Els Mossos d’Esquadra informaven aquest dimarts de la detenció d’un home de 60 anys per la seva presumpta relació amb la mort d’una dona de 54 anys, tots dos interns del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, a Sant Boi de Llobregat. Precisament arran d’aquesta notícia, una treballadora de l’Hospital Sagrat Cor de Martorell, que prefereix mantenir l’anonimat, denuncia a aquest diari la desatenció dels treballadors del centre, que ofereix serveis especialitzats en l’àmbit de la salut mental i sociosanitari a través de l’hospital mateix. Segons diu, arran de les retallades pressupostàries practicades al centre en els darrers anys les mesures de seguretat han empitjorat i el nombre de personal s’ha reduit. “Abans teníem un dispositiu de seguretat i si queia l’aparell que dúiem a sobre s’activava un avís a la resta de companys. Ara anem amb uns walkie talkies i si algun pacient es posa agressiu ja pots sortir corrent”, explica per telèfon. En qualsevol cas el que recalca aquesta treballadora és que la responsabilitat d’aquesta situació té a veure amb les retallades practicades. “No culpem ni molt menys als pacients, ells no en són els responsables”, repeteix durant la conversa telefònica.
Segons lamenta, el personal està totalment desvalgut i en algunes ocasions han registrat un nombre elevat d’agressions per part de pacients, com fa un parell d’anys quan es va arribar a més de 100 agressions en un semestre. “Hi ha hagut moments en què els treballadors hem tingut por per la indefensió en la qual estem”, assegura. Sobretot, diu, els treballadors del torn de nit, quan només hi ha una persona per planta.
El cas de Sant Boi
Segons apunten fonts properes a la investigació el detingut seria un intern de l’àrea de psiquiatria. Per la seva banda, fonts dels Mossos d’Esquadra asseguren a aquest mitjà que si bé els consten “altres incidents” en el centre aquest és el primer que es registra de tipus penal ja que es tracta d’un presumpte homicidi. El Parc Sanitari Sant Joan de Déu és un centre de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu que pertany al SISCAT -xarxa de centres d’utilització pública- i inclou dos grans àmbits -l’hospital general i la salut mental- des de la integració de Sant Joan de Déu Serveis de Salut Mental i l’Hospital de Sant Boi de Llobregat.
Des del Parc Sanitari Sant Joan de Déu es limiten a dir que “hi ha uns protocols de seguretat” tot i que prefereixen no entrar en detall, i expliquen que en trobar la dona es va avisar l’equip d’aturades del centre i es va convocar un comitè de crisi “com és habitual en aquestes situacions”.
Les agressions als centres sanitaris
Per la seva banda el Departament de Salut va elaborar el 2008 un protocol d’actuació en cas de violència. Segons apunta el protocol -que va dirigit als centres de l’Institut Català de la Salut- davant d’una situació d’agressió que es pugui produir en qualsevol centre sanitari, s’ha de seguir la seqüència següent: en primer lloc, s’ha de sol·licitar auxili al vigilant de seguretat, si n’hi ha, i/o als superiors o companys, que han d’actuar sobre l’agressor per tal de dissuadir-lo de la seva actuació. Davant les agressions registrades en centres de l’ICS Metges de Catalunya revindicava fa un any que els diferents centres públics recuperessin el servei de vigilància als centres sanitaris amb problemes de seguretat.