L’Hospital Clínic de Barcelona i l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), amb el suport de l’empresa Cellnex, han posar en marxa un consorci europeu d’investigació multicèntric que té com a objectiu comprendre millor el funcionament de la resposta immunitària enfront del SARS-CoV-2 i proposar nous tractaments basats en la resposta cel·lular de l’organisme enfront de la COVID. El projecte es preveu que tingui una durada de dos anys i compta amb la col·laboració econòmica de la companyia de serveis i infraestructures de comunicacions Cellnex Telecom, qui farà una aportació de cinc milions d’euros. Amb el projecte es pretén mesurar la capacitat de resposta cel·lular del sistema immune enfront del SARS-CoV-2, detectant i obtenint limfòcits T, cèl·lules especialitzades bàsiques en la creació d’anticossos, que puguin actuar per combatre la COVID-19 en les seves diferents etapes.
El director general de l’Hospital Clínic, el Dr. Josep M. Campistol, ha remarcat aquest matí en roda de premsa la importància de la recerca científica per tal de fer front a la pandèmia del coronavirus. “Hem viscut la pitjor crisi sanitària dels últims 100 anys, i només el coneixement, la investigació i la innovació seran capaços de resoldre aquesta situació i també futures pandèmies que puguin venir”. En aquest sentit, el director general del Clínic ha afirmat que és el sistema immunitari qui ens protegeix de les infeccions i que, per tant, és vital “conèixer amb detall els mecanismes immunològics enfront de la COVID-19 i valorar el desenvolupament de la immunoteràpia com a via per vèncer aquesta infecció”.
En el consorci europeu d’hospitals que s’ha creat hi participen el Banc de Sang i Teixits (BST), l’Hospital Universitari Gregorio Marañón de Madrid, l’INSERM-U1183 associat a l’Hospital Universitari de Montpellier, l’Istituto Scientifico Romagnolo per el Studio i la Cura dei Tumori (IRST) de Meldola i l’IRCCS de l’Hospital San Raffaele (HSR) de Milà. El Dr. Elias Campo, director de l’IDIBAPS i Director de Recerca del Clínic, ha remarcat la importància d’aquesta cooperació internacional. “Avui en dia ja no podem entendre la investigació sense una cooperació multidisciplinària d’especialistes que aborden diversos aspectes, i això requereix la participació transnacional. La ciència no té fronteres i s’ha de fer front a aquest problema de manera conjunta”.
Limfòcits T per frenar la COVID-19
Una de les claus per fer front al coronavirus és poder disposar de coneixement profund sobre l’estat immunitari de la població enfront del virus SARS-CoV-2, el tipus d’immunitat i el temps que es manté. Disposar d’eines que permetin detectar i estimular la resposta cel·lular T és un aspecte cabdal per poder eliminar el virus, especialment en aquells casos en què no hi ha anticossos enfront de la infecció. Però a la vegada, és fonamental també controlar la resposta cel·lular T per disminuir la hiperresposta immune responsable de la majoria de pacients crítics. Això fa que sigui necessari millorar la detecció de limfòcits T amb capacitat per atacar el coronavirus i, per fer-ho, es necessiten tècniques que permetin manipular-los i orientar la seva resposta enfront de la infecció.
“La col·laboració de tots els centres implicats farà possible demostrar la rellevància de les cèl·lules T en l’estat immunitari dels pacients al llarg de la malaltia i disposar de noves eines terapèutiques davant la manca de tractaments disponibles anti-SARS-Cov2, a la vegada que s’aportarà coneixement i eines per a d’altres immunoteràpies cel·lulars més enllà de la COVID-19”, explica el coordinador del projecte i Cap del Servei d’Immunologia de l’Hospital Clínic, Manel Juan.
Amb el projecte es pretén detectar i obtenir limfòcits T que actuïn contra la infecció per SARS-CoV-2. Això ha de permetre desenvolupar eines de coneixement concretes en l’àmbit cel·lular i utilitzar la resposta immunològica per controlar els quadres més crítics de coronavirus i, alhora, protegir l’organisme amb eines que impedeixin arribar a aquestes situacions tan crítiques. Per fer-ho, s’estudiarà els limfòcits que, segons assenyala Juan, són, d’alguna manera, “el director d’orquestra, que té tot el necessari perquè funcioni la resposta immunitària”. Es busca obtenir limfòcits T ‘naturals’ per a ser usats com a teràpia contra la COVID-19: per una banda, els limfòcits T reguladors, que permetrien disminuir la hiperinflamació causada pel coronavirus i, per l’altra, els limfòcits T efectors anti-SARSCov2, amb l’objectiu d’eliminar el virus.
Ara per ara, es pretén analitzar aquests aspectes per obtenir informació sòlida i valuosa per combatre la COVID-19. “Desenvoluparem mètodes de diagnòstic, però la possibilitat d’utilització d’aquestes teràpies passaria per un assaig clínic que, de moment, encara no contemplem”, indica Juan.