Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
A Espanya caldria disposar de 123.000 infermeres més per arribar a la mitjana del nombre de professionals d’infermeria per habitant que tenen els països europeus, segons l’estudi Radiografía de la profesión enfermera. Informe de Recursos Humanos 2023,elaborat per l’Instituto Español de Investigación Enfermera del Consejo General de Enfermería (CGE), que analitza amb detall la situació de les infermeres a Espanya l’any 2023. Aquesta xifra ha anat augmentant en els darrers anys, respecte de les dades anteriors disponibles, que establia que eren necessàries 95.000 professionals. L’estudi, que fa una anàlisi exhaustiva del capital humà infermer a l’estat espanyol, situa la ràtio estatal en 630 infermeres per cada 100.000 habitants, barem que se sitúa molt lluny de les 883 infermeres que indica la mitjana europea (UE), les 896 que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS) o les 906 que estima necessàries l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).
Segons assegura Florentino Pérez Raya, president del CGE, en el pròleg de l’estudi, “al nostre país vivim des de fa anys una greu escassetat d’infermeres, que no deixa d’augmentar, amb grans desigualtats entre les diferents regions. Això està propiciant que els ciutadans no tinguin accés a totes les cures infermeres que necessiten”. Aquestes desigualtats encara són més escandaloses si es comparen amb les dades de “països com Noruega, Àustria o Islàndia, que tripliquen el nombre d’infermers que tenim a Espanya. De manera que, només per arribar a la mitjana europea (8,83) són necessàries un total de 122.993 infermeres, un 40% més de les que tenim en aquest moment”, detalla Diego Ayuso, secretari general del CGE.
L’estat de la infermeria a Catalunya
Concretament a Catalunya, amb 644 professionals per cada 100.000 habitants, falten 19.180 infermeres per assolir la ràtio mitjana de la Unió Europea. Per províncies, la demarcació de Barcelona, amb una ràtio de 693 infermeres, és l’únic territori català que supera la mitjana estatal i ocupa la 24a posició a la taula. A l’altre extrem se situen les 572 infermeres de les comarques de Lleida (38a posició), les 515 de Tarragona (45a posició) o les 473 col·legiades a Girona (49a posició). Però segons Lluïsa Garcia, degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermeres de Catalunya (CCIIC), aquestes dades “no tenen en compte determinants de salut comunitària com la dispersió demogràfica o l’envelliment, entre molts altres; i que ben segur condicionen les necessitats de cura de la població i, per tant, d’infermeres a cadascun dels territoris”.
L’1 de gener de 2024, a Catalunya hi havien censades 8.068.180 persones, el 19,86% tenien 65 anys o més. Aquest percentatge s’estima que arribi al 22,21% l’any 2034, i ens obliga a “repensar i preparar el sistema de salut per donar atenció a aquestes persones” –explica Garcia– “seguint els principis de qualitat, accessibilitat i equitat arreu del territori”. Una cobertura que, tornant a l’informe, passa per incrementar les dotacions infermeres amb 11.180 infermeres a Barcelona, 3.368 a Girona, 3.172 a Tarragona i 1.403 a Lleida. Tot i això, “cal tenir en compte que aquestes dades no contemplen la taxa de reposició per cobrir les jubilacions que es preveuen en un termini curt de temps”, puntualitza la degana del CCIIC, atenent les dades estatals de 2023 de l’INE i, segons les quals el 34,8% de les infermeres tenia entre 45 i 64 anys i l’11.8% ja havia fet els 65 o més anys.
Per tal d’afrontar aquesta situació en un futur, a Catalunya s’han impulsat algunes iniciatives, com l’augment de l’oferta de places universitàries del Grau en Infermeria, 9.577 pel curs 2024-2025 –7.516 de les quals són públiques–, convertint-se en el territori de l’estat amb més matrícules, o l’increment del nombre de places de Formació Sanitària Especialitzada (FSE), amb 408 places d’Infermer Intern Resident (IIR) l’any 2025, el 18,55% del total de la convocatòria estatal.
En general, entre els anys 2016-2025, l’estat espanyol ha obert 15.313 places en la modalitat d’Infermer Intern Resident (IIR). De les sis especialitats que inclou, la que més places ha ofertat ha estat la d’infermeria Familiar i Comunitària, amb 5.816 places del total, mentre que l’especialitat d’Infermeria del Treball només ha tingut 513 vacants en aquests darrers nou anys.
Precarietat laboral del sector
Un altre factor preocupant que destaca l’estudi és la precarietat laboral que pateixen les infermeres, amb contractes temporals i jornades parcials que dificulten la conciliació. Tot i que la taxa d’atur en la professió infermera és de només l’1,09%, moltes professionals es veuen obligades a buscar millors condicions en altres països.
Durant l’any 2023, un total de 1.473 infermeres de l’estat espanyol van sol·licitar la documentació per a poder treballar a l’estranger; Noruega, els Estats Units i el Regne Unit apareixen entre els principals destins.
La situació actual demana una inversió urgent en formació, en la creació de places universitàries i en la retenció del talent. A més, des del Consejo General de Enfermería s’alerta que, amb gairebé 50.000 infermeres que es jubilaran en la pròxima dècada, cal planificar accions per evitar un col·lapse del sistema de salut.