El nou CAP del Raval i els escuders del capital

Els escuders dels interessos econòmics de la fundació del MACBA afirmen amb vehemència que el que fan, ho fan en benefici dels veïns del Raval però no escolten aquests veïns que s'han organitzat i estan ocupant la Capella de la Misericòrdia per exigir que allà s'hi faci el CAP

Jordi Magrinyà
 
 
 
L'exterior de la Capella de la Misericòrdia dijous abans del ple municipal / Carla Benito

L'exterior de la Capella de la Misericòrdia dijous abans del ple municipal / Carla Benito

Estic convençut que si el dilema CAP o MACBA a la Capella de la Misericòrdia fos entre fer una escola de música municipal -equipament del tot necessari i absent no només al Raval sinó a tot Ciutat Vella- o un nou CAP a l’espai que actualment ocupa la Capella, no hi hauria dilema, s’hi faria un nou CAP i es buscaria una ubicació adient per a fer-hi una escola de música, municipal. Difícilment ens podem imaginar un context on grups de veïns defensessin la necessitat de disposar una escola de música a cost de renunciar a l’únic espai on s’hi pot construir un nou Centre d’Atenció Primària per deixar enrere l’actual amb greus mancances infraestructurals. És una qüestió de prioritats en un barri on prop del 80% de la població no té cap cobertura sanitària a banda del servei de sanitat pública.

Com també és una qüestió de prioritats bloquejar la construcció d’aquest equipament sanitari a la Capella de la Misericòrdia. Un bloqueig encapçalat per la fundació del MACBA presidida de manera honorífica ni més ni menys per la Reina d’Espanya, Sofia, i de manera executiva per Ainhoa Grandes Massa, consellera de l’empresa Renta Corporación, empresa immobiliària que ha deixat un rastre de desnonaments al pas de la seva activitat econòmica. Una fundació impulsada econòmicament per Abertis, Agroalimen, La Caixa, Coca-Cola, El País, Freixenet, Banc Sabadell, Fundació Puig, La Vanguardia i Naturgy.

A la vista de qui encapçala la campanya per evitar que el CAP es faci a la Capella, i dels èxits que han obtingut en aquesta estratègia de bloqueig, de moment, es fa fàcil d’entendre en quin ordre de prioritats queda l’accés a la sanitat pública i de qualitat per aquests personatges, organitzacions i partits que els donen suport. És tan fàcil d’entendre que les organitzacions i partits que han triat prioritzar els interessos de determinats lobbies econòmics en detriment de les necessitats dels veïns del Raval, han de posar en marxa la maquinària de la propaganda a ple rendiment per mirar de generar confusió.

La primera gran cortina de fum -que encara fumeja- va ser voler fer creure que la cosa anava de sanitat contra cultura, sí?, segur? Veiem…

Des del 2014 el MACBA disposa del Convent dels Àngels, prèvia habilitació de l’equipament municipal -és propietat pública, de l’Ajuntament- a cost 1.5M€ per a les arques municipals, l’ús principal d’aquest espai -segons es va dir en aquelles dates- havia de ser l’ampliació de l’espai expositiu. A dia d’avui els espais del convent no són emprats com una extensió de la proposta cultural del MACBA: es lloguen al millor postor, per festes, promocions, reunions, filmacions…dels 1.600 € la mitja jornada als 6.800 € la jornada completa, segons l’espai, fins a 5 ambients diferents. Pràcticament 1.800 m².

Arribats a aquest punt, algunes preguntes, a l’aire: Si no se’n fa ús expositiu perquè gestiona l’espai el MACBA i no l’Ajuntament? Quina credibilitat té la urgència de més espai que fa el MACBA quan no fa ús de tot l’espai de què disposa? Quina garantia hi ha que la Capella de la Misericòrdia no acabarà fent funcions d’equilibri pressupostari com ha passat amb el Convent?, calen més equipaments culturals al Raval però aquests han d’estar en mans de fundacions com les del MACBA? Sanitat contra Cultura?, sí? Fins i tot nombroses persones del món de la cultura de la ciutat han negat rotundament que el problema amb el nou CAP al nord del Raval pogués ser plantejat en aquests termes, però hi ha qui segueix obstinat a posar el centre en el conflicte d’interessos entre aquestes dues necessitats vitals.

Tot i això els escuders dels interessos econòmics de la fundació del MACBA -PDeCAT, Ciutadans, ERC, PSC i PP- segueixen obstinats en la seva estratègia de confusió a base d’estirabots histriònics com ara deixar sense zona de pràctiques les estudiants d’arqueologia de la UB Raval, encabint en aquest espai de la universitat el nou CAP, una proposta d’ERC que pretenia posar fi a la pugna entre “Sanitat i Cultura” per convertir-la en la triada Sanitat contra Cultura, i Cultura contra Educació, brillant.

Els escuders afirmen amb vehemència que el que fan, ho fan en benefici dels veïns del Raval, veïns que estan ocupant la Capella de la Misericòrdia per exigir que allà s’hi faci el CAP. Exactament què és el que fan en benefici dels veïns?, mirar de garantir que el MACBA gestioni més espai públic al Raval?

I quan parlem de veïns en el cas del CAP Raval ho fem en el sentit més ampli, actualment la demanda de la construcció d’un nou cap a la Capella de la Misericòrdia aglutina persones de totes les sensibilitats polítiques, TOTES. I per si aquest consens fos poc s’hi afegeixen les treballadores de l’actual CAP del Raval Nord que fa temps, anys, que exigeixen deixar enrere totes les mancances infraestructurals.

Departament de Cultura, Comissió de l’Ajuntament, Ple de l’Ajuntament, i ara també el Departament de Sanitat, tots aquests espais institucionals desoint les veïnes que s’han organitzat, per manifestar-se, recollir milers de signatures, passar a l’acció… com no pot ser d’una altra manera el que s’hauria de fer amb el CAP, la Capella de la Misericòrdia, el Convent dels Àngels i el MACBA ho haurien de decidir els veïns del barri del Raval, ni més ni menys.

Jordi Magrinyà
Sobre Jordi Magrinyà

Militant de la CUP a Ciutat Vella i número dos a llistes de la CUP Capgirem Barcelona a l'Ajuntament de Barcelona Contacte: Twitter | Més articles

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*