Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El setembre del 2020 un grup d’investigadores i activistes, la majoria d’elles vinculades a l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), van plantejar la creació a Espanya de Women in Global Health (WGH), una organització sense ànim de lucre que treballa des de diferents disciplines amb l’objectiu comú de promoure el feminisme, la justícia i l’equitat en tots els àmbits de la salut.
Un any més tard, WGH va reconèixer el capítol espanyol, i el desembre del 2022 la nova entitat es presenta oficialment de la mà de quatre de les seves cofundadores: Neus Rosell, presidenta; Rosa Orriols, vicepresidenta; Laia Vázquez, coordinadora d’estratègia, i Núria Cortés, secretària.
Rosell ha destacat davant la premsa que, si bé tres quartes parts de les persones que treballen en el món de la sanitat a Espanya són dones, molt poques arriben a alts càrrecs de responsabilitat. “Volem influir en les polítiques públiques”, ha dit Rosell, que ha remarcat que cal que els líders de les empreses i els òrgans de decisió garanteixin que hi hagi una presència més gran de les dones en les juntes directives.
Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) publicades l’any 2022, al sector hi ha unes 999.000 dones i 333.000 homes a Espanya. En canvi, la presència de dones a la Reial Acadèmia de Medecina i a la Reial Acadèmia de Farmàcia el 2021 era del 14% i del 22%, respectivament.
Per part seva, Orriols ha incidit en la remuneració de les sanitàries a Espanya, de qui ha dit que estan “mal pagades”. Considera que les dones ocupen ara un espai que abans era més masculí i que la feminització de la professió porta darrere una davallada dels salaris. “El món sanitari ha de canviar”, ha remarcat, tot recordant els valors de l’organització basats en l’equitat i la justícia global.
En aquesta mateixa línia, Vázquez ha posat èmfasi en que cal contribuir en les polítiques sanitàries des d’una mirada transversal i un component ètic perquè “la salut ha de ser global, justa i igualitària des d’una perspectiva de gènere i des de la solidaritat”. La coordinadora ha apostat per deixar enrere les estructures patriarcals i tirar endavant un model basat en la diversitat i la interculturalitat, acceptant la diferència i la convivència.
WGH Spain té sis objectius bàsics. Tal com ha explicat Cortés, l’organització vol influir en les polítiques sanitàries i en la presa de decisions per reduir la bretxa de gènere; crear oportunitats de lideratge i reconèixer la feina de les dones en la salut i la ciència a nivell nacional i internacional; establir una mentoria entre científiques i professionals; formar les professionals i sensibilitzar l’opinió pública; fomentar la investigació i la innovació sobre gènere en salut global, i establir aliances i estratègies amb altres seccions de WGH, amb institucions, amb moviments socials i amb grups d’interès en salut global.
L’entitat està formada per persones voluntàries i es divideix en diferents grups de treball sectorials que operen de forma independent. En l’actualitat, hi ha 40 persones de perfils diversos, com investigació, direcció i gestió sanitària, assistència clínica, periodisme i activisme.
La presentació oficial ha tingut lloc el 19 de desembre al CaixaForum Macaya de Barcelona i ha estat acompanyada de diverses taules rodones en què han participat personalitats com Fernanda Espinosa, expresidenta de l’Assemblea General de l’Organització de les Nacions Unides i actualment a la junta de WGH; Helena Legido-Quigley, investigadora en salut publica i professora associada a la Universitat de Singapur, o Bombo Ndir, activista en drets humans i presidenta de l’Associació de Dones Immigrants Subsaharianes.
També han assistit la regidora de Salut, Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa; la secretària de Feminismes de la Generalitat, Montserrat Pineda; la delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay; el director d’ISGlobal Barcelona, Antoni Plasencia, i l’exministra de Sanitat i directora de desenvolupament global d’ISGlogal, Leire Pajín.