Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Segons els estudis, una de cada quatre o cinc dones tindran una depressió postpart. Aquestes dades ja les intuïa el Dr. Juan Manzano quan treballava a Ginebra als anys 80. Va iniciar un estudi on va poder copsar la importància de la detecció precoç de la depressió postpart en l’embaràs, identificant símptomes que en podien ser precursors. Juntament amb el Dr. Francisco Palacio-Espasa, i arrel de la tradició de l’Escola de Ginebra en les psicoteràpies mare-bebès amb el Dr. Bertrand Cramer, van dissenyar una intervenció breu, de 6 sessions (3 en embaràs i 3 en postpart), per a la prevenció de la depressió postpart. Els resultats es van publicar l’any 2012 a Archives of Women’s Mental Health, on es podia apreciar la disminució de la simptomatologia depressiu-ansiosa per part de l’equip de la Dra. Nathalie Nanzer, actual directora del servei de psiquiatria infanto-juvenil dels Hospitals Universitaris de Ginebra. Aquesta intervenció ha estat manualitzada pel mateix equip (2012) i traduïda al castellà (2019) per l’Editorial Octaedro.
Des de l’any 2014, s’està realitzant una rèplica de l’estudi de Ginebra a Barcelona en població desafavorida, al Centre d’Atenció Primària de Salut Roquetes-Canteres, ja que les taxes de depressió postpart es poden duplicar en població vulnerable. Els resultats de la intervenció que s’estan obtenint són molt similars als ja publicats l’any 2012, i reforcen la possibilitat de tractar preventivament la depressió postpart, quan s’inicia el cribatge en l’embaràs.
Aquest projecte ha impulsat un treball d’equip i en xarxa per a poder teixir un entorn capaç de poder ajudar a les famílies en un moment de vulnerabilitat i canvi com és el pas a la maternitat i a la paternitat. Aquest Equip d’Atenció Primària ha creat un grup motor de perinatalitat per a fer seguiment, coordinacions i interconsultes al voltant de l’embaràs i els primers anys de vida. La coordinació actualment es realitza des de pediatria i permet una vinculació directa amb l’equip de recerca especialitzat en psicologia perinatal Bruc Salut, amb qui es desenvolupa el projecte.