La fundació de periodisme per la transparència i la vigilància dels poders públics CIVIO porta mesos recopilant les dades de la pressió assistencial de la medicina familiar, la pediatria i la infermeria a tot l’Estat espanyol. És a dir, “la mitjana de pacients atesos al dia per cada professional sanitari d’atenció primària”, d’acord a la definició seguida pel col·lectiu de periodistes.
CIVIO ha demanat aquestes dades a les comunitats autònomes, que els calculen tenint en compte el nombre absolut de pacients atesos, dividint al seu torn aquesta xifra entre el total de professionals i els dies laborables de cada any.
El Diari de la Sanitat ha analitzat aquestes dades, actualitzades per últim cop el 4 de juliol de 2023, posant el focus sobre el territori català. En aquesta entrega, ens centrem en la situació de la medicina familiar, mentre que la propera setmana analitzarem la pressió assistencial dels professionals de pediatria catalans, seguida de la situació del personal d’infermeria. Les dades parlen de sobrecàrrega de treball i de desequilibris de pressió entre CAP’s concrets, més que per àrees de salut.
Els i les metges de família de Catalunya Central, els més pressionats a nivell català
A tot l’Estat espanyol hi ha un total de 170 àrees de salut, set de les quals a Catalunya: Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona, Catalunya Central, Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu i Aran. Segons les dades de 2022, l’Àrea de Salut de Catalunya Central va ser la que va tenir una major pressió assistencial en medicina familiar.
Aquesta àrea agrupa sis de les comarques centrals de Catalunya: Bages, Berguedà, Lluçanès, Moianès, Osona i Solsonès, i els professionals que hi treballen atenen 33,6 pacients al dia de mitjana. La van seguir l’Àrea de Salut de Terres de l’Ebre i la de Barcelona, totes dues també per sobre dels 30 pacients al dia. La menys pressionada va ser l’Àrea de Salut de l’Alt Pirineu i Aran (Lleida), on els i les metges de família de mitjana van atendre 26,5 pacients al dia.
A nivell espanyol, Andalusia i Galícia concentren les àrees de salut més saturades, mentre que l’àrea més pressionada del 2022 va ser la d’Albacete, on els i les metges de família van atendre a 43,3 pacients de mitjana al dia —deu més que a l’àrea catalana més tensionada— seguides de les Àrees de Salut d’Almansa i de Ciudad Real, també manxegues i properes als 40 pacients al dia.
45 pacients al dia: la medicina familiar del CAP i Hospital Lleuger Gimbernat (Tarragona), la més tensionada de Catalunya l’any 2022
Desglossant les dades a nivell de centres de salut, veiem com el Centre d’Atenció Primària (CAP) més tensionat del territori català va ser el CAP i Hospital Lleuger Gimbernat (a l’Àrea de Salut de Tarragona), on els metges de família van atendre, de mitjana, 45 pacients al dia. Aquesta xifra el va convertir en el 12è centre de salut més tensionat dels 2.021 centres que hi ha a tota Espanya. El segueixen els CAPs Montclar (Sant Boi de Llobregat), Joan Mirambell i Folch (Caldes de Montbui), Sant Feliu de Codines – Doctor de los Pinos (Sant Feliu de Codines) i Molí Nou (Sant Boi de Llobregat), tots ells amb una mitjana per sobre de les 41 visites per professional al dia i ubicats a l’àrea de salut de Barcelona.
A nivell estatal, el centre de salut on els i les metges de família van tenir una pressió assistencial més elevada va ser el Ponferrada IV, a El Bierzo (Castella i Lleó), on la mitjana de consultes per professional va superar els 50 pacients al dia. Altres centres de salut de Múrcia, Castella i Lleó i Extremadura, Astúries i Andalusia completen el rànquing dels 20 centres més tensionats, tots ells per sobre dels 45 pacients al dia.
A l’altre extrem, els centres menys tensionats del Catalunya van ser el CAP Peralada (Girona), amb una mitjana de 9,9 pacients al dia, El Vendrell i Botafoc, ambdós amb 10,8 pacients, l’Arboç (12,9 consultes) i Torredembarra (14,2), tots ells de l’àrea de salut de Tarragona. I els aragonesos Centre de Salut Herrera de los Navarros i Villel (a Saragossa i Terol, respectivament) van ser els menys tensionats a nivell espanyol, amb mitjanes de 4,6 i 5,5 pacients per dia i metge de família. De fet, dels 20 centres menys tensionats de tot l’Estat, 17 es troben a l’Aragó i 3 a Càceres (Extremadura).
Pots esbrinar quina és la pressió assistencial del teu centre (CAP) i àrea de salut consultant el buscador desenvolupat per CIVIO. La propera setmana analitzarem la pressió assistencial dels professionals de pediatria catalans, seguida de la situació del personal d’infermeria.
Sobre la metodologia i l’origen de les dades
CIVIO ha obtingut les dades sobre pressió assistencial a través dels diferents portals de transparència i dades obertes de cada CCAA i realitzant nombroses peticions d’informació. A tot l’Estat espanyol hi ha un total de 170 àrees de salut. La fundació ha aconseguit les dades totals de 141, mentre que només ha pogut accedir a dades parcials de les 29 àrees de salut de Castella-La Manxa, Galícia i Extremadura. El novembre de 2022, però, quatre regions van rebutjar concedir-los l’accés a les dades de pressió assistencial (Astúries, Cantàbria, Galícia i Catalunya).
A Catalunya, l’equip de CIVIO va aconseguir les dades de pressió per Equip d’Atenció Primària (EAP), que pot donar servei a un o diversos Centres d’Atenció Primària (CAP) o consultori. En el cas que diversos EAP donin servei a un mateix CAP, van realitzar la mitjana de la pressió assistencial.