participants del programa s’estan ajudant amb uns tràmits burocràtics; al mateix temps, l’Aina Mir, tècnica responsable del grup de Zona Nord, prepara una bossa amb roba de nadó per donar a l’Anna, una de les veïnes que està embarassada.
Les famílies arriben al programa mitjançant serveis socials o algun altre servei relacionat amb el Pla de Barris. Durant els mesos de confinament es va fer un seguiment personalitzat que va permetre detectar situacions de crisi o necessitat. A l’hora de donar una cistella o no, es fa un balanç de les diferents situacions i es tenen en compte tant aquelles persones amb dificultats econòmiques per accedir al producte fresc com aquelles que poden estar en risc d’aïllament. D’aquesta manera “no només treballem aspectes com l’accés a una alimentació de qualitat, sinó que això ens serveix com a excusa perquè veïns i veïnes dels barris com Trinitat Nova, Roquetes o Zona Nord es coneguin i puguin crear una xarxa basada en el suport mutu”, explica Núria Borrut, coordinadora d’ocupació i activitat econòmica del Pla de Barris.
El programa “Cistelles” es va iniciar tenint en compte que aquest 2021 Barcelona és la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible i s’estan duent a terme més de noranta projectes i polítiques de foment de l’alimentació sostenible. En aquesta línia, el programa posa de manifest que els aliments frescos, de proximitat i ecològics no haurien de ser un luxe i només per a una minoria. L’Aina Mir recalca la importància de conscienciar a la població sobre la necessitat de menjar bé i de com fent-ho també s’ajuda al medi ambient. Per això, tots els productes són de temporada i els subministren pagesos de proximitat.
Per entregar les cistelles, i per tal de respectar les mesures de seguretat per la Covid-19, es troben en petits grups de màxim sis persones. A les 10 hores se’n reuneixen sis fora del local del Casal de Barri de Torre Baró, i mitja hora més tard arriben les cinc restants. Tot i que el grup d’aquest barri compta amb la participació de dotze famílies, actualment sol n’hi ha onze d’actives, ja que una noia va veure que podia accedir a aquests aliments pel seu compte i va cedir el seu lloc a algú que ho necessités més. El compromís i la solidaritat són algunes de les característiques de les persones que formen part del programa “Cistelles”.
Després de col·locar tots els aliments en els seus carros i bosses de la compra, aquesta setmana el grup de Torre Baró parla de l’arribada de la primavera i de la fruita i verdura de temporada. La Isabel reconeix que encara s’està introduint al món de la cuina perquè a ella no li agrada cuinar, però, tot i això, explica que ha après a aprofitar els productes del moment i que s’han adonat que fer-ho és una bona manera d’afavorir el consum local. També comparteix idees per reaprofitar el menjar: les famílies no malbaraten res i fins i tot expliquen com fer encens secant bé la pell de les taronges i mandarines de la setmana anterior.
Gràcies al grup de WhatsApp que tenen tots els barris involucrats en el projecte, es manté un contacte continuat i poden anar intercanviant receptes per cuinar els productes setmanals. La Míriam, tal com comenten les seves companyes, és una gran cuinera i sempre els envia missatges amb noves receptes. “En tenim el mòbil ple”, comenten mentre ensenyen algunes de les fotografies dels plats. D’altra banda, el fet que al programa participin famílies de diverses nacionalitats enriqueix el grup i fomenta la diversitat culinària. Al mateix temps, això permet que els nens no avorreixin els aliments i mengin molta més fruita i verdura. Gràcies a les receptes que comparteixen el fill de la Míriam menja molt variat i a gust i “està enorme, farà dotze anys i ja calça un 43!”, no para de repetir la seva amiga.
Des de la coordinació del programa es valoren molt positivament els resultats del projecte vist que s’estan donant situacions de suport entre els participants que superen les expectatives que tenien. “Cistelles” ha aconseguit esdevenir un projecte d’acció comunitària, ja que més enllà de l’alimentació fresca, ecològica i de proximitat, el grup s’ha convertit en un suport emocional fonamental: “parlem de tot i anem saltant de temes; aquí venim a desfogar-nos i a solucionar problemes”, explica l’Aina.