Un estudi de l’Observatori de Salut Femenina de la plataforma Bloom sosté que a Espanya s’ha produït un “augment desenfrenat” d’infeccions de transmissió sexual (ITS). Concretament, segons conclou la investigació, els casos es van disparar més d’un 1000% en dones entre el 2012 i el 2019. L’estudi, que compta amb el suport de Dexeus Dona i la Fundació Puigvert, destaca un canvi d’hàbits sexuals, amb relacions més primerenques i relaxació en l’ús de preservatius.
Segons l’informe, l’evolució de les ITS en dones a Espanya ha anat creixent fins a arribar al punt màxim de contagis el 2019, quan es van registrar almenys 16.304 casos, suposant un increment del 1073% respecte al 2012. La taxa d’incidència (percentatge de casos per cada 100.000 habitants) l’any 2019 va assolir el 67%.
Entre el 2012 i el 2019, a Espanya es van diagnosticar 50.052 nous casos d’ITS en dones, segons les dades de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica (RENAVE) i dels sistemes de vigilància epidemiològica de les comunitats autònomes. Entre les infeccions de transmissió sexual més diagnosticades, destaquen la clamídia (64,8% dels casos), la gonorrea (15,6%) i el virus del VIH (8%).
Encara que el diagnòstic de gairebé totes les ITS ha crescut en els darrers anys, no totes ho han fet de la mateixa manera. La infecció gonocòccica (gonorrea) ha estat la que més ha crescut des de l’any 2015: un 729%. En canvi, la clamídia va ser la ITS que va registrar un nombre més gran de casos durant tot el període, incrementant-se un 480% entre 2015 i 2019. Per la seva banda, els casos de sífilis, limfogranuloma veneri i hepatitis C en dones van créixer un 129%, 178% i un 76% respectivament.
“En els darrers anys han augmentat les pràctiques de risc, ha crescut el nombre de parelles i han sorgit algunes aplicacions per posar en contacte persones que volen mantenir relacions. Això, sumat a la millora en les proves diagnòstiques i els moviments de la població -es viatja més i s’infecta més que fa unes dècades-, podria explicar el creixement de les ITS a Espanya”, assenyala Álvaro Vives, andròleg i Cap de la Unitat d’infeccions de transmissió sexual (ITS) de la Fundació Puigvert.
En el mateix sentit, Laura Cámara, infermera especialista en ginecologia i obstetrícia, sexòloga i col·laboradora de Bloom, afegeix que hi ha canvis no només en la manera com les persones es vinculen afectivament sinó també sexualment: “el nombre de parelles sexuals que podem arribar a tenir durant la nostra vida ha augmentat i, si això passa amb menor protecció, sí que comporta un risc més gran”.
Pel que fa al VIH, cal destacar un creixement del 5,6% dels nous diagnòstics, encara que si s’amplia la mirada a anys anteriors es pot apreciar un descens considerable dels casos, que en realitat fa una dècada que es troben estancats entre els 400 i els 500 nous diagnòstics per any en el cas de les dones. Per la seva banda, l’hepatitis B ha estat l’única infecció que ha remès entre el 2015 i el 2019, reduint-se un 41% entre els dos anys.
Quant al virus del papil·loma humà (VPH), la prevalença en les dones a Espanya és del 14,3%, segons les estimacions d’un estudi publicat el 2012, encara vigent. En el cas de les dones entre 18 i 25 anys, aquesta prevalença augmenta al 28,8%.
A menys edat, més casos diagnosticats
Si ens fixem en el diagnòstic segons l’edat, les dades mostren que les dones més joves tendeixen a registrar un nombre més gran de casos en comparació amb les dones d’edat avançada. D’acord amb les dades aportades per l’Institut de Salut Carles III, el 2019 el 50% de casos diagnosticats corresponien a dones entre 15 i 24 anys. Si s’amplia la forquilla als 34 anys, aquestes dones acumulen el 80% dels casos diagnosticats durant aquell any.
Segons indica la Dra. Alicia Úbeda, cap del Servei de Ginecologia de Dexeus Dona “contreure una ITS o una MTS i no tractar-la i diagnosticar-la a temps suposa diversos riscos en la salut de la dona. En primer lloc, pot provocar irregularitats en el patró de sagnat menstrual i dolors pelvians. A més, si perjudica l’interior de l’úter o les trompes pot acabar produint esterilitat o avortaments”. Per aquest motiu, destaca la metgessa, “és important prendre mesures preventives i fer-se controls específics si s’han mantingut relacions de risc”.
La raó per la qual les dones majors de 35 anys registren menys casos d’ITS es deu a l’estabilització en el nombre de parelles sexuals, segons confirmen els experts. No obstant això, cal destacar que, en el cas del VIH, s’ha detectat una transmissibilitat més gran en les dones a la segona meitat de la trentena.
Més prevalents a nuclis urbans i turístics
La transmissió de les ITS atén un esquema fonamental: allà on hi ha més concentració de població, hi ha també un risc més gran de contagi. Algunes de les comunitats més poblades d’Espanya, com Catalunya, Madrid i el País Valencià, han sigut les que han registrat més diagnòstics durant el període analitzat. De fet, el 2019 Catalunya va concentrar més de la meitat de casos d’ITS a nivell estatal, el 58% en total. Amb força distància, Madrid es va situar en el segon lloc del rànquing, amb l’11% d’ITS registrades a tot el país el 2019. El van seguir el País Valencià (un 8,7% del total), Andalusia (un 5,6%) i el País Basc (un 5%).
Les ITS no tenen un caràcter estacional. Tot i això, en el marc d’aquest estudi s’ha observat una correlació positiva entre el flux turístic d’una regió i els casos d’ITS, és a dir, que els territoris que reben més turistes tendeixen a diagnosticar un nombre més gran de casos d’ITS.
Pràctiques sexuals de risc i una educació sexual deficient
L’Observatori Bloom de Salut femenina es completa, a més, amb una enquesta d’opinió elaborada per Sondea per conèixer les tendències en salut sexual de les dones i les persones no binàries a Espanya, així com la seva percepció sobre la seva educació sexual.
L’enquesta revela que més del 70% de les enquestades ha comprat preservatius alguna vegada, mentre que una de cada tres (34,83%) han estat pressionades per no fer servir el preservatiu i prop del 30% tendeix a relaxar l’ús del preservatiu quan beu (29,99%). L’informe també mostra que un 30% ha intercanviat joguines sexuals amb la seva parella sense protecció i més del 10% declara que s’han tret el preservatiu sense el seu consentiment (14,40%), que han practicat sexe en grup (11,13%) o han practicat Chemsex (10,89%).
El 27% de les persones enquestades afirma que ha patit o sospitat patir alguna infecció o malaltia de transmissió sexual. Tenint en compte la percepció de les entrevistades sobre la seva educació sexual, es pot concloure que encara és insuficient: el 70% consideren que tenen un coneixement deficient sobre les infeccions de transmissió sexual.
“La vergonya, l’estigma i el tabú han acompanyat des de sempre les ITS. En aquest sentit, cal impulsar campanyes de prevenció i educació sexual a dones i persones de gènere no binari de totes les edats, però especialment les més joves”, reamarca Álvaro Vives, Cap de la Unitat d’ITS de la Fundació Puigvert.
“L’educació sexual ha de ser percebuda com una carrera de fons que comenci abans d’arribar a l’adolescència. Cal crear espais informatius de qualitat per apropar-nos als joves en temes com les relacions, el plaer, el sexe, les infeccions de transmissió sexual o els embarassos no desitjats”, conclou Laura Cámara, infermera especialista en ginecologia i obstetrícia.