Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Actualment es fa més que evident que mai que l’atur i la precarietat laboral tenen un impacte directe i gravíssim sobre el benestar emocional de les persones. Diversos estudis associen aquestes qüestions a trastorns depressius i d’ansietat i, fins i tot, al suïcidi tal com destaca l’Agència de Salut Pública de Barcelona.
L’impacte de la Covid-19 en l’economia ha estat devastador i qui més n’està patint les conseqüències són els col·lectius que ja es trobaven en situació de pobresa, en molts casos crònica, des de l’anterior crisi econòmica. Entre aquests col·lectius, les dones pateixen de manera molt dràstica els efectes de la crisi sanitària, social i econòmica i això té repercussions molt clares en la seva salut -apareixent símptomes i patologies relacionades amb trastorns de son, alimentaris, ansietat, esgotament- però també en la salut dels seus fills i filles que absorbeixin el clima de malestar emocional que es viu al nucli familiar.
Al llarg dels darrers anys, s’ha detectat un clar increment del nombre de dones que arriben a la les entitats socials amb greus dificultats per cobrir les necessitats més bàsiques: alimentació, habitatge, subministraments energètics, despeses d’escolarització o transport, entre d’altres. Des de la Fundació SURT, treballem per donar resposta a les, cada vegada més, complexes situacions de pobresa i emergència social en la qual es troben moltes dones i els seus nuclis familiars. “Obrint Portes” és un dels programes que treballa de manera integral totes les dimensions anteriors, atenent a les dones de forma holística i cercant l’empoderament personal i econòmic, a la vegada que intentem generar un espai segur per elles, de sororitat i de suport emocional que contraresti les situacions d’angoixa per les que estan passant moltes d’aquestes dones.
Un dels obstacles més greus que afrontem a l’hora de donar respostes efectives i millorar el benestar psicoemocional és la baixa capacitat de les dones per sostenir la participació al llarg del temps en processos de recuperació emocional, a la vegada que compaginar-ho amb itineraris formatius i recerca activa de feina. L’exigència de cobrir les necessitats econòmiques bàsiques és una preocupació constant que fa que moltes dones hagin d’abandonar i que la salut mental passi a un segon pla. Aquesta realitat se silencia constantment, la càrrega emocional i la somatització de les situacions d’estrès provocades per les situacions de vulnerabilitat econòmica i social de les dones acaben per provocar patologies físiques, com la fibromiàlgia, entre d’altres.
També se silencia la manca d’atenció d’especialistes en psicologia en el sistema sanitari públic, les llistes d’espera dels departaments de salut mental, el preu dels medicaments i antidepressius, les conseqüències socials de la depressió i sobretot, les xifres de suïcidis que han augmentat un 3,7% segons les últimes dades de l’INE.
La manca d’ajudes econòmiques, la saturació dels serveis socials, la precarietat dels sector social i la manca de respostes de les administracions fa que tota la responsabilitat recaigui en la capacitat de resiliència de les dones i de la comunitat a sobreposar-se a les situacions de crisi que ens colpeja. En aquest context, les xarxes comunitàries són els únics espais d’esperança per a moltes dones, on troben espais de suport mutu i d’expressió de les seves problemàtiques. Des de SURT, volem posar l’empoderament comunitari de nou al centre, acompanyant a les dones més vulnerables en un procés d’empoderament sanador i transformador, entès com la participació en espais de suport veïnals que generin xarxes socials, relacions de convivència i en conseqüència, una millora del benestar psicoemocional.
El programa “Obrint Portes” té molts reptes per endavant aquest 2022, però no podem avançar sense una mirada de gènere i intercultural que posi la salut de les dones com a prioritat, treballant en xarxa amb les taules de salut i comunitàries del territori.