Salut dóna per tancat el brot de gastroenteritis transmès per consum d’aigua envasada després que des del dia 18 no s’hagi notificat cap cas nou. En total el brot ha afectat més de 4.000 persones -a data 25 d’abril n’hi ha 4.136- de 381 empreses en diferents municipis de les demarcacions de Tarragona i Barcelona, dels quals prop de la meitat han estat a la capital catalana, notificats per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB).
Segons ha explicat aquest dilluns el secretari de Salut Pública del Departament de Salut, Joan Guix,el brot es pot donar per tancat ja que aquest tipus de virus s’incuba entre 12 i 48 hores -el primer cas notificat va ser l’11 d’abril i el darrer el dia 18-. Segons les dades que ha recollit el Departament actualment no hi ha cap hospitalitzat però durant el brot sis persones van requerir assistència hospitalària.
Tot i que els serveis de salut Pública de Catalunya continuen treballant en permanent coordinació amb els seus homòlegs andorrans en la investigació epidemiològica per determinar les possibles causes del brot, la possible font de transmissió seria aigua de deu envasada a Andorra. Les analítiques d’aigua fetes per la Universitat de barcelona i l’Agència de Salut Pública de Catalunya han identificat la presència de Norovirus. Segons informació publicada per l’ASPB, els virus del gènere Norovirus són la principal causa de gastroenteritis infeccioses en humans i l’únic reservori és l’ésser humà, pel que segons Guix l’origen del brot ha hagut de ser “contaminació fecal humana”.
Segons l’ASPB, la principal via de transmissió és pel contacte directe amb una persona infectada (contacte de mans o inhalació d’aerosols) però també s’ha de considerar la transmissió indirecte a través del consum d’aliments o aigua contaminats. En el cas d’aigua envasada, però, la presència d’aquest virus és excepcional ja que es tracta de la primera vegada a la història que es troba presència d’aquest virus en aigua envasada i, a més, en uns nivells elevats: entre 1.000 i 10.000.