L’Ajuntament de Barcelona i el Servei Català de la Salut van arribar el passat dilluns a diferents acords que suposaran la nova ubicació de quatre centres d’atenció primària de la ciutat i la creació d’un de nou. L’Ajuntament cedirà terrenys municipals per a fer-ho possible, mentre que el govern invertirà 35 milions d’euros. Es preveu que els nous centres estiguin enllestits entre el 2024 i 2025.
La pandèmia ha obligat als centres d’atenció primària a adaptar-se a una nova manera de treballar amb dobles circuits Covid i no Covid, més ventilació i espai per mantenir les distàncies. La majoria dels centres que canviaran d’ubicació no complien aquestes característiques o s’han quedat petits. En el cas de les 3 àrees bàsiques de Salut de l’AIS Barcelona Dreta, la pressió assistencial l’està assumint un sol centre, el CAP Maragall, i per aquest motiu es crearà un nou centre que assumirà la població del barri del Congrés – Indians.
La regidora de Salut, Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, va destacar que “disposar d’espais definitius és clau per potenciar l’atenció primària a la ciutat”. En aquest sentit, també explicava que durant el 2021 l’Ajuntament seguiria treballant per poder tancar i garantir les ubicacions de més nous CAP previstos a Horta i Ciutat Vella.
Per la seva banda, el Director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella va remarcar la importància d’aquests acords, necessaris tant pels professionals sanitaris, com pels usuaris. Comella va explicar que les millores de l’atenció primària a Barcelona són a curt i a llarg termini. “De moment hem instal·lat mòduls de suport per poder esponjar la tasca dels centres, són equipaments provisionals, però seran de gran ajuda i a llarg termini tindrem els nous edificis, més espaiosos i amb més capacitat assistencial”.
Alguns centres d’atenció primària, amb el suport dels usuaris dels CAP, havien aixecat protestes veïnals durant els darrers mesos a causa de la manca d’espai i les instal·lacions deficitàries dels ambulatoris.
CAP Besòs
La nova ubicació del CAP Besòs comportarà una transformació del centre, que doblarà el seu espai, passant de 1.500 m² a 3.000 m². L’Ajuntament de Barcelona cedirà al Servei Català de la Salut una part del nou edifici per a equipaments que es construirà al solar que s’alliberarà amb l’enderroc de l’antic cinema Pere IV, just al costat del CAP. El centre sanitari ocuparà les tres plantes superiors del nou equipament i connectarà amb el CAP a través d’una passera. El canvi també preveu obres de millora i modernització de l’espai on és ara.
Mentre es fan els treballs de construcció del nou CAP, el Servei Català de la Salut ha previst ubicar un mòdul de suport a l’atenció primària just al costat, la qual cosa permetrà fer PCR i proves fora dels centres que esponjaran els serveis i garantiran la seguretat de professionals i ciutadans durant la pandèmia. Es preveu que la nova estructura entri en funcionament el gener.
CAP Fort Pienc
La nova ubicació del CAP Fort Pienc serà al solar de la cruïlla dels carrers Nàpols i Gran Via. La nova ubicació del CAP Fort Pienc ocuparà la planta baixa i la planta primera de l’immoble, d’uns 2.700 m².
Aquesta Àrea Bàsica de Salut disposava fins fa poc de dos centres d’atenció primària, el CAP Carles I i el CAP Passeig de Sant Joan. Amb la pandèmia el CAP Carles I va haver de tancar perquè no tenia cap consulta amb ventilació natural, i per aquesta raó el CAP Passeig de Sant Joan va passar a assumir tota l’assistència del barri. Els professionals dels CAP i els usuaris del barri fa temps que denuncien la manca d’espais i la situació precària del centre.
De moment, el Servei Català de la Salut instal·larà un nou equipament provisional per poder esponjar la tasca que està assumint el centre. Aquest nou equipament, situat al carrer Alí Bei, constarà de 8 consultes i estarà en funcionament previsiblement al febrer.
CAP Gòtic
La ubicació definitiva del nou CAP serà a l’edifici municipal situat al carrer Pi i Sunyer, previ acord sobre la ubicació i trasllat dels serveis municipals que actualment es troben en aquest emplaçament. El nou CAP tindrà aproximadament uns 2.500 m² i recuperarà tota la cartera de serveis. Mentrestant, s’instal·laran uns mòduls de suport a la plaça Joaquim Xirau, els quals constaran de 9 consultes que estaran en funcionament el mes que ve.
CAP Raval Nord
El CAP del Raval Nord s’ubicarà finalment a l’antiga capella de la Casa de la Misericòrdia. En aquests moments el projecte està en fase de concurs i les obres, en principi, podrien començar al llarg de l’any que ve o principis del 2022. Mentre no es construeixi el nou CAP, el CatSalut té previst instal·lar un mòdul de suport molt a prop del centre, que tindrà uns 2.500 m².
Nou CAP Congrés – Indians
L’acord entre l’Ajuntament de Barcelona i el Cat Salut preveu també la construcció d’un nou CAP al barri del Congrés – Indians, que s’ubicarà en un solar a la cruïlla entre els carrers Cardenal Tedeschini i el carrer Pardo. L’Ajuntament de Barcelona cedirà aquest solar, fins ara d’ús cultural, al Servei Català de la Salut.
Fins ara el CAP Maragall assumeix la població de tota l’àrea bàsica, tant el barri del Congrés – Indians, Camp de l’Arpa i els Encants, donant assistència a unes 80.000 persones. La construcció del nou CAP permetrà descongestionar el CAP Maragal i millorar la tasca assistencial.