Tothom, amb major o menor mesura, coneix els beneficis de la realització d’activitat física o l’exercici per a la salut. Tot i això, les enquestes de salut mostren que hi ha entre un 30 i un 40% de població sedentària. «El sedentarisme suposa greus problemes de salut. La inactivitat física pot ser la causa principal del 21% dels càncers de mama i còlon, el 27% de la patologia diabètica i es troba en la causa d’un de cada tres atacs de cor», explica Montserrat Romaguera, metgessa de família i de l’esport i coordinadora del Grup d’Exercici Físic i Salut de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC).
Romaguera acaba de publicar el llibre Mi médico me manda a paseo, un manual pràctic i amè escrit amb l’objectiu de conscienciar a la població sobre la importància d’incorporar l’activitat física saludable en el dia a dia per tal de millorar la seva salut i qualitat de vida. «Al llarg d’aquests 30 anys treballant com a metgessa de família i de l’esport, he recollit moltíssimes evidències sobre els beneficis que té l’activitat esportiva en la salut. D’alguna manera, he plasmat en el llibre les recomanacions que faig a la consulta, amb la idea que sigui una eina molt didàctica i útil, feta des de la meva experiència», assenyala Romaguera.
«El meu propòsit és apropar l’activitat física a la població, que entenguin que no només és saludable sinó que també pot ser molt divertit», afirma la metgessa, que destaca la importància de trobar una activitat física que agradi i enganxi. Segons les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), cada persona hauria de fer, com a mínim, 30 minuts d’activitat aeròbica (com caminar o anar en bicicleta) cinc dies a la setmana, o bé 25 minuts tres dies a la setmana si es tracta d’una activitat anaeròbica (com l’aixecament de pesos o exercicis abdominals).
La realitat, però, encara es troba molt lluny de les recomanacions de l’OMS. «Es tracta d’un canvi social i cultural. Hem de conèixer quins recursos tenim el voltant i trobar una activitat física que ens resulti agradable. No cal que sigui un esport, pot ser simplement sortir a caminar una estona. En aquest sentit, el llibre vol ser una petita aportació per sensibilitzar a la població i també als professionals sanitaris», sosté Romaguera. Com explica ella mateixa al llibre, l’activitat física, tot i ser considerada una eina low cost de promoció de la salut, “encara som pocs els metges que la ‘receptem'”.
Els beneficis de l’activitat física i l’exercici per a la nostra salut són molts: «L’exercici actua com a prevenció davant de malalties cardiovasculars, la diabetis, la hipertensió, el colesterol, l’obesitat i també actua com a prevenció enfront de diferents tipus de càncer, com el de mama, el d’úter o el de còlon. A més, disminueix problemes de salut mental com l’ansietat, redueix l’insomni, millora l’autoestima i potencia la socialització. És un tot global: augmenta la longevitat i, sobretot, millora la qualitat de vida», destaca la metgessa de família i de l’esport.
Mi médico me manda a paseo analitza per què, en general, fem poca activitat física, proposa com i en què iniciar-nos tant en l’esport com en l’activitat física, com hem de minimitzar riscos i fa recomanacions segons el tipus d’exercici físic. També fa un repàs als tipus d’activitat física que podem fer segons les nostres etapes vitals, des de la infància fins a la vellesa i, a més, inclou capítols específics sobre com fer exercici si tenim alguna malaltia com la diabetis, la hipertensió, colesterol o insuficiència renal. Romaguera també alerta de la importància de seguir les recomanacions mèdiques. “Molta gent s’inicia en l’esport, sovint de gran impacte i esforç, sense cap mena de control ni seguiment mèdic, i això és temerari i pot provocar lesions”, destaca.