Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El Festival Internacional de Cinema i Discapacitat de Barcelona Inclús enceta la seva 11a edició apostant per l’audiovisual amb la temàtica de la diversitat funcional com a eix central. Del 28 de novembre al 4 de desembre es podran veure al CaixaFòrum de Barcelona un total de 31 peces internacionals adaptades íntegrament per a persones amb discapacitat auditiva i visual; les projeccions comptaran també amb la presència d’intèrprets de llengua de signes.
El certamen, però, dona avui el tret de sortida d’aquesta iniciativa que vol donar visibilitat a les persones amb alguna discapacitat i conscienciar a la societat d’aquestes realitats amb una conferència sobre educació inclusiva, on es posaran sobre la taula qüestions com ara quin és el paper real de l’educació inclusiva al nostre territori, què hauria de millorar?, hi ha prou recursos?; quin és el paper de les famílies amb un fill o filla amb discapacitat?; hi ha un acompanyament emocional dels estudiants?; quina és la vivència de tots els companys?; amb quins criteris es pren la decisió de l’escolaritat?; quines barreres trobem que impedeixen la inclusió?. Les projeccions cinematogràfiques començaran demà amb Mentre siguis tu, pel·lícula de la directora Claudia Pinto que commou i conciencia sobre la duresa de l’alzheimer, mostrant l’evolució de la malaltia en la coneguda actriu Carme Elias; després de 50 anys sobre l’escenari, i essent una cara coneguda també en cine i televisió, Elias va ser diagnosticada d’Alzheimer mentre rodava Las consecuencias, on es va adonar que oblidava part del guió. La pel·lícula es va presentar al Festival de cine de Sant Sebastià el passat mes de setembre i és probablement el film de Carme Elias on la ficció s’alimenta més que mai de la realitat: “el meu últim viatge conscient”, com l’anomena la mateixa Carme Elias.
La setmana cinematogràfica també es clourà, el 4 de desembre, amb un potent documental: La vida de Brianeitor, d’Álvaro Longoria, un relat sobre la fascinant història de superació d’en Brian, un noi amb mobilitat únicament a dos dits de les mans per l’atròfia muscular degenerativa que pateix des que va néixer que aconsegueix convertir-se en un fenomen mundial gràcies a les xarxes socials.
Com a novetat d’aquesta nova edició, el festival oferirà la Secció Rel, una mostra no competitiva de curtmetratges catalans i de temàtiques molt diferents; entre elles, hi podrem veure Un soroll llunyà, d’Adrià Guxens, que tracta d’un noi català d’orígen xinès que treballa com a temporer al Delta de l’Ebre i s’enfronta a les seves arrels, cada cop més llunyanes; Solo, d’Alberto Gross Molo, que posa en evidència la saturació d’un home que s’ha de fer càrrec del seu pare i dels seu fill adolescent; Harta, de Júlia de Paz Solvas, qui explica la història de la Carmela, una nena de 12 anys que ha de celebrar el seu aniversari en un centre familiar degut a la sentència de violència de gènere que el seu pare té sobre la mare. Per últim, també es projectarà el curtmetratge de David Moragas titulat Demà ho deixem, sobre el retrobament de dos homes homsexuals després que un d’ells torni d’un viatge a l’estranger. Es tracta d’una categoria pensada especialment per a fer accessible a totes les audiències quatre produccions catalanes.
Paral·lelament el festival Inclús programa diverses activitats adreçades a públics infantils i familiars. Entre elles, una sessió de cinema en família oberta a tothom, però amb una sensibilitat específica a les necessitats de les persones amb Trastorn de l’Espectre Autista: Cinema Blau Teens, en la qual no s’emeten anuncis ni crèdits, el volum està més baix de l’habitual i es manté una llum d’ambient durant la projecció; o el taller infantil Què et recorda aquesta olor?, que té com a objectiu treballar la memòria olfactiva a través de diferents essències que poden relacionar-se amb vivències personals de les persones que hi participen.