‘Educar per protegir el futur’ és el lema del Dia Mundial de la Diabetis 2022 que se celebra aquest 14 de novembre i que se centra en la necessitat de millorar els hàbits de prevenció i de tenir accés a professionals sanitaris, i és que arreu del món 1 de cada 10 persones adultes pateixen aquesta malaltia, prop de 537 milions.
Són dades de la Federació Internacional de Diabetis (FID), que advoca per facilitar les oportunitats d’aprenentatge a totes les persones afectades per la diabetis, i és que gairebé la meitat de les qui la pateixen, desconeixen que tenen la malaltia.
Tot això suposa una càrrega addicional per als sistemes sanitaris, especialment després de dos anys de pandèmia sanitària de la Covid-19, destaca la Fundació per a la Diabetis Novo Nordisk (FDNN), que remarca que “els professionals de la salut han de saber detectar i diagnosticar la condició a temps i oferir la millor atenció possible”.
“Les persones que viuen amb diabetis necessiten tenir accés a una educació continua per entendre la seva condició i dur a terme les cures diàries essencials per mantenir-se saludables i evitar complicacions”, afegeix la fundació.
En la línia del lema del Dia Mundial de la Diabetis, la FID ha posat en marxa una plataforma en línia amb cursos interactius gratuïts destinats a les persones que tenen diabetis i a les seves cuidadores, així com una Escola de Diabetis adreçada a les professionals.
Més del 90% de les persones amb diabetis se sotmeten a l’autocura les 24 hores del dia i, segons les previsions internacionals, una de cada nou persones patirà aquesta malaltia l’any 2030, la qual cosa implica més pressió sobre els equips sanitaris.
“La malaltia silenciosa”
A Espanya, i ha un 15% de persones d’entre 20 i 79 anys que pateixen diabetis, i prop d’un milió i mig de persones no saben que tenen aquesta patologia. “Moltes vegades se li diu la malaltia silenciosa perquè en el cas de la diabetis 2, en la primera fase, no t’adones dels símptomes i és complicat detectar-la”, explica Vicente Javier Clemente, professor d’Entrenament de la Facultat de Ciències de l’Esport i director del Grup d’Investigació en Psicofisiologia Aplicada de la Universitat Europea.
“Quan ja ets conscient de la simptomatologia, el dany és més elevat, potser tens uns nivells d’insulina alts, pots tenir hipoglucèmia, però vas al metge perquè creus que tens mal de cap i febre i penses que és un refredat, quan potser tens desregulada la glucèmia o la insulina”, afegeix l’expert.
La diabetis tipus 2, explica, és conductual: “Dependrà del que mengis i del que et moguis, de com sigui de funcional el teu múscul esquelètic. Si necessites menjar cada dues o tres hores perquè no tens energia, o si et canses molt fent exercici, és un símptoma que possiblement hi hagi alguna petita desregulació amb la insulina o que alguna cosa està fallant. Estem fets per mantenir períodes de dejuni bastant llarg, però perdem la capacitat quan ingerim molts carbohidrats o productes ensucrats”.
Per a Clemente, hi ha tres punts a tenir en compte: “Quan parlem de la causa, hem de parlar de l’obesitat, que és la real pandèmia que tenim ara, ha augmentat l’obesitat i, amb ella, la diabetis. Ens movem poc i som massa sedentaris. En segon lloc, la nutrició, que no és tan saludable com ens demana la biologia. La base seria ingerir vegetals, els tubèrculs i qualsevol tipus de proteïna de qualitat, és a dir, d’aliments que han pasturat lliures. Un filet de vedella o de porc que s’ha passat tota la vida menjant pinsos industrials i no li ha donat el sol i no s’ha mogut no és massa sa”.
“En tercer lloc, la psicologia. Estem en una societat amb uns nivells de pressió i estrès cada cop més alts i les emocions negatives ens fan buscar emocions positives, i moltes vegades aquesta emoció positiva, per sort o per desgràcia, a la qual podem accedir amb més facilitat és a algun producte ensucrat. És una de les causes conductuals que fa que augmentin els nivells d’obesitat i, amb ella, de diabetis”, assegura.
Tres tipus de diabetis
La diabetis és una malaltia crònica que afecta la manera en què el cos converteix els aliments en energia. El cos descompon la majoria del menjar en sucre (també anomenada glucosa) i l’allibera al torrent sanguini. El pàncrees produeix una hormona que es diu insulina i que permet que el sucre en sang entri a les cèl·lules del cos per tal que aquestes l’usin com a energia. La diabetis es crea perquè el pàncrees no sintetitza la quantitat d’insulina que el cos necessita, l’elabora de qualitat inferior o no és capaç d’usar-la eficaçment.
Hi ha tres tipus de diabetis: tipus 1, tipus 2 i gestacional. La diabetis tipus 1 és causada per una reacció autoimmunitària, és a dir, que el cos s’ataca a ell mateix per error, i fa que el cos no produeixi insulina. Aquestes persones, que són entre un 5% i un 10% de les que tenen la patologia, han de rebre cada dia insulina per sobreviure.
La diabetis tipus 2 té a veure amb el fet que el cos no usa la insulina adequadament i no pot mantenir el sucre en la sang a nivells normals. Afecta entre el 90 i el 95% i es pot prevenir amb estils de vida saludables, com no tenir sobrepès, menjar bé i fer exercici.
La diabetis gestacional apareix en dones embarassades que mai han patit la malaltia. Acostuma a aparèixer després del naixement del nadó i té problemes associats, com patir més endavant diabetis 2 o que el nadó acabi tenint obesitat o diabetis més endavant.
Per què un dia mundial?
El Dia Mundial de la Diabetis es va instaurar l’any 1991 per la FID i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com a resposta a l’augment de casos en el món. El 2007, Nacions Unides va celebrar per primer cop aquesta jornada amb l’objectiu de conscienciar la població, això com de donar a conèixer les causes, símptomes, tractaments i complicacions associades a aquesta patologia.
La data del 14 de novembre es va escollir perquè és l’aniversari de Frederick Banting qui, juntament amb Charles Best, va concebre la idea que més endavant els portaria al descobriment de la insulina l’octubre del 1921. A Espanya, són membres de la FID la Societat Espanyola de Diabetis i la Federació Espanyola de Diabetis, de la qual forma part l’Associació de Diabetis de Catalunya.