L’amenaça climàtica i la salut global estan estretament lligades. Sota aquesta premissa, la nova revista anual en paper del Diari de la Sanitat vol posar de relleu que la humanitat és ecodependent i que cal preservar la biodiversitat.
“Un món en emergència. Què podem fer per revertir l’amenaça climàtica i preservar la salut global” aporta altres veus que analitzen l’impacte del canvi climàtic en l’escassetat d’aigua, els incendis, l’alimentació i les aus, així com quines polítiques i inversions són més necessàries per aturar els efectes de la crisi climàtica.
Les conseqüències directes que té això sobre la salut formen un altre dels eixos de la Revista DS, i és que fenòmens com l’escalfament, les inundacions o les sequeres intensifiquen les malalties infeccioses, i esdevé tot un desafiament sanitari. Disposar d’aigua potable és un dret inaccessible per a milions de persones a tot el món, i és que l’escassetat d’aquest bé afecta més del 40% de la població mundial.
Què inclou la revista?
Aquesta tercera revista en paper del Diari de la Sanitat està editada per la Fundació Periodisme Plural i en les seves 126 pàgines inclou entrevistes, reportatges, anàlisis i articles d’opinió. Està distribuïda en quatre grans àrees, començant per “L’emergència”, on la crisi climàtica pren la paraula. Pren el relleu “El món que ens ve”, sobre els reptes de futur a nivell atmosfèric, energètic i humà.
En tercer lloc, “Una salut gens global” parla de les desigualtats a escala mundial i com afecten directament en el benestar de les persones, mentre que “Què podem fer” elabora algunes propostes, com anar a l’escola en bicicleta, tenir més espais verds, fer activitat física, tenir una alimentació de qualitat o parlar obertament de salut mental.
La revista vol ser un homenatge al periodista Josep Cabayol i Virallonga, que va morir el passat mes d’agost als 70 anys. Fins a l’últim dia de la seva vida va exercir un periodisme rigorós per alertar-nos de “L’Emergència climàtica: una guerra contra la vida”. Aquest és l’enunciat d’un dels cinc capítols que publiquem al llarg de 36 pàgines. Els altres quatre tracten de les conseqüències de l’escalfament global i de la interconnexió amb processos migratoris, desigualtats i injustícies socials. És el seu últim treball i el seu llegat.
Com puc aconseguir-la?
El Diari de la Sanitat va néixer l’any 2016 de la mà de la Fundació Periodisme Plural amb la voluntat d’exercir un periodisme independent al servei de la comunitat sanitària. Som una Fundació implicada en la defensa del dret universal a la salut, però només podem seguir fent la nostra feina amb la vostra ajuda. Per aconseguir la Revista DS només cal que et facis subscriptor/a del Diari de la Sanitat a través d’aquest enllaç. Si vols, també pots fer una donació en aquest mateix web o regalar una subscripció a algú.
La Revista DS constitueix un autèntic i sentit homenatge des d’un periodisme que pretén ser rigorós i compromès amb el sector sanitari. Des del Diari de la Sanitat mantenim el nostre compromís al servei de la comunitat sanitària i continuarem estant al costat de totes les professionals del sector.